ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κατασκοπευτικό θρίλερ στο Σκοπιανό: Τσίπρας, Ζάεφ, ρωσόφιλοι και πλαστές υπογραφές

17/07/18 • 11:46 | UPD 17/07/18 • 12:25

Γ.Δ.Μ.

Νέο τοπίο διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις διεθνείς ισορροπίες μετά τις καταγγελίες-πρόκληση του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με «Έλληνες επιχειρηματίες που χρηματίζουν Σκοπιανούς για να προκαλέσουν επεισόδια ενόψει του δημοψηφίσματος».

Νέο τοπίο διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις διεθνείς ισορροπίες μετά τις καταγγελίες-πρόκληση του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με «Έλληνες επιχειρηματίες που χρηματίζουν Σκοπιανούς για να προκαλέσουν επεισόδια ενόψει του δημοψηφίσματος».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, άναψε φωτιές χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις, σε μία προσπάθεια να θυματοποιήσει τόσο τον εαυτό του όσο και την κυβέρνησή του η οποία θα μηχανευτεί κάθε τρόπο προκειμένου να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της στο δημοψήφισμα.

«Η Ελλάδα δεν έχει πληροφορίες για τέτοιες πληρωμές», δήλωσε ερωτώμενος σχετικά από το BuzzFeed News ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Νίκος Ξυδάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι πριν από λίγα χρόνια Έλληνες αξιωματούχοι έλαβαν αναφορές ότι «υπάρχει ένα δίκτυο κάποιων άλλων χωρών που θέλουν να ασκήσουν κάποια επιρροή σε τοπικές αρχές ή και στην κεντρική κυβέρνηση».

Ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε πως οι ελληνικές αρχές δεν θορυβήθηκαν ιδιαίτερα, αλλά αναγνώρισε ότι τα πράγματα στην περιοχή θα σοβαρέψουν επειδή η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων «αλλάζει το παιχνίδι». «Το μήνυμα της Ελλάδας στη Ρωσία ήταν ξεκάθαρο», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής ΥπΕξ: «Η συμφωνία για το όνομα είναι μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και δεν θέλουμε την ανάμιξη κανενός άλλου».

Οργισμένη αντίδραση από τον Ιβάν Σαββίδη

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα.

Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας BuzzFeed.

Η Δύση, η Μόσχα και οι ελληνορωσικές σχέσεις

Το κοκτέιλ λοιπόν που δημιουργείται είναι εκρηκτικό. Από την μία οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας είναι στον «πάγο» με αφορμή τις απελάσεις διπλωματών (οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες εμπλέκονται σε υπόγειες διεργασίες στο Σκοπιανό) και από την άλλη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καταδεικνύει φιλορωσικά συμφέροντα στην περιοχή με μοχλούς Έλληνες επιχειρηματίες που στόχο έχουν ο ίδιος να χάσει το δημοψήφισμα.

Διαβάστε ακόμα: Σε αναβρασμό το Μαξίμου: Σχεδιασμοί για εκλογές μέσα στο 2018 ή τον Μάιο του ‘19

Είναι προφανές πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επενδύει στην Δύση, κάτι που κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα. Αυτό που πρέπει να διαφανεί στην πορεία είναι ποιες υποσχετικές έχουν λάβει Ελλάδα και Σκόπια για να τηρήσουν αυτήν την συμπεριφορά. Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα βιώνει στο πετσί της τις ζημιές στην οικονομία της από τις κυρώσεις της Δύσης στην Μόσχα, κάποιες κυρώσεις που η Αθήνα είχε επιχειρήσει και επιτύχει να αποφύγει να επιβάλλει.

Η Αθήνα παραδοσιακά διατηρούσε μία ετεροβαρή ισορροπία στις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία. Αυτή η ισορροπία ανατρέπεται πλέον και οι ελληνορωσικές σχέσεις δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.

Πάντως οι σχέσεις με την Μόσχα δεν απασχολούν στην παρούσα φάση την Αθήνα όσο νομίζουν ορισμένοι… Οι καλά γνωρίζοντες αποκαλύπτουν τον σκεπτικισμό στο Μαξίμου, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να ανατρέπει την κατάσταση και να φέρνει ολοένα και περισσότερους Σκοπιανούς να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τους Έλληνες να είναι κατά πλειοψηφία πλήρως αντίθετοι…

Πέτσινες υπογραφές υπέρ των υπογραφών στις Πρέσπες

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί για το κυβερνητικό στρατόπεδο η εξέλιξη με τις λεγόμενες 300+ υπογραφές διανοούμενων υπέρ της Συμφωνίας στο Σκοπιανό, αφού ορισμένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται, «βροντοφώναξαν» πως ποτέ δεν συμμετείχαν στην εν λόγω προσπάθεια!

Σε κατηγορηματικές διαψεύσεις ότι έχουν υπογράψει κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησαν η Νένα Βενετσάνου η Λένα Αλκαίου και ο Κυριάκος Κατζουράκης.

Καταγγέλλουν μάλιστα μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media, ότι εν αγνοία τους συμπεριελήφθησαν μεταξύ των 300 διανούμενων και καλλιτεχνών, οι οποίοι φέρονται να υιοθετούν με την υπογραφή τους το σχετικό κείμενο.

Στις αναρτήσεις τους καταγγέλλουν το γεγονός και είναι χαρακτηριστική η αναφορά της κ. Βενετσάνου η οποία αναρωτιέται πόσοι εκ των τριακοσίων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που εμφανίζονται στη σχετική λίστα το γνωρίζουν.

«Εμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει η κ. Βενετσάνου και συνεχίζει «Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποιά σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό. Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθειά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι’ αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές».

Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. …

Posted by Νένα Βενετσάνου / Nena Venetsanou on Monday, 16 July 2018