Φεύγοντας για την Παλαιστίνη, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημερώθηκε ότι η επίτευξη του στόχου ώστε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μην είναι η μόνη έναντι αυτή της πλειοψηφίας «είναι θέμα χρόνου», μετά και τη συμφωνία με την ανεξάρτητη βουλευτή Αρετή Παπαϊωάννου (πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας), η οποία φέρεται να επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να τον ενημέρωσε ότι θα υπογράψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι άλλες τρεις υπογραφές -ή τουλάχιστον τρεις όπως έλεγαν από την Κουμουνδούρου- αναζητούνται από την Πλεύση Ελευθερίας, το Κίνημα Δημοκρατίας και τους άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, και στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν με την αίσθηση ότι θα υπερκαλύψουν τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για την πολιτική των συνεργασιών την επόμενη μέρα.
Πηγές της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν ότι είναι σε συνεχή επαφή και με τον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή Αλέξανδρο Αυλωνίτη, ο οποίος πρόσκειται στο Κίνημα Δημοκρατίας, ενώ πληροφορίες που δεν επιβεβαίωνε η Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι στον «προθάλαμο» της συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται άλλοι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρονικό περιθώριο ως την Πέμπτη, που αναμένεται να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να καταθέσει την πρότασή του και όλα δείχνουν ότι -μετά και την παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού– θα βρει τη στήριξη από εκεί όπου φαινομενικά δεν επιθυμεί.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την απόφασή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πάντως στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις τάσσεται υπέρ της παραπομπής του πρωθυπουργού, ανεξάρτητα αν κάτι τέτοιο στηρίζεται ή όχι από τα στοιχεία που υπάρχουν.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή και του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται και στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Δημοσίως στελέχη του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο Κασσελάκης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα στήριζαν στη Βουλή μία πρόταση, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναζητά τυχόν ευθύνες και του πρωθυπουργού. Εμπόδιο, μέχρι πρότινος, ήταν η ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών και το γεγονός ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνήσει με το Κίνημα Δημοκρατίας ως κόμμα, δηλαδή με τον ίδιο τον Στέφανο Κασελάκη. Οι ψήφοι όμως των βουλευτών του Κινήματος Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση Καρυστιανού, μάλλον είναι ευπρόσδεκτες από την Κουμουνδούρου, για να θυμηθούμε και μία παλαιότερη φράση του πρώην Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, για τις ψήφους, τότε, της Χρυσής Αυγής.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ
Πληροφορίες επιμένουν ότι είναι «κλεισμένη η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη και θα υπογράψουν και οι έξι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ήταν θετική, αλλά η κουβέντα συνεχιζόταν επειδή έθετε κάποιους όρους.
ΤΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στραφεί στη Νέα Αριστερά για να βρει τις τέσσερις υπογραφές που του λείπουν και ακόμα περισσότερες, η Νέα Αριστερά επέμεινε στη θέση της ότι βάσει της δικογραφίας δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν παραπομπή του πρωθυπουργού.

