Ο βομβαρδισμός είχε κυρίως στόχο στρατιωτική κλινική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, που έκανε λόγο για 7 νεκρούς και 13 τραυματίες μεταξύ των «μαχητών» και διευκρίνισε ότι οι «ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας».
Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η βάση που στοχοθετήθηκε στην περιοχή της Χαμπανίγια (επαρχία αλ-Ανμπάρ) φιλοξενεί μέλη του ιρακινού στρατού, της αστυνομίας και της Χασντ Αλ-Σάαμπι και είχε ήδη αποτελέσει χθες, Τρίτη (24/03), στόχο πλήγματος που αποδόθηκε στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από μαχητικό αεροσκάφος» είχαν στόχο την ίδια βάση στην περιοχή Χαμπανίγια, στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ, που είχε ήδη γίνει στόχος χθες.
Η χθεσινή επίθεση, η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου στη Μέση Ανατολή κατά των συγκεκριμένων δυνάμεων, οδήγησε την ιρακινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το «δικαίωμα της ανταπόδοσης και της αυτοάμυνας» στη Χασντ αλ Σάαμπι και στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για να απαντήσουν σε κάθε επίθεση εναντίον τους.
Τόσο χθες βράδυ όσο και σήμερα το πρωί, ο ήχος στρατιωτικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από την ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη ήταν ιδιαίτερα έντονος, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Χθες, πριν το ξημέρωμα, 15 μαχητές της Χασντ αλ Σάαμπι —μεταξύ των οποίων ένας διοικητής επιχειρήσεων— σκοτώθηκαν σε «αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα» με στόχο το περιφερειακό επιτελείο τους, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Στην πραγματικότητα, η Χασντ αλ Σάαμπι διέπεται από ασαφές καθεστώς: ενώ ο συνασπισμός έχει ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις, ορισμένες από τις ομάδες που τον αποτελούν είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης και ενεργούν επίσης ανεξάρτητα, εκτός του πλαισίου των κυβερνητικών δυνάμεων.
Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αυτές οι ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις αναλαμβάνουν καθημερινά την ευθύνη για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών και drones κατά στρατιωτικών βάσεων και συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.
Με τη σειρά τους, οι ομάδες αυτές γίνονται στόχος πληγμάτων που αποδίδονται στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

