Απόψε επανιδρυόμαστε

09/07/19 • 10:09 | UPD 09/07/19 • 10:09

Το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό: πολλοί – υπερβάλλοντας- έσπευσαν να πουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Νικητής δεν είναι, αλλά με τέτοιο ποσοστό μετά από 4,5 μνημονιακά χρόνια, ε, όσο να ’ναι, δεν το λες και συντριβή. Το αντίθετο. Ο κ. Τσίπρας πήρε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό – και προφανώς ήταν ρητορική η αναφορά περί ανάληψης των ευθυνών του το βράδυ της Κυριακής.

Σε μία αποστροφή της δήλωσής του, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι τα προηγούμενα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «δανεικά» από τους ψηφοφόρους της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, ενώ τα τελευταία ήταν δικά του: λογικό – ότι ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους σε έχει ψηφίσει τρεις φορές, θεωρείς ότι έχεις πια μία σχέση αποκλειστικότητας…

Εν όψει του συνεδρίου της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ και του μετασχηματισμού του σε κάτι διαφορετικό, είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να βρεθεί μπροστά σε προβληματισμένα στελέχη: όποιος διασώθηκε, διασώθηκε – αλλά κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει τη φωνή και να μιλήσει για τις συμμαχίες που επέλεξε η ηγεσία ή για τις μεθοδεύσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων ή για τις επιδοματικές πολιτικές που δεν είχαν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας -είναι προφανές- θα κάνει ό,τι ακριβώς θέλει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα – αλλά δεν ισχύει και το αντίστροφο.

Το μεγάλο ερώτημα -στο οποίο μόνον η ζωή μπορεί να απαντήσει- είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λειτουργήσει ως ηγέτης και σε μη κανονικές συνθήκες. Αν μπορεί να επαναλάβει εκείνο που έκανε το 2012, όταν μέσα σε μερικές ημέρες μετάλλαξε τον μικρό ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.

Για να συμβούν εκείνα τα πρωτοφανή, χρειαζόταν να συντρέχουν πολλές και διάφορες συνθήκες ταυτόχρονα – και συνέτρεχαν. Αλλά τίποτε δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο ίδιος ο Τσίπρας.

Σήμερα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υπάρχει και παραϋπάρχει, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Και το ερώτημα είναι: θα είναι το ίδιο θελκτικός στους ψηφοφόρους αν πρέπει να είναι ένας «κανονικός» πολιτικός στα μάτια εκείνων που τον λάτρεψαν ως έναν Πολάκη χωρίς μουστάκια;

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap