Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαρκόπουλο: Φωτιά τώρα σε αύλειο χώρο επιχείρησης – Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις 

Μπούγας: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον νόμο Παρασκευόπουλου

3 λεπτά
Μπούγας: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Παρέμβαση σχετικά με τον νόμο Παρασκευόπουλου, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τις αποφυλακίσεις την περίοδο 2015-2019, κάνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως τονίζει, πάνω από 17.000 κρατούμενοι βρέθηκαν εκτός φυλακής κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων, ανάμεσά τους και βαρυποινίτες για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περίοδο 2015-2019, έβγαιναν από τη φυλακή κάθε μήνα περίπου 430 με 450 κρατούμενοι κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

Μόνο για το 2017, με τον συγκεκριμένο νόμο, αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησίαζε τους 700.

Αναλυτικά:

  • Το 2015 αποφυλακίστηκαν 1.735 κρατούμενοι

  • Το 2016 αποφυλακίστηκαν 3.455

  • Το 2017 αποφυλακίστηκαν 4.635

  • Το 2018 αποφυλακίστηκαν 4.765

  • Το 2019 αποφυλακίστηκαν 3.603

Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις ξεπέρασαν τις 17.000 τα έτη 2015-2019 και ειδικότερα από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Μάλιστα, το επιχείρημα περί αποσυμφόρησης των φυλακών δεν επιβεβαιώθηκε αφού εξακολουθούσαν και γίνονταν φυλακίσεις.

Με τον νόμο Παρασκευόπουλου μειώνονταν κατά πολύ τα όρια έκτισης των ποινών:

  • για ποινές φυλάκισης μέχρι 3 έτη, στο 1/10

  • για φυλάκιση από 3 έως 5 έτη, στο 1/5

  • για κάθειρξη μέχρι 10 έτη, στα 2/5

  • για κάθειρξη άνω των 10 ετών, στο 1/3

Ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν προέβλεπε καμία εξαίρεση ούτε περιορισμό, μπορούσαν να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ανεξαρτήτως αδικήματος και ποινής.

Έδινε το δικαίωμα σε κρατούμενους, ακόμα και σε καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, να αποφυλακιστούν νωρίτερα έχοντας εκτίσει μικρό μόνο μέρος της ποινής τους.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]