Βρέθηκαν σε μικρή ηλικία με πολλά χρήματα, εμπιστεύτηκαν τους λάθος ανθρώπους, ξόδεψαν αλόγιστα και με το τέλος της καριέρας τους είδαν τον πλούτο να εξανεμίζεται και τα χρέη να γίνονται βαρύ σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους.
Η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» είχε δημοσιεύσει έρευνα, στην οποία αναφέρεται ότι το 40% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα πέντε χρόνια μετά την απόσυρσή τους από την ενεργό δράση. Η στατιστική λέει ότι τα πιο πολλά χρήματα χάνονται σε αποτυχημένες επενδύσεις. Ακολουθούν τα χρέη σε τράπεζες για δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και αφορούν κυρίως σε αγορές πανάκριβων σπιτιών. Μεγάλα ποσά δίνονται και για διατροφές σε διαζύγια. O τερματοφύλακας Ντέιβιντ Τζέιμς χώρισε από τη σύζυγό του το 2005 και αναγκάστηκε να πουλήσει τα αναμνηστικά από την καριέρα του για να πληρώσει τα έξοδα διαζυγίου και διατροφής.
NTIΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ: Ο πιο διάσημος πτωχευμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο ήταν το 2009 ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Η ιταλική κυβέρνηση αξίωνε τότε από τον Αργεντινό απλήρωτους φόρους ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ από την εποχή που ο Μαραντόνα αγωνιζόταν στη Νάπολι.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πέθανε, στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρέθηκε συνολικά το ποσό των 75.000 ευρώ, το οποίο δεν έφτανε για να πληρωθεί η κατ’ οίκον νοσηλεία του που απαιτούσε παρουσία γιατρού, νοσοκόμων και ειδικού εξοπλισμού. Τα χρέη του ξεπερνούσαν τα 33 εκατ. ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα έσοδα από το συμβόλαιο με την Puma για έναν χρόνο άγγιζε τα 15 εκατ. ευρώ! Είχε επενδύσει κατά καιρούς σε εταιρίες κοσμημάτων, αυτοκινήτων, πολυτελών διαμερισμάτων στο Μπουένος Αϊρες. Ολα αποδείχθηκαν αποτυχίες. Ο Αντζελο Πιζάνι, Ιταλός δικηγόρος, που ανέλαβε να αντιμετωπίσει τα χρέη του με το ιταλικό Δημόσιο, είχε πει μετά τον θάνατο του Μαραντόνα: «Αν ρωτάτε πού πήγαν τα χρήματά του, πρέπει να απευθυνθείτε στους ανθρώπους που τον περιέβαλλαν. Ζούσε πάνω από τις δυνάμεις του και ήταν γενναιόδωρος. Ποτέ δεν είχε στην τσέπη του πάνω από 100 ευρώ».
ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ: Ο μεγάλος σταρ στις δεκαετίες του ‘90 και του 2000, κάτοχος της Χρυσής Μπάλας και του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία, βρέθηκε το 2023 να έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό 6 ευρώ. Τα κέρδη από την καριέρα του με τη Μίλαν, την Παρί Σεν Ζερμέν, την Μπαρτσελόνα, τα ομαδικά και ατομικά του τρόπαια, τα συμβόλαια με εταιρίες που για μία χρονιά ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. ευρώ, έγιναν… χρέη. Στο τέλος της καριέρας του επένδυσε σε εταιρία κρασιού και στη μουσική βιομηχανία. Εχασε 57 ακίνητα λόγω χρεών στην εφορία, ενώ οι κατασκευές του σε μεγάλο κτήμα στη Βραζιλία τού απέφεραν πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ επειδή έγιναν σε προστατευμένη περιοχή και προκάλεσαν σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις. Κατασχέθηκε το διαβατήριό του και κατέφυγε στην Ουρουγουάη με πλαστό διαβατήριο. Μέχρι σήμερα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα χρέη του σε φόρους και πρόστιμα, ενώ ο ίδιος είπε ότι χρωστά μεγάλα ποσά και στον αδερφό του.
ΤΖΟΝ ΜΠΑΡΝΣ: Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αγγλους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του ‘80. Με τη φανέλα της Λίβερπουλ έζησε μεγάλες στιγμές, όπως και με την Εθνική Αγγλίας, στην οποία συμπλήρωσε 79 συμμετοχές και 10 γκολ. Το 1987 που φόρεσε τα κόκκινα της ομάδας του λιμανιού εισέπραττε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο και ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Πρέμιερ Λιγκ. Στα 61 του, σήμερα, ο Μπαρνς τονίζει ότι εμπιστεύτηκε τους λάθος ανθρώπους. Τον έπεισαν να αφήσει την προπονητική και να ασχοληθεί με επιχειρήσεις στα media χωρίς να έχει καμία γνώση και βρίσκεται να χρωστά πάνω από 2 εκατ. ευρώ σε διάφορους δανειστές.
ΕΜΙΛ ΧΕΣΚΕΪ: Αλλος ένας παίκτης της Εθνικής Αγγλίας και της Λίβερπουλ (με τους «κόκκινους» είχε 230 συμμετοχές και 60 γκολ) που ζει την οικονομική καταστροφή. Ο Χέσκεϊ αγωνίστηκε επίσης σε Μπέρμιγχαμ, Γουίγκαν, Αστον Βίλα, Μπόλτον, πέρασε και από την Μάκλσφιλντ ως ειδικός προπονητής επιθετικών παικτών.
Το 2009 είχε έσοδα 15 εκατ. ευρώ. H μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτυχία του ήταν ότι επένδυσε σε εταιρία δημοσίων σχέσεων μετέχοντας σε ένα σχήμα με τους Ντέιβιντ Μπέκαμ και Στίβεν Τζέραρντ. Το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς, ο Χέσκεϊ βρέθηκε να οφείλει στο αγγλικό Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ και επισήμως τον Αύγουστο του 2024 κήρυξε πτώχευση.
ΠΟΛ ΜΕΡΣΟΝ: Ηταν ένας από τους πιο επιδραστικούς μέσους που πέρασαν ποτέ από την Αρσεναλ και την Εθνική Αγγλίας, αλλά καταστράφηκε οικονομικά από τα πάθη του. Oπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ήταν εθισμένος στον τζόγο από τα 16 του! Μέσα σε 35 χρόνια έχασε πάνω από 10 εκατ. ευρώ τζογάροντας. Παράλληλα, είχε προβλήματα εθισμού στην κοκαΐνη και το αλκοόλ τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα το 1994. Η ζωή του είχε πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα, με δύο διαζύγια και την υποχρέωση να πληρώνει διατροφή για οκτώ παιδιά. Το 2007 πτώχευσε επισήμως, αλλά κατάφερε να ξαναστηριχθεί στα πόδια του. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει απεξαρτηθεί από τα πάθη του και μάλιστα ξεχώρισε σε εκπομπή του Sky Sports όπου αναλύει την ποδοσφαιρική επικαιρότητα.
ΠΟΛ ΓΚΑΣΚΟΪΝ: Η περιουσία του άσου της Τότεναμ και της Λάτσιο από την ποδοσφαιρική του καριέρα ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έμεινε τίποτα. Εθισμένος στο αλκοόλ, δεν πλήρωσε φόρους και απέφυγε την πτώχευση κάνοντας διακανονισμό με το αγγλικό Δημόσιο. Τον βοήθησε η αποζημίωση που του επιδικάστηκε όταν αποδείχθηκε ότι αγγλικά ΜΜΕ είχαν «χακάρει» το κινητό του τηλέφωνο.
ΚΑΦΟΥ: Κάτοχος δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων, το 1994 και το 2002, με τη Βραζιλία, είχε δημιουργήσει τεράστια περιουσία, αλλά την έχασε γρήγορα. Στα 49 του κατασχέθηκαν πέντε ακίνητά του για χρέη στην εφορία και σε άλλους δανειστές. Το 2019 έχασε τον ένα γιο του από καρδιακή ανακοπή ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο.
Η παραδοχή Σκαρτάδου
Το 2020 ο παλαίμαχος άσος του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, Γιώργος Σκαρτάδος (φωτό), έγινε αντιληπτός από φιλάθλους του ΠΑΟΚ όταν πριν από την έναρξη αγώνα του «Δικεφάλου» έψηνε και πουλούσε σουβλάκια έξω από το γήπεδο της Τούμπας. Οπως εξήγησε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε, το έκανε αφιλοκερδώς για να βοηθήσει τον κουμπάρο του που είχε την ψησταριά να αυξήσει την πελατεία του. Η δουλειά του είναι προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες. Παραδέχθηκε όμως ότι έκανε μια επιχείρηση που έπεσε έξω.

