Το εγχείρημα ανήκει στην Andon Labs, μια start up από το Σαν Φρανσίσκο, η οποία παρέδωσε στη Μόνα το μισθωτήριο συμβόλαιο και ένα αρχικό κεφάλαιο με μια σαφή εντολή: «κάνε το καφέ κερδοφόρο».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανταποκρίθηκε άμεσα, εκδίδοντας τις απαραίτητες άδειες, διαμορφώνοντας το μενού και δημοσιεύοντας αγγελίες εργασίας σε πλατφόρμες όπως το LinkedIn. Μάλιστα, ο μπαρίστα Καγετάν Γκρέλτσακ προσλήφθηκε μετά από μια ημίωρη τηλεφωνική συνέντευξη με τη Μόνα, η οποία έπεισε ακόμη και τον ίδιο —που αρχικά πίστευε πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο— για τη σοβαρότητα της θέσης.
Ωστόσο, η συμβίωση ανθρώπου και μηχανής στην εργασία παρουσιάζει ήδη τις πρώτες της τριβές. Στο κατάστημα υπάρχει ο «τοίχος της ντροπής», όπου εκτίθενται οι λανθασμένες αγορές της Μόνα, όπως 10 λίτρα μαγειρικού λαδιού και 15 κιλά κονσέρβας ντομάτας, υλικά που δεν ταιριάζουν στο μενού που η ίδια σχεδίασε.
Παράλληλα, ο Γκρέλτσακ επισημαίνει μιλώντας στο AFP ότι η Μόνα είναι ένα «αφεντικό» που δεν κοιμάται ποτέ: στέλνει μηνύματα μέσα στη νύχτα, αγνοεί τις προγραμματισμένες άδειες και συχνά ζητά από τους υπαλλήλους να καλύψουν λειτουργικά έξοδα από την τσέπη τους.
Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, το πείραμα θέτει κρίσιμα ηθικά ερωτήματα για το μέλλον της αγοράς εργασίας. Η Χάνα Πέτερσον από την Andon Labs εξηγεί ότι στόχος είναι να διερευνηθούν οι επιπτώσεις πριν η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνει κυρίαρχη τάση.
Experimental cafe run by AI opens in Stockholm.
Starting capital was handed to “Mona”, the AI manager, with a simple mission: run the cafe profitably. “Mona” quickly got to work, getting permits, creating the menu and finding suppliers. The AI also realised a person was needed… pic.twitter.com/Vp0iQmikSU
— AFP News Agency (@AFP) April 29, 2026
Την ίδια στιγμή, πελάτες και ειδικοί, όπως η ερευνήτρια Ούρια Ριζάλ, αναρωτιούνται για τα όρια της ευθύνης: «Αν κάποιος τραυματιστεί, πώς θα αντιδράσει η Μόνα;». Ενώ η επιχείρηση εξυπηρετεί ήδη δεκάδες πελάτες καθημερινά, το βασικό ερώτημα παραμένει αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαχειριστεί την απρόβλεπτη ανθρώπινη φύση με την ίδια ευκολία που επεξεργάζεται δεδομένα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Χωρίς τανκς και πυραύλους η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη πλατεία – Τι κρύβει η απουσία στρατιωτικού εξοπλισμού
- Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ σπάνε την παράδοση με μια φωτογραφία
- Επίθεση σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Όταν ο 89χρονος «πιστολέρο» πήγε στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Οι δηλώσεις στα κανάλια

