Πρόκειται για το πρωτότυπο ορατόριο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με τίτλο «Έξοδος – Ο Δρόμος προς την Αθανασία», σε κείμενα, αφήγηση και σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση, που θα παρουσιασθεί στις 14 Μαΐου στο Μεσολόγγι, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιστορική Έξοδο. Μια μεγάλη εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, φορώντας αυθεντικές στολές εποχής, συμβάλλουν στη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν, ενισχύοντας τον βιωματικό χαρακτήρα της παράστασης.
Πρόκειται για ένα έργο που δεν επιχειρεί απλώς να αφηγηθεί την ιστορία, αλλά να διερευνήσει το βαθύτερο ερώτημα: πώς ένας λαός φτάνει στο σημείο να επιλέξει την ελευθερία αντί της ζωής. Μέσα από τη σύνθεση μουσικής και λόγου, η παράσταση προσεγγίζει την Έξοδο ως μια πράξη συνείδησης, ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μιμή Ντενίση, η οποία προσεγγίζει το ιστορικό, αυτό, γεγονός ως μια βιωματική εμπειρία, μετατρέποντας τη μνήμη σε ζωντανό καλλιτεχνικό λόγο. Στη σκηνή τα κείμενα αφηγούνται η ίδια και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης, ενώ συμμετέχει και ο Γιάννης Διονυσίου. Συμβάλλουν επίσης η Χορωδία Ενηλίκων του Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, μέλη των χορωδιών και της θεατρικής ομάδας του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός», καθώς και ο Ιστορικός Σύλλογος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.Η ποιητική σύλληψη και οι στίχοι ανήκουν στη Λίνα Δημοπούλου.
Μιμή Ντενίση
Όπως λέει η Μιμή Ντενίση με αφορμή την παράσταση: «Μεσολόγγι δεύτερο δεν υπάρχει. Είναι μία μοναδική περίπτωση στην ελληνική ιστορία. Η ιστορία της Εξόδου του Μεσολογγίου έχει μία ιδιαιτερότητα. Δεν ανάγκασε κανείς τους Μεσολογγίτες να μείνουν. Μπορούσαν δια ξηράς να φύγουν. Ήθελαν και έμειναν. Έμειναν γνωρίζοντας ότι θα πεθάνουν. Το Μεσολόγγι δεν νικήθηκε από τους Τούρκους. Νικήθηκε από την ασιτία! Και επειδή πιστεύω ότι οι ψυχές δεν φεύγουν, είμαι σίγουρη ότι αυτοί οι ήρωες την ημέρα της παράστασης θα μας βλέπουν από ψηλά και θα χαίρονται που τους θυμόμαστε».
Όπως σημειώνει ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, «το Μεσολόγγι αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η συλλογικότητα και ο αγώνας για τη ζωή, ενώ η Έξοδος παραμένει μια πράξη που ενέπνευσε όχι μόνο την ελληνική ιστορία, αλλά και τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία. Η παράσταση συνιστά μια ελεγεία όχι για τον θάνατο, αλλά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τη στιγμή εκείνη όπου η ιστορία γράφεται με επιλογές και η μνήμη μετατρέπεται σε ζωντανή εμπειρία».

Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Από την πλευρά της η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επισημαίνει: «με βαθιά συγκίνηση συμμετέχω σε αυτόν τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Η εκδήλωση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια καλλιτεχνική συνάντηση, αλλά μια ζωντανή τελετουργία μνήμης και τιμής. Η έξοδος του Μεσολογγίου ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης, το οποίο ενίσχυσε το φιλελληνικό πνεύμα και ενέπνευσε παγκοσμίως πολλούς καλλιτέχνες. Ένα κορυφαίο σύμβολο ελευθερίας και αδάμαστου πνεύματος των ελληνίδων και ελλήνων που διαπερνά τους αιώνες. Το μουσικό έργο που θα παρουσιαστεί του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη δένει άψογα με την έξοχο ποιητικό λόγο της Λίνας Δημοπούλου. Η ιστορία εμπνέει τη νέα γενιά και ανασαίνει ξανά. Μεταμορφώνεται σε ήχο και λέξεις. Περιγράφει και αντηχεί ως διαρκές κάλεσμα προς τη συνείδηση και την ψυχή.» Κατέληξε ευχαριστώντας τον σεβασμιότητα μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό σε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα στους κατοίκους του Μεσολογγίου που δίνουν δυναμικά το παρόν στα δρώμενα της εκδήλωσης.»

Μάριος Φραγκούλης
Ο Μάριος Φραγκούλης σημειώνει σχετικά με τη συμμετοχή του: «Δύο αιώνες από την έξοδο του Μεσολογγίου η μνήμη δεν σιωπά, πάλλεται, αναπνέει και μεταμορφώνεται σε ήχο και λόγο. Στο έργο αυτό η μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη ανοίγει ένα βαθύ, σχεδόν μυσταγωγικό διάλογο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Έναν ηχητικό κόσμο όπου ο χρόνος καταλύεται και οι μελωδίες γίνονται φορείς μνήμης, φλόγες που επιμένουν και καίνε μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Πάνω στην ευαίσθητη αλλά και στιβαρή ποίηση της Λίνας Δημοπούλου ξεδιπλώνεται μια αφήγηση που φωτίζει τη γυναίκα όχι μόνο ως μορφή αλλά ως ουσία —μανά, σύμβολο αντοχής, σιωπηλή, αλλά και δύναμη της ιστορίας… Νοιώθω πως δεν τραγουδώ απλώς, αφηγούμαι, θυμάμαι, συμμετέχω… Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες που δεν σωπάσαν ποτέ -με τις φωνές που έγιναν ψίθυρος, κραυγή, προσευχή. Είναι ενα ταξίδι ψυχής, οπού η ιστορία γίνεται τραγούδι και το τραγούδι -αιωνία μνήμη.»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του «Κήπου των Ηρώων» στο Μεσολόγγι , την Τετάρτη 14 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού.
Όπως τονίστηκε από τον label manager της Deep- τμήματος της δισκογραφικής εταιρείας Spice- μουσικό σύμβουλο του Ομίλου Διονύση Παναγιωτάκη, Ηλία Μπενέτο, θα διατεθούν 1000 c.d. προς τη Μητρόπολη ενώ το έργο πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε περιορισμένο αριθμό βινυλίων και σε c.d για το κοινό.
Χορηγοί της εκδήλωσης : ΣΚΑΙ , LUX, Όμιλος Παναγιωτάκη , Όμιλος Σταθοκωστόπουλος.
Ειδήσεις Σήμερα
- Αεροπορικό θρίλερ στο Νιου Τζέρσι: Boeing 767 περνά ξυστά από αυτοκινητόδρομο και χτυπά φορτηγό – Σοκαριστικό βίντεο
- Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 31,2% η ΝΔ με προβάδισμα 16,8 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – Τι συμβαίνει με Τσίπρα, Καρυστιανού [ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ]
- Νέα Φιλαδέλφεια: Πώς ο 25χρονος έσπασε το σαγόνι του 17χρονου – «Δεν ξέραμε ότι ήταν ΑΜΕΑ» [Βίντεο]
- Ο Ντόναλντ Τραμπ πολεμιστής (και) του Star Wars – Viral η ανάρτηση του Λευκού Οίκου
- Χαλκιδική πέρα από το leisure: 16 επαγγελματίες από 8 χώρες ανακαλύπτουν τον προορισμό για πρώτη φορά

