Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Αττική Οδός: Σύγκρουση οχημάτων στην έξοδο για Λαμία – Κυκλοφοριακά προβλήματα στο ρεύμα προς Ελευσίνα

Συντάξεις: Άσχημα τα νέα για 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας – Τι αποφάσισε το ΣτΕ

3 λεπτά
Συντάξεις: Άσχημα τα νέα για 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας – Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το κούρεμα που έγινε στις επικουρικές συντάξεις 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας κατά την ένταξη του Ταμείου τους (ΛΕΠΕΤΕ) στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ).

Η ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ έγινε με κούρεμα 50% στις παλιές τους συντάξεις προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να καταβάλλονται, μια που το ΛΕΠΕΤΕ είχε κηρύξει στάση πληρωμών λόγω της απόφασης της εργοδότριας τράπεζας να διακόψει τη χρηματοδότησή της προς το Ταμείο λόγω του υψηλού ελλείμματος.

Ακύρωση…

Το ΣτΕ, με την 431/2022 απόφαση της Ολομελείας του που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, απέρριψε ομαδική προσφυγή συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ για ακύρωση των περικοπών, με το αιτιολογικό ότι, αφενός, η ένταξη του Ταμείου τους στον δημόσιο φορέα επικουρικής ασφάλισης έγινε για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεών τους, έστω και σε μικρότερα ποσά, και, αφετέρου, επειδή «δεν προκύπτει από το Σύνταγμα ή άλλη υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη υποχρέωση του κράτους για καταβολή επικουρικής σύνταξης ανάλογου ύψους με την προβλεπόμενη σε κανονισμό λειτουργίας λογαριασμού ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι ο ΛΕΠΕΤΕ».

Το κούρεμα στις συντάξεις ήταν 50% και έγινε με τον νόμο 4618/2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τροποποιήθηκε με το άρθρο 63 του νόμου 4680/2020 (Ν.Δ.) με πρόβλεψη για χρηματοδότηση προς το ΕΤΕΑΕΠ ως το 2032 από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας και με θέσπιση προσωπικής διαφοράς στις επανυπολογισμένες συντάξεις ως και το 2024.

Οι μέσες επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ έφταναν στα 700 ευρώ μηνιαίως με 14 καταβολές ετησίως, καθώς το Ταμείο είχε χαρακτηριστικά σύμβασης μεταξύ τράπεζας και ασφαλισμένων χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των Μνημονίων. Οταν έγινε η στάση πληρωμών (Δεκέμβριο 2017), οι συνταξιούχοι στράφηκαν με αγωγές κατά της Εθνικής, αξιώνοντας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να δικαιωθούν, μια που η υπόθεση έφτασε να εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο.

Ειδήσεις σήμερα

Ούτε την Hurriyet δεν πείθει ο Ερντογάν – «Ύμνοι» για Μητσοτάκη, «ο απόφοιτος του Χάρβαρντ αποθεώθηκε στο Κογκρέσο» [βίντεο]

Στη Νορβηγία εντοπίστηκε ο 6χρονος Ράινερ – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Big Brother: Αυτός είναι ο παίκτης που φέρεται να διέπραξε το βιασμό στη Ρόδο

Πειραιάς: Σοκάρει ο πλοίαρχος που είδε την 5χρονη να πνίγεται – «Δεν ήξερε να κολυμπάει το παιδί, είδα τα χεράκια του μόνο» [βίντεο]

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία – Καταρρίπτει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τα νησιά

Μακελειό στο Τέξας: Μαρτυρίες των κατοίκων από την τραγωδία – Τι λένε οι κάτοικοι της πόλης για την οπλοκατοχή

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]