Μια πρώτη γνωριμία με τον προστάτη αδένα και την καλοήθη υπερτροφία του
Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι πάθηση που προσβάλλει τον προστατικό αδένα των αντρών. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που ορίζεται ανάμεσα από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Η ουροδόχος κύστη είναι το όργανο που αποθηκεύει τα ούρα και η ουρήθρα το όργανο με το οποίο τα ούρα αποβάλλονται από το σώμα. Oσο οι άνδρες γερνάνε, ο προστάτης σταδιακά γίνεται μεγαλύτερος σε μέγεθος και έτσι η ούρηση γίνεται πιο δύσκολα και η ροή των ούρων μειώνεται. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι στην ηλικία των 50 ετών οι μισοί άνδρες έχουν διογκωμένο υπερτροφικό προστάτη και στην ηλικία των 80 ετών σχεδόν το 98%!
Πολύ πιο συχνό το πρόβλημα στους άνδρες με αρρύθμιστο διαβήτη
Ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει τη λειτουργία της ούρησης και η ένταση των συμπτωμάτων στους διαβητικούς ασθενείς με υπερτροφία του προστάτη είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στους ασθενείς χωρίς διαβήτη.
Οι πρώτοι που συσχέτισαν τον διαβήτη με την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη ήταν οι ιατροί Bourke and Griffin. Παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονταν σε προστατεκτομή ήταν οι διαβητικοί. Αργότερα οι Ozden και Parson διαπίστωσαν ότι από τους ασθενείς με υπερτροφία του προστάτη εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης άνω του 110 είχαν πιο αυξημένο προστατικό όγκο από τους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.
Πώς ο διαβήτης επηρεάζει τον προστάτη αδένα
- Μία πιθανή αιτιολογίαγια τη συσχέτιση αυτή είναι η αύξηση του τόνου των περιφερικών συμπαθητικών νεύρων και εν γένει της δραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος λόγω της υπερινσουλιναιμίας.
- Αλλη πιθανή αιτιολογία είναικαι η υποξία λόγω μείωσης της παροχής αίματος από διαβητική αγγειακή βλάβη στον προστάτη αδένα. Με απλά λόγια, ένας παραμελημένος διαβήτης με κάποια αγγειοπάθεια μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην ανάπτυξη υπερτροφίας του προστάτη.
Τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι:
- Συχνουρία
- Μείωση της ακτίνας των ούρων
- Ούρηση τη νύχτα
- Επειξη για ούρηση (ανάγκη για άμεση ούρηση χωρίς καθυστέρηση)
- Ακράτεια ούρων
- Δυσκολία έναρξης ούρησης
Θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
- Συντηρητική: Με φάρμακα όπως η φιναστερίδη, αναστολείς των α-αδρενεργικών υποδοχέων (π.χ. τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη και ταμσουλοσίνη), οι οποίοι μειώνουν την αντίσταση κατά την έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η φαρμακευτική αγωγή παρέχει κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, είναι ακριβή και εάν η αγωγή διακοπεί, η υπερτροφία θα επιστρέψει.
- Χειρουργική επέμβαση: Εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με τη διουρηθρική προστατεκτομή (που συνηθίζεται περισσότερο στις μέρες μας) ή με ανοικτή χειρουργική επέμβαση όταν υπάρχουν και άλλες ανωμαλίες. Αλλες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με το τι θα κρίνει καλύτερο ο θεράπων ιατρός, είναι το LASER, η θερμοπηξία και η τοποθέτηση Stent.
Μερικές φορές, εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να μη δοθεί καμία θεραπεία και πάντα η απόφαση, που παίρνει ο ιατρός, πρέπει να καλύπτει τα συμφέροντα του διαβητικού ασθενούς.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
«Μαύρος καπνός» για τους διαβητικούς καπνιστές
Grand Hotel: Καθηλώνει το νέο τρέιλερ
Νίκος Πορτοκάλογλου: Η φωτογραφία από το νοσοκομείο και το μήνυμα μετά το χειρουργείο
Σε βαρύ πένθος ο βασιλιάς Κάρολος – Η ανακοίνωση του παλατιού
Η έκτακτη ανακοίνωση του STAR για την πρωινή ζώνη
«Weekend Live»: Όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα εκπομπή του ΣΚΑΪ
Τζόρτζιο Αρμάνι: Πώς τον αποχαιρέτησαν Πέτρος Κωστόπουλος και Τζένη Μπαλατσινού
Ιωάννα Μαλέσκου και Λάμπρος Κωνσταντάρας πιάνουν δουλειά τα Σαββατοκύριακα
Η εθνική ομάδα μπάσκετ έστειλε την ΕΡΤ1 στα ουράνια – Η εντυπωσιακή τηλεθέαση

