Breaking News

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση: Στο επίκεντρο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό. Στόχος είναι έως το μεθεπόμενο Σάββατο να έχουν δημοσιευτεί όλες οι ΚΥΑ ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το καζίνο, στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Xθες συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΔΣ) της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών ενώ είχε προηγηθεί εντατική εργασία επτά συναρμόδιων υπουργείων, συν του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να εγκριθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ώστε στη συνέχεια να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Ως κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά ασχολούμαστε με όλες τις επενδύσεις κι έχω “ξεκολλήσει” και αρκετές μικρότερου μεγέθους γιατί θέλω να βοηθήσω και τον τελευταίο που θέλει να κάνει επένδυση στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμάζουμε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τις 15 Αυγούστου, ώστε, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, να κάνουμε εύκολη τη ζωή των επιχειρηματιών», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης (Οpen).

Οσον αφορά σε άλλες επενδύσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αυτή στην Κασσιόπη της Κέρκυρας θα ξεκινήσει φέτος. «Οι επενδυτές μάς έφεραν έναν πίνακα με 15 προβλήματα που είχαν αποτέλεσμα να “κολλήσει” η επένδυση και σήμερα που μιλάμε έχουν “ξεκολλήσει” και τα 15» είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει με την Αφάντου της Ρόδου.

Υπάρχει, επίσης, σημείωσε, ακόμη μία τεράστια επένδυση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης, για την οποία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επένδυση αυτή θα «περάσει» από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης στην επόμενη συνεδρίασή του.
Για τη μαρίνα της Χίου, ο υπουργός είπε ότι «ξεκόλλησε» πάρα πολύ γρήγορα και την περασμένη Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης. «Τη μαρίνα της Χίου θα την αναπτύξει ένας Χιώτης, πατριώτης και πολύ δυνατός επιχειρηματίας, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος», τόνισε.

Οι ιδεοληπτικοί του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση απέναντι στις επενδύσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «υπήρχε μία εγγενής εσωτερική αντίφαση. Υπήρχαν κάποιοι υπουργοί, όπως ο κ. Πιτσιόρλας, ενδεχομένως ο κ. Φλαμπουράρης υπό μία έννοια, που είχαν και πολιτικό συμφέρον να ξεκολλήσουν τις επενδύσεις αλλά είχαν από κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Σταθάκη και όλους τους άλλους, οι οποίοι για λόγους ιδεοληπτικούς δεν ήθελαν να γίνει τίποτα».

Παράλληλα, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να μην απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όπως προκύπτει από την επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γ. Χαν. «Ο μνημονιακός στόχος, δηλαδή ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, ήταν να απορροφήσουμε 2,8 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουμε απορροφήσει λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ. Αρα, κινδυνεύει η χώρα μας και να χάσει χρήματα και να μην επιτύχει το μνημονιακό στόχο. Συμπερασματικά, άφησαν το ΕΣΠΑ χάλια παρ’ όλο που διαφήμιζαν πόσο σπουδαίοι ήταν. Συνεπώς, όταν είσαι τόσο μακριά από το στόχο που ο ίδιος έχει θέσει, καλό είναι να είσαι σεμνός στις ανακοινώσεις σου», είπε.

Βατερλώ με τα απορρίμματα

Αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε λόγο για «Βατερλώ ανυπέρβλητου μεγέθους». «Οταν εξελέγη η κυρία Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής», σημείωσε ο υπουργός, «ακύρωσε τον περιφερειακό σχεδιασμό του προηγούμενου περιφερειάρχη κ. Σγουρού καθώς είπε τότε ότι “οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν τα σκουπίδια διαφορετικά από τους μνημονιακούς”. Δεν έφτιαξε, όμως, κάτι διαφορετικό και σήμερα είμαστε “κολλημένοι” πάλι με τη Φυλή. Οσες περιφέρειες ακύρωσαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, σήμερα έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια».

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap