Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και το μεγάλο θέμα είναι πώς θα μπορέσουν να κάνουν τον προσυνεδριακό διάλογο όπως τον θέλουν, με συμμετοχή υπουργών σε ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις. Ανοιχτή είναι και η ημερομηνία του ανασχηματισμού, με δύο αντικρουόμενες εισηγήσεις στο τραπέζι, είτε να γίνει από φθινόπωρο (και βλέπουμε…) είτε μέσα στο καλοκαίρι για να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που προβλέπεται το φθινόπωρο.
Το άνοιγμα στο κέντρο συναντάει δυσκολίες αν σκεφτεί κανείς ότι ο Χάρης Καστανίδης, το όνομα του οποίου έχει παίξει στα σχετικά σενάρια, διέψευσε δημόσια ότι ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε θέση, ενώ, εκτός από τον Φώτη Κουβέλη, δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόσωπο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που να στηρίξει ανοιχτά την κυβέρνηση. Επομένως, το θέμα του ανασχηματισμού είναι ανοιχτό και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο κλίμα και τις αντικειμενικές δυνατότητες.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη τελούν υπό αξιολόγηση και ότι το έργο τους θα αποτιμηθεί σε διάστημα λίγων μηνών. Εδειξε ότι ενδιαφέρεται για τη βελτίωση του συντονισμού και την επιτάχυνση στην παραγωγή έργου, πολύ περισσότερο για την άμβλυνση της κακοφωνίας που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί.
Τη μια το τσιγάρο του Παύλου Πολάκη κάτω από την ταμπέλα του υπουργείου Υγείας, την άλλη η σύσταση του Γιώργου Κατρούγκαλου να κόψουμε τους καφέδες και το κάπνισμα για να μην υποστούμε τις συνέπειες από την αύξηση ΦΠΑ, όλο και κάποιος υπουργός ή υφυπουργός κερδίζει πέντε λεπτά δημοσιότητας για το λάθος λόγο.
Ετσι κι αλλιώς, η αποκάλυψη της διάταξης για την άρση της απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore έβαλε σε μεγάλους μπελάδες την κυβέρνηση. Οχι μόνο λόγω του πρωτοσέλιδου της Αυγής «Οφσάιντ με τις offshore» αλλά επίσης, επειδή βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Γιάννης Δημαράς, δημόσια δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν εκφράζοντας την ενόχλησή τους για τη ρύθμιση που προωθήθηκε στα κρυφά. Η ρελάνς με την απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε εταιρία με έδρα στο εξωτερικό θεωρείται πετυχημένη από το Μέγαρο Μαξίμου με το επιχείρημα ότι την ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την εξαίρεση της Ν.Δ. που αποχώρησε.
Η συζήτηση περί ηθικού πλεονεκτήματος έχει ήδη κουράσει και μάλλον δεν αποδίδει πια, καθώς διαχέεται η ισοπεδωτική άποψη «όλοι το ίδιο είναι», λόγω του ασυνάρτητου τρόπου με τον οποίο γίνονται οι σχετικές συζητήσεις. Αυτό που οπωσδήποτε θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και η βελτίωση ή επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι ανακοινώσεις για τα περισσότερα από 15.000 λουκέτα μέσα στο 2016, η συνέχιση των capital controls για σχεδόν ένα χρόνο, η μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και η ύφεση στην οποία παραμένει η ελληνική οικονομία είναι αποθαρρυντικές ενδείξεις. Αλλωστε, και η προοπτική παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους ξεχάστηκε μέσα στην ατελείωτη μετρολογία και την κουβέντα για τους φόρους πάνω στους φόρους.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

