Έκρηξη στην Καμπούλ: Πάνω από 180 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες

eleftherostypos.gr
Newsroom
5 λεπτά
Έκρηξη στην Καμπούλ: Πάνω από 180 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, με τις τελευταίες αναφορές να κάνουν λόγο για περισσότερους από 180 θανάτους συνολικά.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, οι τοπικοί αξιωματούχοι νοσοκομείων αναφέρουν σύμφωνα με τους New York Times πως η «μαύρη» λίστα των νεκρών περιλαμβάνει 170 ονόματα, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι 13 Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν επίσης.

https://twitter.com/sumrkhan1/status/1431007444789088256

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 200 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το ίδιο μέσο και τις πηγές του.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι γιατί οι Ταλιμπάν τους έχουν ζητήσει να μην μιλούν με τα ΜΜΕ, ανέφεραν πως κάποιοι από τους νεκρούς ήταν Αφγανοί με αμερικανική υπηκοότητα.

https://twitter.com/Great_Army1/status/1431067276510482437

ΗΠΑ: Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας

Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.

Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 79 Αφγανοί, ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

https://twitter.com/__Eva04/status/1430904769095208977

Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (…) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.

Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Αφγανιστάν: Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.

Αφγανιστάν: Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση

Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί που το επιθυμούν από τη χώρα εντός προθεσμίας, αναγνωρίζει ο Λευκός Οίκος Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου. Σύμφωνα με την κυρία Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version