Αθήνα Καιρός

Φλέγεται η μεθόριος Πακιστάν – Αφγανιστάν: Βομβαρδισμοί, εκατοντάδες άμαχοι νεκροί και η κατάρρευση της εκεχειρίας

5 λεπτά
Φλέγεται η μεθόριος Πακιστάν – Αφγανιστάν: Βομβαρδισμοί, εκατοντάδες άμαχοι νεκροί και η κατάρρευση της εκεχειρίας

Σε επικίνδυνη τροχιά ανεξέλεγκτης σύγκρουσης διολισθαίνουν εκ νέου οι σχέσεις Πακιστάν και Αφγανιστάν, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισλαμαμπάντ εξαπέλυσαν νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων σε γειτονικά αφγανικά εδάφη.

Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν βρίσκεται η Κανταχάρ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν στα νότια της χώρας, η οποία φέρει ιδιαίτερη πολιτική και στρατηγική βαρύτητα καθώς εκεί διαμένει ο ανώτατος ηγέτης του καθεστώτος των Ταλιμπάν, Χιμπατουλά Αχουνζάντα.

Αυτόπτης μάρτυρας και κάτοικος της Κανταχάρ περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) τις δραματικές στιγμές της επίθεσης, αναφέροντας πως άκουσε τον βρυχηθμό αεριωθούμενου, τον οποίο ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη και μια μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο της πόλης.

Η επιχειρησιακή απάντηση του Ισλαμαμπάντ: Drones, μαχητικά και 10 στόχοι

Την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανέλαβε επίσημα η κυβέρνηση του Πακιστάν. Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Αταουλά Ταράρ, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή πληγμάτων τόσο με πολεμικά αεροσκάφη όσο και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ισλαμαμπάντ, η στρατιωτική αυτή ενέργεια αποτέλεσε άμεση απάντηση και αντίποινα για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Πακιστάν, μετά από «παρείσφρηση 23 drones που εστάλησαν από το αφγανικό έδαφος».

Αν και ο Πακιστανός υπουργός δεν προσδιορίζει ονομαστικά τις γεωγραφικές περιοχές που επλήγησαν, διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο μπήκαν «10 τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για την εξαπόλυση ή την αποθήκευση» μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων των αντιπάλων.

Βομβαρδισμοί στην επαρχία Χοστ και η σιωπή της Καμπούλ

Την ίδια στιγμή, αεροπορικές επιθέσεις από το «πακιστανικό στρατιωτικό καθεστώς» καταγράφηκαν και στην ανατολική επαρχία Χοστ, όπως δήλωσε στο AFP ο Μουσταγφά Γκουρμπάζ, εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως από το συγκεκριμένο χτύπημα δεν υπήρξαν θύματα.

Από την πλευρά της, η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ απέφυγε να προβεί σε άμεσο σχολιασμό των γεγονότων όταν κλήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το αιματηρό φόντο: Η πολύνεκρη επίθεση της 18ης Σεπτεμβρίου και οι κατηγορίες για τζιχαντιστές

Η νέα αυτή στρατιωτική κλιμάκωση δεν εκδηλώθηκε στο κενό. Ακολουθεί μόλις δύο 24ωρα μετά από μια φονική συνδυασμένη επίθεση με εκρηκτικά και όπλα εναντίον αρχηγείου της αστυνομίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, η οποία σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ανήλθε σε τουλάχιστον 31 νεκρούς, εκ των οποίων οι 16 ήταν αστυνομικοί.

Την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα ανέλαβε η εγχώρια οργάνωση «Ιτιχάντ ουλ Μουτζαχεντίν Πακιστάν», μια φράξια που συνδέεται στενά με το τζιχαντιστικό Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (TTP).

Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί ευθέως το καθεστώς της Καμπούλ ότι παρέχει κάλυψη και υποστήριξη σε τζιχαντιστικές οργανώσεις που εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις εντός της πακιστανικής επικράτειας – έναν ισχυρισμό που η de facto αφγανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ανακύκλωση της βίας και βαρύς φόρος αίματος για τους αμάχους

Η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών διατηρείται σταθερά στο κόκκινο από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξεσπούσαν συνεχώς εχθροπραξίες, μετατρέποντας αφγανικές πόλεις —περιλαμβανομένης της Κανταχάρ— σε τακτικούς στόχους των πακιστανικών βομβαρδιστικών.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι αφγανικές αρχές κατήγγειλαν τον θάνατο τριών αμάχων από πακιστανικά αεροπορικά χτυπήματα στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, την ώρα που το Ισλαμαμπάντ ισχυριζόταν ότι από την ίδια επιχειρησιακή δράση εξουδετερώθηκαν 28 «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, ο φόρος αίματος αυτής της διακρατικής σύγκρουσης είναι βαρύτατος, καθώς εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους. Την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές προσπάθειες για την εμπέδωση μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός, όπως αυτή που επιχειρήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, έχουν καταρρεύσει πλήρως.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]