«Αν ήταν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί μου, πώς έβγαλα χρήματα χθες βράδυ;», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων. «Όλο αυτό αφορά μια δήλωση καλλιέργειας που κάνω εδώ και 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά τα χωράφια μου, είναι ιδιόκτητα όλα και έχω ένα ενοικιαζόμενο», δήλωσε ο κ. Ανεστίδης. «Οι άλλοι κάνουν πολλά περισσότερα, γιατί δεν βγαίνουμε. Μας έκανε ο Μητσοτάκης να διπλασιάσουμε τις καλλιέργειες και κάποιοι τα παρατάνε τα χωράφια. Φέτος θα τα παρατήσουμε όλοι. Εγώ έτυχε να έχω ιδιόκτητα». «Δήλωσαν στην αρχή ότι πήρα αυτά τα χρήματα – τα καταχράστηκα δηλαδή – μετά έκαναν δεύτερη δήλωση ότι ελέγχομαι, ψάχνω να δω πού ελέγχομαι και δεν ελέγχομαι πουθενά. Μετά είπαν ότι έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί μου. Πάω να βγάλω χρήματα από τον λογαριασμό μου να δω τι γίνεται. Χθες το βράδυ μετά τις 8 έκανα ανάληψη 600 ευρώ, μετά λίγο πριν τις 10 κάνω μεταφορά σε άλλο λογαριασμό μου 6.000 ευρώ. Θα αναγκαστώ να βγάλω τα λεφτά μου και να τα πετάω σε κανένα χαντάκι με αυτά που μου κάνουν. Εάν ήμουν λωποδύτης και ήμουν υπό έλεγχο, δεν θα μου έβαζαν επιστροφή ΕΦΚ στις 17/12. Εγώ τις επιδοτήσεις τις έχω πάρει όλες επειδή είμαι καθαρός. Δεν υπάρχει κανένα πάγωμα. Σήμερα θα πάω στην ΑΑΔΕ. Αν ήταν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί μου, πώς έβγαλα χρήματα χθες βράδυ;» «Την ίδια στιγμή με έπαιρναν τηλέφωνο από το Μαξίμου να γίνω δικλείδα να κανονίσω συνάντηση και μετά μου στέλνουν αυτό εδώ το μανιφέστο. Οι άνθρωποι είναι τρελοί για δέσιμο», πρόσθεσε.
Κώστας Ανεστίδης: Στο μικροσκόπιο των Αρχών επιδοτήσεις για 122.765€
Προκαταρκτική έρευνα για ψευδείς δηλώσεις αγροτεμαχίων διενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, σε βάρος του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, επικεφαλής του μπλόκου των Μαλγάρων. Oπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται 16 αγροτεμάχια, για τα οποία φέρεται να έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες μεταξύ κτηματογράφησης και δηλωθείσας ιδιοκτησίας για την πενταετία 2019 έως 2024 και για τα οποία ο κ. Ανεστίδης έχει λάβει επιδοτήσεις ύψους 122.765 ευρώ. Ο ίδιος σε δηλώσεις του αρνείται κατηγορηματικά ότι εισέπραξε παράνομα επιδοτήσεις και δηλώνει «αθώος και καθαρός σαν αστραπή», επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία ενημέρωση ότι διενεργείται έλεγχος σε βάρος του.
ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Ανοιγοκλείνουν τις εθνικές οδούς
Στα άκρα φτάνουν την κόντρα τους με την κυβέρνηση οι αγρότες των μπλόκων, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή. Οπως αποφάσισαν οι διαμαρτυρόμενοι του μπλόκου της Νίκαιας στη Λάρισα στη χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, σήμερα στις 11.30 το πρωί θα ξεκινήσουν με τα τρακτέρ τους προκειμένου να μεταβούν στα Τέμπη και να κλείσουν τις σήραγγες προκειμένου να μην περνούν τα φορτηγά, ωστόσο η διέλευση θα είναι ελεύθερη για Ι.Χ. και λεωφορεία.
Παράλληλα, αποφάσισαν ότι από την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, εκτός από τη ΛΕΑ που είναι ήδη ανοιχτή, θα δώσουν στην κυκλοφορία μία ακόμα λωρίδα ανά κατεύθυνση για να φτάσουν οι πολίτες στους προορισμούς τους, αλλά θα απαγορεύσουν τη διέλευση των φορτηγών, τα οποία θα πρέπει να κινηθούν μέσα από τους παρακαμπτήριους δρόμους.
Στο μεταξύ, στα διόδια των Μαλγάρων κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και από τα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να προαναγγέλλουν ότι θα ανοίξουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας την Τρίτη το πρωί για την έξοδο των Χριστουγέννων.
Στα διόδια του Ωραιοκάστρου, οι παραγωγοί δεν άνοιξαν τις μπάρες, όπως είχαν προγραμματίσει, καθώς δεν τους το επέτρεψε η διαχειρίστρια εταιρία, ωστόσο μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς όσπρια και κηπευτικά.
Από την άλλη, για δεύτερη ημέρα οι αγρότες στα Ιωάννινα σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων Τύριας, με τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν. Μάλιστα, ο εισαγγελέας διέταξε την αστυνομία να προχωρήσει στον σχηματισμό δικογραφίας της έρευνας και της ταυτοποίησης των ατόμων που συμμετείχαν στο άνοιγμα των μπαρών στα διόδια Δροσοχωρίου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν πράξει αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι αγρότες θα επιδείξουν υπευθυνότητα και θα προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και για να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στις ενισχύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που έχουν προαναγγελθεί για την κτηνοτροφία, το σιτάρι και το βαμβάκι, θα περιληφθεί και η μηδική, λόγω του αποκλεισμού διακίνησης του προϊόντος εξαιτίας της ευλογιάς.
ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Ναι στον διάλογο, όχι στο παράλογο»
Ναι στον διάλογο πάνω σε αιτήματα που μπορούν να συζητηθούν και να ικανοποιηθούν, αλλά όχι σε διεκδικήσεις που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μέσα από την κυριακάτικη ανάρτησή του. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος σημείωσε τα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν και τόνισε ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα απ’ τον διάλογο και όχι από τα μπλόκα.
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Οπως είπε, από τον κατάλογο με τα 27 αιτήματα των αγροτών, τα 16 ήδη έχουν ικανοποιηθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 βρίσκονται υπό επεξεργασία ή συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση και μόνο 7 δεν μπορούν να επιλυθούν, είτε γιατί προσκρούουν σε βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες και στη λειτουργία της ΚΑΠ είτε γιατί είναι ανέφικτα δημοσιονομικά.
«Η επιμονή σε μια στείρα άρνηση διαλόγου δεν ωφελεί κανέναν και είναι δείγμα μιας μη εποικοδομητικής στάσης. Οι δε οικονομικές επιπτώσεις από τα μπλόκα στην υπόλοιπη κοινωνία είναι ήδη εμφανείς. Η διεκδίκηση αιτημάτων οφείλει να γίνεται πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο. Και αν αρνούνται οι αγρότες των μπλόκων να ακούσουν την κυβέρνηση, ας ακούσουν τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τα επιμελητήρια της περιοχής τους. Τους φίλους και τους συγγενείς τους που θέλουν να ταξιδέψουν και να τους επισκεπτούν για τις γιορτές», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αλλά ας σκεφτούν και την πατρίδα μας, το διεθνές της εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζουν δυσμενώς οι κινητοποιήσεις τους και σίγουρα χωρίς καμία θετική επίπτωση για τα αιτήματά τους. Με αυτήν την πυξίδα του διαλόγου, αλλά και της υπεράσπισης της κοινωνικής ενότητας και προόδου θα βαδίσει η κυβέρνηση στο εξής. Εμείς δεν ανήκουμε στη σχολή πολιτικής που λέει “να δώσουμε και από αυτά που ΔΕΝ έχουμε”, όπως δυστυχώς ακούσαμε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να λέει. Ούτε και θα μπορούσαμε ποτέ να συναινέσουμε σε μέτρα που μας θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου, όταν μάλιστα μιλάμε για κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις. Σημαντική ευκαιρία είναι και η πρότασή μας για μια διακομματική επιτροπή υψηλού κύρους με στόχο τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

