Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η διπλωματία πρέπει να προηγηθεί της στρατιωτικής κλιμάκωσης, υπογραμμίζοντας πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να συμβάλει στην αποτροπή μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στο Παρίσι, ώστε να ανοίξει ένας δρόμος αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Μακρόν απηύθυνε μήνυμα προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να σταματήσει κάθε στρατιωτική κλιμάκωση. Είναι κρίσιμο να προστατευθεί η σταθερότητα του Λιβάνου και να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή», σημείωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ότι η διπλωματική πρωτοβουλία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης. «Χρειάζεται άμεσος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά και να προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ να τερματίσουν τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι η συνέχιση της σύγκρουσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή. «Η κλιμάκωση των επιθέσεων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε.
Η παρέμβαση του Μακρόν έρχεται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για γενικευμένη σύρραξη, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τη διεθνή κοινότητα να αναζητά τρόπους για την αποφυγή μιας νέας μεγάλης κρίσης στην περιοχή.
Ειδήσεις Σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο 23χρονος για τη φονική επίθεση στον 20χρονο – Στο «μικροσκόπιο» δύο ακόμη άτομα
- «Αγάπη μου, συρρίκνωσα το ΠΑΣΟΚ»
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Καταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν οικογένειες από Ισραήλ, Λίβανο και Τουρκία – Τι αποκαλύπτει στο ET Magazine ο πρόεδρος των Airbnb
- Fact checking: Νετανιάχου, Δίδυμοι Πύργοι, Έπσταϊν και Ιράν – Το χτίσιμο και η αποδόμηση της θεωρίας συνωμοσίας

