Η καταδικασμένη σε θάνατο Κρίστα Πάικ επιβίωσε από δύο δόσεις θανατηφόρας ένεσης, όταν η πολιτεία του Τενεσί επιχείρησε να την εκτελέσει, και για πρώτη φορά σπάει τη σιωπή της μέσα από το νοσοκομείο, όπου παραμένει νοσηλευόμενη.
«Αναρρώνω, αλλά η επούλωση δεν σημαίνει ότι είσαι καλά», ανέφερε η Πάικ σε δήλωσή της η οποία διαβάστηκε από τους δικηγόρους της.
«Δεν υπήρξε στιγμή από εκείνη τη νύχτα που να μην πονάω. Το σώμα μου πονάει. Τα χέρια μου πονάνε. Ο λαιμός μου πονάει. Εξακολουθώ να δυσκολεύομαι να μιλήσω. Και ο πόνος δεν είναι μόνο σωματικός. Υπάρχει πόνος στο μυαλό και στην ψυχή μου», τονίζει.
Η Πάικ νοσηλεύτηκε αφού επιβίωσε από δύο δόσεις πεντοβαρβιτάλης, καθώς η πολιτεία επιχείρησε να την εκτελέσει στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς της επιβλήθηκε θανατική ποινή για τον ξυλοδαρμό και τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι της συμφοιτήτριάς της, Κολίν Σλέμερ, το 1995. Σε κάποιο σημείο βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη και οι δικηγόροι της δεν περίμεναν ότι θα επιζούσε. Ωστόσο, ανέφεραν ότι η Πάικ ξύπνησε και άρχισε να μιλάει και να περπατάει με βοήθεια.
Η Πάικ, η πρώτη γυναίκα που επρόκειτο να εκτελεστεί στο Τενεσί τα τελευταία 200 χρόνια και αρνήθηκε το τελευταίο της γεύμα, πέρασε τα τελευταία 30 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών μετά την καταδίκη της σε θάνατο για τη δολοφονία της 19χρονης Κολίν Σλέμερ το 1995.
Γιατί δεν είχαν αποτέλεσμα οι θανατηφόρες ενέσεις
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από την εκτέλεσή της, οι δικηγόροι της Κρίστα Πάικ παρουσίασαν μια σειρά από επιχειρήματα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Τενεσί, αναφορικά με το κατά πόσον οι φλέβες της και μια αιματολογική διαταραχή θα μπορούσαν να κάνουν μια θανατηφόρα ένεση άσκοπα επώδυνη.
Η πάθηση της Πάικ, η θρομβοκυττάρωση, θα μπορούσε να αυξήσει την πήξη και τον πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτέλεσης, υποστήριξε η νομική της ομάδα. Υποστήριξαν επίσης ότι οι φλέβες της είναι δύσκολα προσβάσιμες.
Όπως κατέθεσε η υπεράσπιση κατά την ακρόαση, αυτό θα μπορούσε να κάνει την Πάικ να νιώθει σαν να «καιγόταν ζωντανή» κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η δυσκολίας πρόσβασης στις φλέβες της θα παρέτεινε τη βασανιστική διαδικασία της εκτέλεσής της.
Ωστόσο η Πολιτεία απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της νομικής ομάδας κι έτσι η Πάικ οδηγήθηκε στην εκτέλεση.
Γιατί επιβλήθηκε η θανατική ποινή στην Κρίστα Πάικ
Η Πάικ καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της 19χρονης Κολίν Σλέμερ το 1995.
Στις 12 Ιανουαρίου 1995, η 18χρονη Πάικ, ο τότε σύντροφός της Ταντάριλ Σιπ και η φίλη της Σαντόλα Πέτερσον παρέσυραν τη Σλέμερ σε ένα απομονωμένο δάσος στο Νόξβιλ.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η Πάικ και ο Σιπ επιτέθηκαν στη συνέχεια βίαια στη Σλέμερ, ενώ η Πέτερσον κρατούσε τσίλιες.
Ο ξυλοδαρμός διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια του οποίου χάραξαν μία πεντάλφα στο στήθος της Σλέμερ, πριν η Πάικ σκοτώσει τη 19χρονη με ένα θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, η ομάδα υπεράσπισης της Πάικ υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να της επιβληθεί η θανατική ποινή λόγω της ηλικίας της κατά τη διάπραξη του εγκλήματος και του ταραχώδους παρελθόντος της.
Είχε υποστεί κακοποίηση ως παιδί και αργότερα διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Στην αίτηση χάριτος που υπέβαλε, η Πάικ έγραψε: «Ήμουν ένα 18χρονο κορίτσι με ψυχική ασθένεια. Μου πήρε πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω έστω και τη σοβαρότητα αυτού που είχα κάνει. Ακόμα περισσότερα για να αποδεχτώ πόσες ζωές επηρέασα. Αφαίρεσα τη ζωή του παιδιού, της αδελφής, της φίλης κάποιου. Με αηδιάζει τώρα που σκέφτομαι ότι είχα τη δυνατότητα να διαπράξω ένα τέτοιο έγκλημα».
- Κλιμακώνει τις δικαστικές διαμάχες κατά πολιτειών ο Τραμπ μια ανάσα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές
- «Εκρηκτικό» σκηνικό σε Γαλλία και Ιταλία: Μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και 70.000 αστυνομικοί στους δρόμους
- ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων στον αέρα – Ανάμεσά τους μία 22χρονη εκπαιδεύτρια πτήσεων






















