Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, προβλέπεται για αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίαςτου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας περιλαμβάνονται η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, κατηγορία κινδύνου 4 ισχύει για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων.
-Περιφέρεια Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου.
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων.
-Περιφέρεια Κρήτης.
Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας.Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, ενώ θα αυξηθούν και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις παραπάνω περιοχές έχει τεθεί σε μερική επιφυλακή, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε ισχύ τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας
Για τις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 παραμένει ενεργό το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής πολιτών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες ευάλωτες περιοχές.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών.
Έκκληση στους πολίτες για προσοχή
Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά από αμέλεια.
Συγκεκριμένα, συνιστάται να αποφεύγονται:
-το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού,
-η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης,
-η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
-το κάπνισμα μελισσών,
-η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς
Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, καλείται να ενημερώσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών παρέχονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: civilprotection.gov.gr.






















