Στο takeover του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Στέγης, Stegi.Radio, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, παρών θα είναι ο θρύλος της χορευτικής σκηνής του Ντιτρόιτ, Carl Craig, παρέα με τον εξίσου σημαντικό Moodymann, σε ένα back 2 back session που δεν χάνεται.
Παράλληλα, ο κορυφαίος Γιάννης Πετρίδης στήνει δύο εκπομπές για τα σάουντρακ και τους μεγάλους τραγουδοποιούς από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας, ενώ μας ξεναγεί σε μέρος της ξεχωριστής συλλογής βινυλίων του. Επίσης, κλείστε από τώρα το βράδυ της Παρασκευής 13 Φεβρουαρίου, γιατί στην κεντρική σκηνή της Στέγης θα εμφανισθεί ο Omar Souleyman, που από τους γάμους στη Συρία ανάβει εδώ και χρόνια φωτιές στις μεγάλες σκηνές όλου του κόσμου.

Τεράστιο ενδιαφέρον
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι η προπώληση των εισιτηρίων μόλις ξεκίνησε και καλά θα κάνετε να σπεύσετε, γιατί το ενδιαφέρον για το takeover του Stegi.Radio είναι πάντα μεγάλο και το sold out είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Ανάμεσα σε εκείνους που δίνουν το «παρών» στο διήμερο του takeover είναι και ξένοι επιμελητές και καλλιτέχνες που το ραντάρ τους έχει πιάσει όσα έγιναν τις δύο προηγούμενες χρονιές στη Στέγη. Εξ ου και φέτος, δύο επιμελητές μεγάλων μουσικών φεστιβάλ της Βαρκελώνης, του Primavera και του Sonar, θα κάνουν δύο αντίστοιχα masterclasses στo Galaxy studio της Στέγης. Ο Pau Cristoful του Primavera (13/2) θα μας μιλήσει για τους curators και τις πρακτικές τους από τις DIY σκηνές έως τα μεγάλα φεστιβάλ, ενώ η Georgia Taglietti, πρώην επιμελήτρια του Sonar, «μαρτυρά», στις 14/2, τον οδηγό επιβίωσης ενός ανερχόμενου καλλιτέχνη στο σύγχρονο οικοσύστημα της μουσικής βιομηχανίας.
Συνολικά, στο διήμερο του takeover θα συμμετέχουν 40 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μας περιμένουν σε τέσσερις σκηνές στο σύνολο της Στέγης. «Είναι ένα μουσικό ταξίδι στις μητροπόλεις του κόσμου, από την Αθήνα και το Ντιτρόιτ στη Μασσαλία, στο Κάιρο, στο Λονδίνο και το Παρίσι», λένε οι διοργανωτές του διημέρου.

» Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου: Το πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, που δεν θα έχει καθίσματα και θα μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο dancefloor, ανοίγει η Φωτεινή Κορρέ, παραγωγός του Stegi.Radio, μουσικός και DJ, και ακολουθεί ο Coti K. και η καινούργια του μπάντα, οι ZontaZoa, που αποτελείται από μουσικούς της ελληνικής σκηνής. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς θα είναι ο Omar Souleyman από τη Συρία, που στις ξεσηκωτικές εμφανίσεις του παίζει τη δική του ιδιαίτερη dub, που τη συνδυάζει απολαυστικά με τους παραδοσιακούς ήχους της χώρας του. Αμέσως μετά ακολουθεί η μεγάλη κολεκτίβα από τη Μασσαλία, La Famille Maraboutage, που στην ομάδα τους θα βρούμε μέλη όλων των φυλών του γαλλικού λιμανιού.

Την ίδια βραδιά, η Μικρή Σκηνή είναι αφιερωμένη στις γυναικείες φωνές της αθηναϊκής ηλεκτρονικής, ποπ σκηνής με την ολίνα, την Corniza και τη Melentini, η οποία εμφανίζεται με full μπάντα. Στο +3 της Στέγης, στις 21.00, ο Γιάννης Πετρίδης θα κάνει μια εκπομπή για τα σάουντρακ, από τον Νίνο Ρότα έως τον Jonny Greenwood, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο booth, που θα είναι «στολισμένο» με μέρος της τεράστιας συλλογής βινυλίων του. Την ίδια ώρα (21.00), το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, ο Γιάννης Πετρίδης επιστρέφει στο +3 της Στέγης για μια εκπομπή αφιερωμένη στους μεγάλους τραγουδοποιούς από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.
» Σάββατο 14 Φεβρουαρίου: Στην Κεντρική Σκηνή θα απολαύσουμε ένα DJ set της φημισμένης στη χώρα μας και το εξωτερικό, K.atou, ενώ, όπως προαναφέραμε, από τις 23.00 έως τις 03.00 ο Carl Craig και ο Moodymann, δύο καλλιτέχνες που μας θυμίζουν τον δημοφιλή techno ήχο της δεκαετίας του ’90, βάζουν φωτιά στη σκηνή με τα εθιστικά τους beats. «Είναι δύο βασιλιάδες ανάμεσά μας», σχολιάζουν οι διοργανωτές του διημέρου. Το έδαφος προετοιμάζει η DJ Holographic, ανερχόμενο αστέρι της σκηνής του Ντιτρόιτ.
Εκείνο το Σάββατο (14/2), στη Μικρή Σκηνή, θα δούμε, επίσης, τον Prins Obi των Baby Guru σε ένα σόλο πιάνο σετ, το Νίκο Βελιώτη και την Καλλιόπη Μητροπούλου, καθώς και τη Nadal El Shazly από την Αίγυπτο, «που ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση των σπουδαίων γυναικείων φωνών της χώρας» με ατμοσφαιρικό ambient ήχο.
Στο -1 της Στέγης, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, εμφανίζεται η σπουδαία Βρετανή Jyoty, η οποία γεμίζει πολύ μεγάλες σκηνές πια με τον freestyle ήχο της. H περσινή χρονιά τής ανήκε, καθώς η φήμη της έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και αυτό το μαρτυρούν τα εξώφυλλα που έχει κάνει στα κορυφαία περιοδικά της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής.

Στην ίδια σκηνή, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Ελληνοϊσπανό Figlio Boler, τον Στάθη Καλατζή, που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στη σκηνή της Αθήνας, και τον DJ Travella από την Ουγκάντα, η σκηνή της οποίας έχει καταλάβει όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος είναι πολύ νέος, αλλά έχει προλάβει να δει το όνομά του στις λίστες με τους καλύτερους DJs του κόσμου. Θα ακολουθήσει η Mia Koden με την Warrior Queen σε ένα dubstep σετ με τα σπουδαία φωνητικά της δεύτερης. Σημειώστε ότι η Warrior Queen είναι μια θρυλική 60χρονη MC από το Κίνγκστον της Τζαμάικα με πάρα πολλές συνεργασίες στην Ευρώπη.

Η βραδιά κλείνει με τον Μαυριτανό Greg, που ζει στο Παρίσι και η πορεία του έως τώρα δείχνει ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα πολύ μεγάλο όνομα στην dance σκηνή.


![Διονυσίου Αεροπαγίτου: Nέος φωτισμός, με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ και το Ίδρυμα Ωνάση [εικόνες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2024/12/d-aeropageitu-fotismos-3-150x150-webp.jpg)