Δεξιά παρένθεση

11/07/19 • 10:26 | UPD 11/07/19 • 10:26

«Υπεύθυνη και δυναμική» αντιπολίτευση προανήγγειλε το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας. Ξέχασε ένα επίθετο – πρόωρη…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Το θέαμα – και το ακρόαμα – των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να «ισοπεδώνουν» την κυβέρνηση για έλλειψη παραγωγής έργου, νεοφιλελευθερισμό και βορειοκορεατισμό λίγες ώρες μετά από την ορκωμοσία της, μόνον γέλιο, έστω και πικρό – για κάποιους – προσφέρει στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Το 31,5% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί πολλά στελέχη του στην υιοθέτηση της «δεξιάς παρένθεσης» – κι ας άγγιξε ο κ. Μητσοτάκης το 40%. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αποτύπωσε στο πρωτοσέλιδό της η Αυγή, με τον τίτλο «Βόρεια Κορέα».

Τι σημαίνει ο τίτλος; Οτι ο πρωθυπουργός είναι ο Ελληνας Κιμ Γιονγκ Ουν, επειδή αποφάσισε να κρατήσει ο ίδιος την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ και την ΕΡΤ. Προφανώς, για την καλή εφημερίδα, το να αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης την εποπτεία της ΕΥΠ ή της ΕΡΤ είναι δείγμα δικτατορικής συμπεριφοράς – διότι θα κάνει ό,τι θέλει.

Προφανώς, ο μύθος του ΣΥΡΙΖΑ υπονοεί αν έδινε τις σχετικές αρμοδιότητες σε κάποιον υπουργό, αυτοί οι δύο Οργανισμοί θα γίνονταν ανεξάρτητοι – κάτι σαν γαλατικό χωριό, όπου το κακό Μαξίμου δεν θα είχε πρόσβαση. Θα γινόταν η ΕΥΠ και η ΕΡΤ στρατόπεδα μιας περήφανης αντίστασης κατά του καθεστώτος Μητσοτάκη. Κοροϊδευόμαστε, τρεις μέρες μετά από τις εκλογές;

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχουν τρελαθεί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική μιας δεξιάς παρένθεσης. Σιγά – σιγά, αρχίζουν και ακούγονται – και κάποιες – φωνές, που λένε ότι με το άσυλο την πάτησε το κόμμα, ότι με το θέμα της ασφάλειας την πάτησε εις διπλούν, ότι όταν λέμε μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοούμε ότι οι αντίπαλοι είναι Βορειοκορεάτες.

Είναι πλειοψηφία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που εργαλειοποίησε τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας – και έτσι εκτοξεύθηκε στις προτιμήσεις εκείνων που «δεν ξεχνούν τι σημαίνει Δεξιά».

Με τούτα και μ’ εκείνα, το ερώτημα είναι τι νόημα θα έχει ο «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα δηλώνει κεντροαριστερό, αλλά στην πράξη θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι μάθαμε στα χρόνια της κρίσης.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap