Στην εποχή της κλιματική κρίσης, που οι εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης συρρικνώνονται δραματικά, η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στον τομέα των τροφίμων είναι πιο επιτακτική από ποτέ και ερευνητές στην Ιταλία φαίνεται πως έχουν βρει μια τέτοια λύση στο εργαστήριό τους.
Αντί να καλλιεργούν ολόκληρα φυτά, Ιταλοί επιστήμονες αναπτύσσουν γλυκά σνακ με φυτικά κύτταρα που έχουν παρασκευαστεί σε εργαστήριο και υπολείμματα φρούτων, παράγοντας ένα υλικό που ένας εκτυπωτής 3D μπορεί στη συνέχεια να μετατρέψει σε «γλυκά» με υψηλή θρεπτική αξία.
Οι πρωτότυπες δημιουργίες περιλαμβάνουν θρεπτικές μπάρες και γυαλιστερά «μαργαριτάρια μελιού» που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη γεύση και τη θρεπτική αξία τους.

Το πρότζεκτ Nutri3D της δημόσιας ερευνητικής υπηρεσίας της Ιταλίας, ΕΝΕΑ, που ενώνει την επιστημονική ακρίβεια με την ιταλική δημιουργικότητα, όχι μόνο υπόσχεται λύσεις για τη Γη, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για τη διατροφή σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων, όπως είναι το διάστημα.
«Σε έναν κόσμο όπου η καλλιεργήσιμη γη συρρικνώνεται και η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε την παραγωγή τροφίμων, ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε», δήλωσε στο Reuters η Silvia Massa, επικεφαλής του εργαστηρίου Agriculture 4.0 της ENEA. Ο στόχος «δεν είναι να καλλιεργήσουμε το ίδιο το φυτό, αλλά τα κύτταρά του», πρόσθεσε.
Η Βόρεια Ευρώπη έχει αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με φινλανδικά εργαστήρια να παράγουν κομπόστες φρούτων από κυτταρικές καλλιέργειες και ερευνητές στη Ζυρίχη να αναπτύσσουν αρωματικές ουσίες παρόμοιες με το κακάο.
Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την EltHub — μια ιταλική ιδιωτική εταιρεία τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης που ανήκει στον όμιλο ELT — και την Rigoni di Asiago, μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στα βιολογικά τρόφιμα. Στην EltHub, στην κεντρική περιοχή του Αμπρούτσο, τα φυτικά «μελάνια» της ENEA διαμορφώνονται με τη χρήση ενός εκτυπωτή 3D.

Μια έρευνα της ENEA διαπίστωσε ότι το 59% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τέτοια τρόφιμα.
Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, όπως το διάστημα ή σε ζώνες συγκρούσεων, δήλωσε ο διευθυντής της EltHub, Ermanno Petricca, αποκαλώντας τα σνακ «φρούτα για αστροναύτες». Η ENEA δοκιμάζει επίσης μικροφυτά και νανο-ντομάτες για καλλιέργεια στο διάστημα.
Στη Γη, η εκτύπωση τροφίμων σε 3D θα μπορούσε να επιτρέψει την προσαρμοσμένη διατροφή για άτομα με διατροφικούς περιορισμούς. Ένα εστιατόριο με φυτικά προϊόντα στη Ρώμη, το Impact Food, προσφέρει ήδη στο μενού του φέτες κρέατος εκτυπωμένες σε 3D.

