Τώρα συζητείται ο διορισμός της

FT: Προ ΣΥΡΙΖΑ η Θάνου έλεγε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να δέχονται θέσεις ανεξαρτήτων αρχών

19/12/18 • 10:55 | UPD 19/12/18 • 11:16

Newsroom eleftherostypos.gr

Ζήτημα για την κυβερνητική πρόταση διορισμού της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ.

H Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει αυτή την ώρα προκειμένου να διατυπώσει γνώμη στην πρόταση της κυβέρνησης για το διορισμό της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ζήτημα για την κυβερνητική πρόταση διορισμού της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ. Την επιστολή κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Στην πολιτική ένταση που έχει προκληθεί από την απόφασή του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για τη θέση του προέδρου της Επιτροπή Ανταγωνισμού την προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου αναφέρονται οι Financial Times.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από μια δεκαετία «η κυρία Θάνου είχε εκφραστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές. «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής» έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009. Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».

«Η υποψηφιότητά της προκαλεί την ανησυχία δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τα πολιτικά-κομματικά κριτήρια που θέτει ο πρωθυπουργός. Θα ήταν σοφό να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της» δηλώνει στους FT ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος.

Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους κάνουν μια αναδρομή της πορείας της κυριάς Θάνου «την οποία ο κ. Τσίπρας έχει τοποθετήσει σε μια σειρά κρίσιμων θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία το 2015»Q

«Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας εννέα αρχαιότερων υποψηφίων για τη θέση, στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις πρόωρες εκλογές του 2015. Όταν έγινε 65, φτάνοντας το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, πρότεινε να υπάρξει ψήφιση από τη Βουλή διάταξης που θα επεκτείνει τη θητεία τους για άλλα πέντε χρόνια. Ο κ. Τσίπρας τότε εμφανίστηκε θετικός αλλά υποχώρησε μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την απειλή παραίτησης αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Θάνου μετακινήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος, μια θέση για την οποία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης».

 

Copy link
Powered by Social Snap