Αθήνα Καιρός

Τι γίνεται αν δεν έχεις το ταλέντο του Γιάννη ή του Ντένις;

4 λεπτά
Τι γίνεται αν δεν έχεις το ταλέντο του Γιάννη ή του Ντένις;

Μετά την εκπληκτική παρουσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ, που κατάφερε έπειτα από 16 χρόνια να βρεθεί στο βάθρο των νικητών, άρχισαν τα συνηθισμένα σχόλια - κάποια από τα οποία με ιδιαίτερη σημασία για το πνεύμα του αθλητισμού. Η στάση του Σενγκούν, για παράδειγμα, ήταν το λιγότερο απαράδεκτη, την ώρα που η αγκαλιά του Σρέντερ με τον Αντετοκούνμπο έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Γερμανός κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης και ο Ελληνας υπεραθλητής έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι φανταζόμαστε. Το ταλέντο τους ίσως είναι το λιγότερο.

Η ρατσιστική συμπεριφορά που  αντιμετώπισε ο Γιάννης πριν γίνει ο διάσημος Αντετοκούνμπο είναι κάτι γνώριμο για τη ζωή του Ντένις Σρέντερ. Oπως ο ίδιος ο αρχηγός της γερμανικής εθνικής ομάδας έχει πει σε συνεντεύξεις του, δέχεται ακόμη επιθέσεις για το χρώμα του δέρματός του. «Οπως και η σύζυγός μου, Ελεν, επειδή είναι παντρεμένη με μαύρο άνδρα» (δηλώσεις στο «Spiegel Sport»). «Η μητέρα μου είναι από την Γκάμπια και ήρθε στη Γερμανία ως μετανάστρια. Και με όλη την ξενοφοβία και τα ανοιχτά ρατσιστικά συνθήματα στο Διαδίκτυο και τους δρόμους, είναι ένα ισχυρό σημάδι (σ.σ.: ότι είναι σημαιοφόρος) ότι κάποιος σαν εμένα επιτρέπεται να φέρει τη γερμανική σημαία», πρόσθεσε.

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο επίσης βίωσε ρατσισμό. Οι γονείς του Γιάννη, του Θανάση, του Κώστα, του Αλέξη, του Φράνσις κατάφεραν με πολύ μεγάλη ψυχική αντοχή και δύναμη όχι μόνο να παραμείνουν ενωμένοι, αλλά και να δώσουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να σταθούν όρθια και να τα καταφέρουν. Ομως, αν το ταλέντο λειτούργησε ως «μαγική σφαίρα», που μάγεψε ακόμα και εκείνους που πριν ήθελαν να τους διώξουν από την Ελλάδα, τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους μετανάστες που αντιμετωπίζονται ως εισβολείς; Τι γίνεται με όλα εκείνα τα ασυνόδευτα παιδιά που μπορεί να μην έχουν το ταλέντο του Μανόλο ή του Γιάννη, αλλά έχουν άλλες θαυμάσιες ικανότητες και προοπτικές;

Η μεταναστευτική πολιτική είναι δύσκολη άσκηση σε μια δύσκολη εποχή. Ομως, δεν πρέπει να επικρατήσουν ο φόβος, η καχυποψία και η ξενοφοβία. Δεν πρόκειται για επίκληση σε κάποιο αόριστο συναίσθημα, αλλά για τη φωνή του ορθολογισμού και της καθαρής σκέψης που πρέπει να ακούγεται στις σύγχρονες δημοκρατίες. Η αυστηρή πολιτική στο Μεταναστευτικό δεν θα έχει καμία αξία αν δεν είναι δίκαιη και ανθρωποκεντρική.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]