Ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στην ιταλική κουζίνα αυτή την επίσημη διάκριση για μια μαγειρική παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και η οποία, όπως ελπίζει η Ιταλία, θα ενισχύσει τον τουρισμό.
Η Ιταλία έχει ήδη 21 άλλες παραδόσεις στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης της ναπολιτάνικης πίτσας και της όπερας, και είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζεται για την κουζίνα της στο σύνολό της και όχι για μια μεμονωμένη παράδοση ή συνταγή.
Η ψηφοφορία από μια επιτροπή της UNESCO που συνεδρίασε στο Νέο Δελχί ολοκλήρωσε μια διαδικασία που ξεκίνησε η Ιταλία το 2023. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την γαστρονομική κουλτούρα της χώρας ως ένα κοινωνικό τελετουργικό που ενώνει τις οικογένειες και τις κοινότητες και που ξεπερνά κατά πολύ την πίτσα, τα ζυμαρικά και το ριζότο.
Η 20η σύνοδος για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ICH), που πραγματοποιήθηκε στο Κόκκινο Φρούριο του 17ου αιώνα στο Δελχί, πρόσθεσε επίσης στον κατάλογό της παραδόσεις όπως το ινδουιστικό φεστιβάλ Ντιβάλι και την κουλτούρα της πισίνας στην Ισλανδία.
Σε μια γευστική δήλωση που υποστήριζε την αίτηση της Ιταλίας για ένταξη, η κυβέρνηση περιέγραψε μια ποικιλόμορφη κουζίνα που αποτελεί μικρογραφία διαφορετικών πολιτισμών, από το οσομπούκο της Λομβαρδίας (μοσχαρίσιο κότσι με γρεμολάτα) έως τα orecchiette con cime di rapa της Απουλίας (ζυμαρικά σε σχήμα αυτιού με φύλλα από γογγύλι).
«Αυτή είναι μια διάκριση που δεν μπορεί παρά να μας κάνει περήφανους», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι.
«Μας παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο για να βελτιώσουμε περαιτέρω τα προϊόντα μας και να τα προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά από τις απομιμήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η αναγνώριση από την UNESCO θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό έως και 8% σε δύο χρόνια, προσθέτοντας 18 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Η ιταλική κουζίνα προστίθεται σε ένα παγκόσμιο μενού στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτό περιλαμβάνει τα γεύματα της γαλλικής υψηλής κουζίνας που γιορτάζουν τις Κυριακές και τις εορταστικές εκδηλώσεις, τα μεξικάνικα γεύματα που τιμούν τις θρησκευτικές τελετές μιας εθνοτικής μειονότητας, την τεχνική ζύμωσης του κ’ιμτσι της Κορέας και την κουζίνα Washoku της Ιαπωνίας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Φοινικούντα: Αποκάλυψη – Στο φως η διαθήκη του 68χρονου – Τρία τα εντάλματα σύλληψης – Ποιος αναζητείται
- Χριστούγεννα 2025: Τι θα γίνει με τις τιμές για το εορταστικό τραπέζι – Οι προσφορές που έρχονται
- ΗΠΑ: Πιστοποιητικό… ψηφιακών φρονημάτων θα ζητούν από τους τουρίστες – Τι ζητούν ήδη από τους Έλληνες

