ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

«Εξοδόχαρτο» στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα

09/11/17 • 08:03 | UPD 09/11/17 • 09:01

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης που επέτρεψε την ολιγοήμερη έξοδο του Δημήτρη Κουφοντίνα,

Εκτός φυλακής δεν αποκλείεται να βρεθεί σήμερα το ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, παρά τα 11 φορές ισόβια που του έχουν επιβληθεί για σειρά δολοφονιών, οι οποίες τελέστηκαν κατά τη δράση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, μετά την πολλοστή αίτηση για διήμερη άδεια, κατάφερε να πάρει την έγκριση του αρμόδιου συμβουλίου του σωφρονιστικού ιδρύματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν και στο παρελθόν αντίστοιχα αιτήματα απορρίπτονταν, αυτή τη φορά τα μέλη της επιτροπής αδειών του Κορυδαλλού, ανάμεσά τους και εισαγγελέας, του επέτρεψαν την ολιγοήμερη έξοδό του.

Οπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, σήμερα το πρωί το ηγετικό στέλεχος της 17Ν θα περάσει τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από σχεδόν μία 15ετία εγκλεισμού, που ξεκίνησε από την παράδοσή του στις αστυνομικές αρχές του 2002.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της 17Ν ζήτησε να βγει για μερικές ημέρες με άδεια. Τόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας όσο και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχαν ξεκινήσει να καταθέτουν σχετικά αιτήματα, από το έτος που επιτρεπόταν, δίχως όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει συμβούλιο που θα ενέκρινε μία άδεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, για τα ισόβια ορίζονται τα 8 χρόνια ως μέγιστο όριο κράτησης για τη θεμελίωση του δικαιώματος άδειας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των απορριπτικών διατάξεων, ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο παρελθόν είχε κριθεί είτε ύποπτος φυγής είτε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Πριν περίπου δύο χρόνια δε, η επιτροπή αδειών απέρριψε ακόμα μία αίτησή του, υποστηρίζοντας ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας», διότι «στο πρόσφατο παρελθόν είχε δημοσιοποιήσει με αναρτήσεις στο διαδίκτυο απόψεις υποστηρικτικές της δράσης και των απόψεων άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με μέλη των οποίων μάλιστα συγχρωτίζεται εκεί όπου κρατείται και όπου τοποθετήθηκε μετά από δικές του έντονες πιέσεις».

Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της τελευταίας απόφασης της επιτροπής που επέτρεψε την ολιγοήμερη έξοδο του Δημήτρη Κουφοντίνα, προκειμένου να εξακριβωθεί τι μεσολάβησε και άλλαξε το πάγιο σκεπτικό της αρμόδιας επιτροπής αδειών.

Οργισμένη αντίδραση Μητσοτάκη

«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Οχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», ήταν η πρώτη άμεση δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέσω twitter τοποθετήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί για δύο ημέρες ελεύθερος».

Αντωνία Ξυνού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap