Η κολοκύθα δεν είναι απλώς σήμα κατατεθέν του Halloween, αλλά και ένα πολύτιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές λαχταριστές συνταγές. Ο Πέτρος Συρίγος προτείνει νόστιμα πιάτα, που θα σας κάνουν να ζήσετε ένα απολαυστικό φθινόπωρο.
Κολοκυθόπιτα
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 800 γρ. κολοκύθα, τριμμένη
- 70 γρ. σταφίδες σουλτανίνες, κομμένες σε μικρά κομμάτια + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 120 γρ. καρύδια, ελαφρώς θρυμματισμένα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά
- 180 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή 200 γρ. τραχανά γλυκό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, λίγο αλάτι, 60 γρ. ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, την ανοίγουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες της, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Στη συνέχεια την στύβουμε καλά με τα χέρια μας και την χρησιμοποιούμε στη συνταγή μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε την κολοκύθα από το προηγούμενο βράδυ τρίβοντάς την, αλατίζοντάς την με λίγο αλάτι και αφήνοντάς την στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, στύβουμε καλά με τα χέρια μας την ψίχα της κολοκύθας και τη χρησιμοποιούμε ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής μας.
Για τη γέμιση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας: Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο (αν το χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, λίγο αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την φρυγανιά ή τον γλυκό τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας: Αλείφουμε την βάση ενός ταψιού 40×30 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε περιμετρικά (σταυρωτά) 4 φύλλα φροντίζοντας να είναι μισό φύλλο μέσα στο ταψί και μισό έξω. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζουμε τα φύλλα με λίγο λιωμένο βούτυρο χωρίς να τα ακουμπάμε. Στο κέντρο, απλώνουμε ακόμα 1-2 φύλλα ολόκληρα και βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν, βουτυρώνοντάς τα και καλύπτοντας με αυτά τη γέμισή μας. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα στα τοιχώματα του ταψιού. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με ένα πιρούνι, τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας μας σε διάφορα σημεία ή χαράσσουμε σε κομμάτια ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και να γίνει το φύλλο μας τραγανό. Ψεκάζουμε την πίτα μας με λίγο νερό και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180, για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, γαρνίρουμε -αν θέλουμε- με καρύδια και σταφίδες.

Gnocchi πατάτας με κολοκύθα
Υλικά
- 1 συσκευασία gnocchi (περίπου 1 κιλό)
- 200 γρ. μπέικον (άκοπο), εμείς το κόβουμε σε κύβους
- 500 γρ. κολοκύθα σε κύβους καθαρισμένη από την φλούδα της
- 2 μέτρια καρότα κομμένα σε κύβους
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκορδο
- 2 ½ κούπες ζωμό κότας
- ½ καυτερή κόκκινη πιπεριά
- 150 γρ. παρμεζάνα
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος 35 %
- 4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
- 1 μικρό κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. λάδι λεύκης τρούφας
- Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε νερό που βράζει, προσθέτουμε τα gnocchi και τα μαγειρεύουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να επιπλέουν. Μόλις μαγειρευτούν, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους και να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε κύβους. Το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απομακρύνουμε το επιπλέον λάδι και λίπος.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την κολοκύθα, το καρότο, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και την καυτερή πιπεριά. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν η κολοκύθα και το καρότο. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα του φασκόμηλου και προσθέτουμε την πάπρικα και την κρέμα γάλακτος. Μόλις το μείγμα πάρει μία βράση, το πολτοποιούμε στο μούλτι και το επαναφέρουμε στο τηγάνι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή, χυλωμένη υφή.
Προσθέτουμε τα gnocchi και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και τα 50 γρ. φρέσκου βουτύρου, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να δέσουν με τη σάλτσα. Σερβίρουμε τα gnocchi σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το λάδι τρούφας. Πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον παρμεζάνα και απλώνουμε από πάνω το τραγανό μπέικον, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του πιάτου. Τέλος, γαρνίρουμε με φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκο φασκόμηλο.
Σούπα γλυκιάς κολοκύθας
Υλικά
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κιλό κολοκύθα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
- Αλάτι & πιπέρι
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 50 ml πετιμέζι
- 150 γρ. απάκι
- 100 γρ. κάστανο βρασμένο
- ½ ματσάκι σχοινόπρασο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- Θυμάρι
Διαδικασία
Σοτάρουμε το πράσο, το σχοινόπρασο, την κολοκύθα, τα καρότα και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το γλυκάνισο και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα και αφήνουμε να βράσει άλλα 2’.
Κατόπιν τα μεταφέρουμε στο multi και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ξαναβάζουμε τα μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να «γυαλίσει» η σούπα μας. Σερβίρουμε και προσθέτουμε λίγο θυμάρι και τσιγαρισμένο απάκι.























