«Λύσεις υπάρχουν και γεμάτα ταμεία υπάρχουν, αφού έχουν ρημάξει με την έμμεση φορολογία και τον υψηλό ΦΠΑ σκόπιμα την πλειοψηφία των φορολογούμενων. Γιατί; Προκειμένου να έχουν πλεόνασμα προεκλογικά να κάνουν παροχές με μικροπολιτική σκοπιμότητα. Ε, ας τα δώσουν τώρα όλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ας τους δώσουν τώρα στο 100% όσα δηλώσαν από εθνικούς πόρους. Έστω με την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής και να γίνει στην συνέχεια ο συμψηφισμός…. Λύσεις υπάρχουν όπως και λεφτά στο δημόσιο ταμείο υπάρχουν», τόνισε μιλώντας για τους αγρότες τάζοντας εκ του ασφαλούς πράγματα προκειμένου να γίνει αρεστός.
Αναφορικά με τους διαμαρτυρόμενους του.. εξώστη είπε «Με κατηγορούν ότι είμαι σκληρός με την αντιπολίτευση. Δεν είμαι εγώ σκληρός, σκληρή είναι η πραγματικότητα. Η κραυγή να γίνει κάτι. Ολοι αναζητούν ελπίδα και για να αναζητείται ελπίδα προφανώς δεν υπάρχει στους σημερινούς πολιτικούς σχηματισμούς. Γιατί να υπάρξει ελπίδα αλλαγής πρέπει να συντελλούνται δύο προϋποθέσεις. Να θέλεις και να μπορείς. Και φοβάμαι ότι δεν συντελείται ούτε η μία ούτε η άλλη από τους υπάρχοντες σχηματισμούς», επανέλαβε και πρόσθεσε
«Αναρωτιέμαι: Μπορεί να αμφισβητήσει την κυβέρνηση όποιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυβερνήσει με τη Δεξιά αρκεί αν μην είναι ο Μητσοτάκης και όποιος δεν μπορεί να βρει στελέχη για το κόμμα του που να μην έχουν κάποια στιγμή δημόσια θαυμάσει τον Μητσοτάκη. Ή θέλει να αμφισβητήσει τη Δεξιά όποιος διστάζει να πάρει ουσιαστικές ενωτικές πρωτοβουλίες θέτοντας πάντα ως προϋπόθεση τη δική του κομματική επιβίωση. Ή όποιος εμμένει στην κριτική του αριστερόμετρου και τα λάθη των άλλων, όταν δεν έχει τολμήσει ούτε να ψελίσει κάτι για τα δικά του λάθη», συνέχισε.
«Χρειάζεται μια δημιουργική διεργασία επανίδρυσης της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης. Που θα ξεπεράσει την αδρανή γραφειοκρατία των σημερινών πολιτικών σχηματισμών. Από τα κάτω και με τους πολίτες ενεργούς. Με πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των πολιτών που μπορούν να γίνουν δυνάμεις αφύπνισης, αντίστασης και κινητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες και στους κλάδους της παραγωγής που σηκώνουν τα βάρη της σημερινής πολιτικής. Για μια νέα δυναμική, οργανωμένη από τα κάτω, που θα αποκρυσταλλωθεί σε πολιτικό κίνημα, ικανό και αποφασισμένο να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να φέρει τη πολιτική αλλαγή. Ετσι που στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, η σημερινή κυβέρνηση να βρει απέναντί της ισχυρό αντίπαλο, ικανό να την κερδίσει. Η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική και εθνική ανάγκη», κατέληξε.
Για ακόμη μία φορά δεν μίλησε ανοιχτά για το κόμμα που θα ιδρύσει και όταν κάποιος φώναξε από το ακροατήριο «ανακοίνωσέ το», του απάντησε «στις επόμενες εκδηλώσεις, πρέπει τους ανυπόμονους να τους κρατάμε στο φουαγιέ»…
Στο κενό το rebranding του Τσίπρα – Πονοκέφαλος από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων
Ο προβληματισμός έχει πάρει ήδη τη θέση του αρχικού ενθουσιασμού, στην Αμαλίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Στις δημοσκοπήσεις μετά το Παλλάς η βελόνα δεν… κουνήθηκε, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και ήδη αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους δεν θα εξανεμιστεί η αρχική δυναμική τόσο σύντομα. Είναι νωρίς ακόμα να αναφερθεί ότι το rebranding οδεύει σε ναυάγιο, αλλά οι αριθμοί που έχουν στη διάθεσή τους ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του οδηγούν σε ανασχεδιασμό. Οι πιο ρεαλιστές τού προτείνουν ήδη να το ξανασκεφτεί ως προς τον χρόνο της ίδρυσης του νέου κόμματος και να το πάει για μετά τις εθνικές εκλογές, οι περισσότεροι ωστόσο του προτείνουν να συντομεύσει τον χρόνο αναφοράς στο παρελθόν και την «Ιθάκη» και να αρχίσει να μιλά για το τώρα και το αύριο.
Παρέμβαση
Ισως αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίο παρενέβη υπέρ των αγροτών δημοσίως, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις για να παραβρεθεί και να μιλήσει μαζί με αγρότες σε κάποιο από τα μπλόκα, φυσικά ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών για να καταγραφεί το συμβάν.
Ο άλλος λόγος, που όμως δεν απασχολεί μόνο τον Τσίπρα, αλλά απασχολεί και τον Κασσελάκη και τον Βαρουφάκη, είναι ότι από την κόντρα κυβέρνησης – αγροτών (συμπεριλαμβανομένου και του καθημερινού ριάλιτι της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ) κέρδη, μέχρι στιγμής (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Μιλένας Αποστολάκη), έχει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Και αυτό αναγκάζει -όσο ακόμα η κόντρα της κυβέρνησης με τους αγρότες θα είναι σε ισχύ- όχι μόνο τον Τσίπρα, αλλά και τους Ανδρουλάκη, Φάμελλο, Χαρίτση, Κασσελάκη και Βαρουφάκη, να στηρίζουν δημόσια τους αγρότες. Ακόμα και αν προβαίνουν σε ακρότητες.
Ο Τσίπρας έχει ένα μικρό, φανατικό κοινό που σε όλες τις δημοσκοπήσεις κινείται κάτω ή αρκετά κάτω από το 10%. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι θα τον ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση. Τα προβλήματα για εκείνον ξεκινούν από εκεί και μετά, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους όλα τα κομματικά επιτελεία- τον θεωρεί αναξιόπιστο. Μέσα σε αυτήν την πλειοψηφία, κάποιοι δηλώνουν αδιάφοροι στην ιδέα της επιστροφής του και κάποιοι δηλώνουν θυμό.
Ευρήματα
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την παρουσίαση της «Ιθάκης», αυτήν της εταιρίας Prorata, τo 75% των ερωτηθέντων απορρίπτει το υπό ίδρυση κόμμα του, τα ποσοστά θυμού είναι 29%, αδιαφορίας 21%, ενώ πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά εκείνων που αναγνωρίζουν στον πρώην πρωθυπουργό συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι το rebranding του Τσίπρα δεν βρίσκει ακροατήριο, πέραν των υποστηρικτών του και το ερώτημα είναι αν αυτά τα συμπεράσματα είναι συγκυριακά ή έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το 34% θεωρεί ότι η επιστροφή Τσίπρα δεν θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό και το 33% πιστεύει ότι μπορεί να το επηρεάσει μόνον ελάχιστα.
Τα ποσοστά αυτά συμβαδίζουν με παλαιότερες έρευνες που δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να διεισδύσει στους ψηφοφόρους του Κέντρου, ενώ η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο την έρευνα της Prorata.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη δυνητική ψήφο στο νέο κόμμα Τσίπρα αυτή καταγράφεται μεν στο 23% από τη Metron Analysis, στο 22% από την Prorata, στο 21,8% από την GPO και στο 30% από την Opinion Poll, αλλά, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η σχέση της με την πρόθεση ψήφου είναι περίπου στο 3 προς 1. Για παράδειγμα, η δυνητική ψήφος για το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα καταγράφει στην πρόθεση ψήφου από 10% μέχρι 12% και στην εκτίμηση ψήφου από 12% έως 14%, είναι κοντά στο 40%.
Εξώστης
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα πολλοί έχουν την άποψη ότι τα νούμερα των δημοσκοπήσεων δεν στηρίζουν την προσπάθειά του να επιστρέψει με βλέψεις, επειδή ο ίδιος δεν ξεκαθαρίζει τη σχέση του με το παρελθόν. Για παράδειγμα, λένε ότι ο «εξώστης» έβλαψε τον Τσίπρα όχι επειδή έδειξε ασέβεια στο κόμμα που τον ανέδειξε και στους πρώην συντρόφους του, αλλά επειδή η κοινή γνώμη θα ήθελε εκείνοι που βρέθηκαν στον εξώστη να μην μπουν καν στην αίθουσα του Παλάς.
Αυτό που δεν βλέπουν όσοι τον συμβουλεύουν και όσοι στηρίζουν και επενδύουν στην επιστροφή του, είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τού αποδίδει ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων και απουσία ειλικρίνειας. Το 56% των ερωτηθέντων στη μέτρηση της Prorata δεν του βρίσκει κάποιο πλεονέκτημα. Στο ερώτημα αν ένα νέο κόμμα Τσίπρα θα μπορούσε να καλύψει το λεγόμενο «αντιπολιτευτικό κενό», το 65% δηλώνει «σίγουρα όχι και μάλλον όχι».
Στο ερώτημα δε, «αν αύριο είχαμε εκλογές και διεκδικούσαν την ψήφο σας μόνο το κόμμα Τσίπρα και το κόμμα Καρυστιανού, εσείς ποιο θα επιλέγατε;», το 57% απαντά κανένα από τα δύο, το 25% το κόμμα Καρυστιανού και το 16% το κόμμα Τσίπρα.
Ο συνδυασμός θυμού, αδιαφορίας, υψηλής δυσπιστίας και χαμηλών δεικτών «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» στο 75% της κοινής γνώμης αποτελεί ένα «τείχος» για τον κ. Τσίπρα, το οποίο αν δεν καταφέρει να περάσει, δύσκολα θα προβάλει ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και φαβορί για τη δεύτερη θέση στις εκλογές, που είναι και ο βασικός του στόχος.
Ειδήσεις Σήμερα
- «Ρουκέτες» Πλακιά: «Πραγματογνώμονες ζητούσαν 15% από τις αποζημιώσεις – Είναι όλοι εξαφανισμένοι»
- Αμοργός: Ο μοναδικός αγρότης με τρακτέρ στο νησί έκανε μπλόκο και έκλεισε τον δρόμο
- Στεγαστικό: Τα 6 νέα μέτρα της Κυβέρνησης – Ποιοι θα πάρουν διπλή επιστροφή ενοικίου – Τι αποφάσισε η Κομισιόν
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι 7 πρώτοι συλληφθέντες – Αύριο απολογούνται άλλα 9 άτομα [Βίντεο]

