Οι Μπαράκ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Κυριάκος Μητσοτάκης στον ίδιο χώρο.
Συγκεκριμένα τα φωτογραφικά πορτρέτα τους έχουν ήδη βρει τη θέση τους στους τοίχους του Μουσείου Μπενάκη. Πρόσωπα που άσκησαν ή εξακολουθούν να ασκούν εξουσία, ενέπνευσαν, δίχασαν και καθόρισαν πολιτικές εξελίξεις «συναντιούνται» μέσα από τον φακό του κορυφαίου φωτογράφου πορτραίτων της εποχής μας, Platon. Ο φωτογράφος που έχει βρεθεί απέναντι σε μερικούς από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη δεν ενδιαφέρεται, ωστόσο, να τους εξυμνήσει.

Ντέιβιντ Μπέκαμ
«Δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε την τέχνη με την προβολή ενός προσώπου» ανέφερε χθες το μεσημέρι ο Platon, κατά την παρουσίαση της έκθεσης «People Power: Platon» στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138, αποκαλύπτοντας πτυχές από την τέχνη και τα πορτρέτα του. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το STUDIOPLATON με την επιμέλεια του ίδιου του δημιουργού. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον φωτογράφο Platon.

Ντάστιν Χόφμαν
Οι φωτογραφίες του έχουν κοσμήσει περισσότερα από 30 εξώφυλλα του περιοδικού TIME, ενώ εδώ και τέσσερις δεκαετίες δημοσιεύονται σε κορυφαία διεθνή έντυπα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκθεσιακή αναδρομή στο έργο του, μια διαδρομή σαράντα ετών που συνδέει την πολιτική, τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές του μνήμες. Η πολιτική επικαιρότητα ακολουθεί αναπόφευκτα τον επισκέπτη στην έκθεση. Βέβαια η εικαστική περιήγηση αρχίζει με τον Αλ Πατσίνο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο φακός του, τους «αιχμαλωτίζει» μαζί. Ακολουθούν καλλιτέχνες, προσωπικότητες της τεχνολογίας, ακτιβιστές και ηγέτες. «Αυτό που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα σαράντα χρόνων δουλειάς. Είναι ένα ταξίδι μέσα στον σύγχρονο πολιτισμό», είπε ο Platon.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Περιέγραψε έναν κόσμο όπου η αδιάκοπη ροή πληροφοριών, οι αλγόριθμοι και η πολιτική οξύνουν τους διαχωρισμούς, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει νέα ερωτήματα. «Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας», «μια εποχή συναρπαστική, αλλά και ασταθής και επικίνδυνη» αναφέρει και δηλώνει αισιόδοξος. «Πιστεύω βαθιά στον άνθρωπο» ομολογεί εξηγώντας ότι «έχω αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή μου στη μελέτη της ανθρώπινης φύσης, στην εξερεύνησή της και στην ανάδειξή της. Έχω συναντήσει τόσους πολλούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες στιγμές της ζωής τους. Ανθρώπους που, ενώ είχαν χάσει τα πάντα, εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν απίστευτο θάρρος, αισιοδοξία, ελπίδα, ανθεκτικότητα και καλοσύνη». Αυτές οι συναντήσεις του έχουν δώσει τεράστια πίστη στην ανθρώπινη φύση.

Όπως περιέγραψε χθες «η έκθεση περιέχει ορισμένα σημαντικά μηνύματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέγοντας μάλιστα ότι πρέπει «να είμαστε περισσότερο περίεργοι να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Γιατί, όταν γινόμαστε πιο περίεργοι, ανακαλύπτουμε περισσότερα. Και όσο περισσότερα ανακαλύπτουμε, τόσο περισσότερα γνωρίζουμε».

«Στην έκθεση θα δείτε ανθρώπους που αγαπάτε, αλλά και ανθρώπους που δεν συμπαθείτε. Υπάρχουν ακόμη και δικτάτορες», επισημαίνει ο Platon, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιδιώκει να εξυμνήσει κανέναν. Όπως εξήγησε δεν αποσύρει τις φωτογραφίες του όταν αλλάζει η Ιστορία. «Οι φωτογραφίες παραμένουν. Απλώς εμείς τις διαβάζουμε διαφορετικά».

Μπάρακ Ομπάμα
Για τον Platon, το έγχρωμο και το ασπρόμαυρο αποτελούν δύο διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Όταν φωτογράφισε τον Πούτιν, ένιωσε μια παγερή, εκφοβιστική ατμόσφαιρα και επέλεξε το χρώμα για να τη μεταδώσει. Το ασπρόμαυρο, αντίθετα, αναδεικνύει τις υφές και «σε απομακρύνει από την πραγματικότητα, σε μεταφέρει σε έναν σχεδόν μυστηριακό κόσμο». Όσο για τη δουλειά του; «Στο στούντιό μου δεν επιδιώκουμε να κάνουμε υπερβολικό ρετούς στους ανθρώπους που φωτογραφίζουμε. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ακεραιότητα της εικόνας. Η δουλειά μου βασίζεται στην αποτύπωση αληθινών στιγμών» σχολίασε.

Αλ Πατσίνο
Στην καρδιά της έκθεσης, οι άνθρωποι της Πάρου, του τόπου καταγωγής του. Η επιλογή της Ελλάδας για τη μεγαλύτερη έκθεση της σταδιοδρομίας του, όπως ομολογεί δεν είναι τυχαία. «Είναι ο δικός μου τρόπος να πω ευχαριστώ στην Ελλάδα. Να πω ευχαριστώ στον πολιτισμό μου».

Συλβέστερ Σταλόνε
Info

Ντόναλντ Τραμπ
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: η πρώτη παρουσιάζει πορτρέτα ηγετών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών, ενώ η δεύτερη φωτογραφίες από την Πάρο, τιμώντας την ελληνική καταγωγή του Platon. Συνοδεύεται από τη μονογραφία «Platon Paros» και διαρκεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2027.





















