Αθήνα Καιρός

Copernicus: Η Γη συνεχίζει να «καίγεται»- Καταγράφηκε και ο πιο ζεστός Φεβρουάριος της ιστορίας

4 λεπτά
UPD: 14:37 | 19/03/2024
Copernicus: Η Γη συνεχίζει να «καίγεται»- Καταγράφηκε και ο πιο ζεστός Φεβρουάριος της ιστορίας

Στη Βραζιλία, οι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα δροσιά. Με την αισθητή θερμοκρασία στους 62,3 βαθμούς Κελσίου, ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής γίνεται μία καθημερινή πραγματικότητα σε μία από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.

Η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας καταγράφεται και στα δεδομένα που συγκεντρώνει η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Εθνική Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την εξαιρετική αυξητική τάση της θερμοκρασίας που ξεκίνησε στα μέσα του 2023 – της θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2023 αποκαλύπτει ότι ο Φεβρουάριος στο σύνολό του ήταν 1,77°C θερμότερος από τον εκτιμώμενο μέσο όρο του Φεβρουαρίου για το 1850-1900, την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν 21,06°C τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη για κάθε μήνα στο σύνολο δεδομένων ERA5 και πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Αυγούστου 2023 (20,98°C).

Το Ελ Νίνιο συνέχισε να εξασθενεί στον ισημερινό Ειρηνικό, αλλά οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου αέρα παρέμειναν γενικά σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου ήταν πάνω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής, της Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, ενώ μεγάλο μέρος της Γροιλανδίας, της ανατολικής Ασίας και των τμημάτων της Ανταρκτικής ήταν ψυχρότερο από το μέσο όρο.

Η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη είχαν τον θερμότερο Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί, ενώ στην Αφρική ήταν ο δεύτερος θερμότερος, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Η παγκόσμια έκταση του θαλάσσιου πάγου ήταν η τέταρτη μικρότερη σε ρεκόρ 46 ετών. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ήταν ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο, ενώ η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο (κατά 370.000 τετραγωνικά μίλια/958.295 τετραγωνικά χιλιόμετρα), κατατάσσοντας τη δεύτερη μικρότερη στην ιστορία, σύμφωνα με την NOAA.

Η έκθεση του WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος χρησιμοποιεί έξι διεθνή σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ERA5 και των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης της NOAA.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]