Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν μοντέλα ήταν έτοιμα να ποζάρουν πάνω σε στύλο με εσώρουχα, ενώ βρισκόντουσαν ανάμεσα στις αψίδες του Ανακτόρου που στέκει από τον 19ο αιώνα στην Κέρκυρα.
Μετά από το περιστατικό, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα το μεσημέρι της Δευτέρας (26/5) να οδηγηθούν στα Δικαστήρια του νησιού οι πέντε γυναίκες και να τους ασκηθεί δίωξη για τη φωτογράφιση με pole dancing.
Συγκεκριμένα, οι πέντε γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με την κατηγορία της παραβίασης του αρχαιολογικού νόμου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, με τις ίδιες να εκφράζουν τη μεταμέλειά τους, τονίζοντας ότι δεν είχαν αντιληφθεί τη βαρύτητα της πράξης τους, ενώ χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη επιλογή ως «άτυχη».
Γι’ αυτό τον λόγο, εξαιτίας του περιστατικού στα Παλαιά Ανάκτορα το ET Magazine του EleftherosTypos.gr επικοινώνησε με την αθλήτρια και ιδιοκτήτρια των vertical divas Athens Pole Dancing, Αμαρυλλίς Κουκουλέρου, με την ίδια να αναφέρει πως :«Το pole dancing έχει απομακρυνθεί πολλά χρόνια από την στερεοτυπική εικόνα που είχε τα πρώτα χρόνια και από τους άντρες και από τις γυναίκες . Πλέον έχει αναγνωριστεί σαν άθλημα, συνδυάζει ακροβατικές κινήσεις, ευλυγισία, δύναμη και έχει αναγνωριστεί και ως μορφή τέχνης. Είναι ένα μέσο έκφρασης και για τα δύο φύλα και υπάρχουν και Διεθνείς Οργανισμοί, Παγκόσμιοι Αγώνες. Έχει ξεφύγει από το στερεοτυπικό κομμάτι».

Τι είναι το pole dancing
Το pole dancing σαν ορισμός είναι χορός επί στύλου, με κάποιες ακροβατικές κινήσεις πάνω σε στύλο. Συνήθως η διάμετρος του στύλου είναι 45cm και το ύψος δεν παίζει κάποιο ρόλο.
To pole dancing έχει πλούσια ιστορία, ξεκίνησε τον 12ο αιώνα στην Ινδία από άντρες αθλητές. Είχε μια μορφή σαν την σημερινή, δηλαδή είχε εντυπωσιακές κινήσεις, δύναμη και ευλυγισία και την ίδια περίπου εποχή υιοθετήθηκε και από τους κινέζους ακροβάτες.
Τo pole dancing ή αλλιώς ο χορός σε στύλο και η δημοφιλία που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατακτήσει φανατικές οπαδούς, έχει καταφέρει να καταρρίψει από μόνο του, το στερεότυπο που λέει ότι ισοδυναμεί με τον αισθησιακό χορό ή το στριπτίζ.
Το pole dancing είναι η νέα μόδα στη γυμναστική, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο, εγχώριο αλλά και τοπικό επίπεδο, και όχι τυχαία καθώς συνδυάζει την ακροβατική γυμναστική σε στύλο, με όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο εκγύμνασης, με την ψυχαγωγία αλλά και τη δυνατότητα έκφρασης του χορού.
Όσον αφορά για τον εάν το 2025 υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις για το συγκεκριμένο άθλημα λόγω του στύλου, η κ. Αμαρυλλίς τόνισε ότι «αυτό είναι μια ιστορία η οποία φθείρετε σιγά σιγά, μειώνεται η προκατάληψη. Θυμάμαι πως τα πρώτα χρόνια πως υπήρχαν κάποιες προκαταλήψεις, δηλαδή θυμάμαι έντονα κάποιες ιστορίες που είχαμε παραστάσεις και αγώνες και οι κοπέλες που χορεύανε δεν το είχανε πει στον μπαμπά τους, το κάνανε κρυφά. Τώρα έχει αλλάξει τόσο πολύ αυτό που οι μπαμπάδες έρχονται στις πρώτες σειρές να παρακολουθήσουν με ανθοδέσμες και δώρα για τα παιδιά τους, οπότε έχουν αλλάξει πάρα πολύ όλες αυτές οι προκαταλήψεις. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες προκαλύψεις στην αρχή που θα έλεγε κανείς όμως ότι δεν ήταν τόσο έντονες. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εφταετία το pole dancing στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει μια άνοδο, δηλαδή κατ’ εμέ οι σχολές είναι γεμάτες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπου οι σχολές είναι γεμάτες. Είναι αναγνωρισμένο ως άθλημα παγκοσμίως».

Αναφερόμενη στο σάλο που έχει δημιουργηθεί μετά τη φωτογράφιση με pole dancing στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας είπε η κ. Αμαρυλλίς: «Αυτό που είδα δεν ήταν κακοβουλία από την πλευρά των κοριτσιών, ήταν άγνοια, προφανώς δεν ξέρανε ότι είναι κληρονομιά της UNESCO, φαντάζομαι πως εάν το ξέρανε θα είχανε προνοήσει στο να πάρουν την σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Έπρεπε να υποβάλουν μια αίτηση, να γίνει δεκτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αν έπαιρναν το ”Εντάξει” από το Υπουργείο να το κάνανε, ωστόσο φαντάζομαι, λόγω άγνοιας δεν το κάνανε αυτό».
Pole Dancing: Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα ή σεξιστικά σχόλια;
«Το pole dancing δεν είναι ακόμη ολυμπιακό άθλημα, υπάρχουν ωστόσο έντονες κινητοποιήσεις για να γίνει. Είναι αρκετά νωρίς για να πάρουμε κάποια θέση για τον εάν θα γίνει ή όχι. Υπάρχουν έντονες συζητήσεις και από Ομοσπονδίες και από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο άθλημα 14 χρόνια, εγώ προσωπικά δεν έχω δεχθεί ποτέ κάποιο σεξιστικό σχόλιο, για την εξωτερική εμφάνιση και τα ρούχα, ούτε σε αγώνες έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Εκτός αν είναι στο αθλητικό κομμάτι, γιατί υπάρχουν και αγώνες που έχουν πιο έντονα σεξουαλικά στοιχεία, μετρημένα πάντα, αλλά σε αγώνες αθλητικούς pole dancing δεν έχω ακούσει κανένα προσβλητικό σχόλιο, είναι πολύ προσεγμένα τα ρούχα» επισήμανε η αθλήτρια pole dancing, Αμαρυλλίς Κουκουλέρου.
Ο «ρόλος» του άντρα στο pole dancing

Τέλος, η Αμαρυλλίς Κουκουλέρου αναφέρθηκε και στον ρόλο των αντρών στο συγκεκριμένο άθλημα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εμένα προσωπικά στην σχολή μου είναι ένας στους 20, δηλαδή ανά 20 γυναίκες έχω και έναν άντρα. Δεν είναι αρκετοί μέχρι στιγμής, παρόλα αυτά τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλούς άντρες στο άθλημα αυτό. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει στοιχεία ακροβατικής, απαιτεί δύναμη που έχουν οι άντρες και θέλει αντίληψη, οπότε οι άντρες στο pole dancing είναι καταπληκτικοί».

