Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

Η ομιλία Ομπάμα μεταφέρεται τώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης

14/11/16 • 08:22 | UPD 15/11/16 • 10:11

Σε momentum επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, κινούνται πλέον άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα, αν και αναμένεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τόσο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και από την ηγετική ομάδα της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποχρεωτικά και λόγω του αποτελέσματος των εκλογών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κατεβάζει… ταχύτητες όσον αφορά στις πολιτικές και επικοινωνιακές προσδοκίες επάνω στις οποίες πόνταρε πριν από την προηγούμενη Τρίτη η Ηρώδου Αττικού.

Με την παγωμάρα και σε κάθε περίπτωση το μούδιασμα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του νέου πλανητάρχη να δίνει τη θέση της στη… χαρτογράφηση των άγνωστων (εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα) υδάτων, πλέον, είναι απόλυτα εμφανές πως η στήριξη του κ. Ομπάμα θα έχει αποκλειστικά και μόνο συμβολική αξία. Γεγονός που έρχεται για να τινάξει στο αέρα τη… γιορτή που προετοίμαζαν εδώ και εβδομάδες τα στελέχη της συγκυβέρνησης, αν και στο κεντρικό στρατηγείο του οικοδομήματος Τσίπρα-Καμμένου εμμένουν πεισματικά, μέσω επίσημων δηλώσεων ή ανεπίσημων ενημερώσεων, πως το αφήγημα των ημερών θα είναι άκρως θετικό, κατά κύριο λόγο για το ζήτημα-αιχμή του χρέους.

Τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «πολλαπλά κέρδη από την παρουσία Ομπάμα», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πραγματοποίησε ειδική αναφορά -σε τόνους θριαμβολογίας για την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, ενώ πηγές της κυβέρνησης έχουν σπεύσει εδώ και ημέρες να κάνουν λόγο για «ένα γεγονός με τεράστια σημασία τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη», καθώς και για μια κίνηση που «συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας».

Στην οπτική των κυβερνητικών, που προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια υψηλά τις θετικές πολιτικές και επικοινωνιακές διαστάσεις της επικείμενης άφιξης Ομπάμα στην Αθήνα, αυτό που κατέχει θέση πρωταγωνιστική είναι η εκπεφρασμένη στάση των ΗΠΑ και ιδιαιτέρως του απερχόμενου προέδρου υπέρ των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά από κομβικά θέματα. Οπως, για παράδειγμα, στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, «ως αποφασιστικό βήμα για το πέρασμα σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας». Ωστόσο, ο… σεισμός της εκλογής Τραμπ φαίνεται πως θα συνοδευτεί από μια κίνηση των πολιτικών πλακών προς την πλευρά της στροφής προς τα εσωτερικά θέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς κοινή φαίνεται πως είναι η εκτίμηση πως ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής και νέος πλανητάρχης ενδιαφέρεται λιγότερο για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και για το χρέος.

«Σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος εντάσσεται μεταξύ άλλων και η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας. Και αυτό, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε αυτή του την επίσκεψη θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος», υποστήριξε, στην τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος, λίγο πριν φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα, θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό όσο και προς τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας.

«Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους… Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον είναι στενός εταίρος στην πάταξη της τρομοκρατίας, προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις», τόνισε ο κ. Ομπάμα (σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής»). Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν ένα φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», ενώ σημείωσε ότι έχει στηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη, γιατί συμμερίζεται τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η επίσκεψή μου θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα», τόνισε. Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε: «Λόγω του μεγέθους της προσφυγικής κρίσης όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών στους καταυλισμούς… Ολιγάριθμες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν ένα τόσο μεγάλο βάρος. Η αντίδραση πρέπει να είναι συντονισμένη και συνολική, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό συνεχίζουμε και στηρίζουμε τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ως την καλύτερη ελπίδα για τη διαχείριση των αφίξεων στην Ευρώπη κατά τρόπο ανθρώπινο».

Εφτασαν πράκτορες και θωρακισμένα

Το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης εξετάζεται πολύ σοβαρά από τις ελληνικές και αμερικάνικες αρχές, ύστερα από την ακύρωση της ομιλίας στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας για λόγους ασφαλείας.

Το πρόγραμμα του κ. Ομπάμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και έτσι τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, αλλά οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη μεριμνήσει να θέσουν σε κλοιό ασφαλείας όλους τους υποψήφιους χώρους.
Ο Ομπάμα θέλει να σφραγίσει την παρουσία του στην Αθήνα ως πρόεδρος και με το σκεπτικό αυτό σχεδιαζόταν αρχικά να παραστεί στην Πνύκα, καθώς ήθελε να μιλήσει για τη Δημοκρατία, έχοντας φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Σε μια προσπάθεια ο σημειολογικός χαρακτήρας της ομιλίας της ερχόμενης Τετάρτης να παραμείνει ισχυρός, εξετάζεται το σενάριο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου μπορεί να στηθεί βήμα με απεριόριστη θέα προς την Ακρόπολη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο εκδήλωσης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και να υποβαθμίσει την ακύρωση της ομιλίας στην Πνύκα.

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και το χώρο της Πνύκας, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Ομπάμα (…) Εξετάστηκαν από τις αμερικανικές αρχές και από τις ελληνικές διάφορα μέρη, τα υπέρ και τα κατά, όχι πάντα με κριτήριο την ασφάλεια, υπάρχει και το θέμα της χωρητικότητας, υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή κίνδυνος που να επηρέασε το πρόγραμμα».

Για τα μέτρα ασφαλείας πρόσθεσε: «Δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη όπως ο Αμερικανός πρόεδρος (…) Οσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα, μπορούν να το κάνουν σε περιοχές που δεν θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος».

Πάνω από 4.000 αστυνομικοί 

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, πάντως, ότι μετά την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και την προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» ο αριθμός των αστυνομικών που θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας θα ξεπεράσει τις 4.000.

Ηδη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφθασαν το βράδυ της Παρασκευής μεταγωγικά αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού με τα θωρακισμένα οχήματα, οπλισμό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ένα ελικόπτερο. Αποβιβάστηκαν εκατοντάδες Αμερικανοί πράκτορες και στελέχη του μικρού νοσοκομείου που συνοδεύει πάντα τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι Ελληνες αστυνομικοί έχουν σχεδιάσει και τα μέτρα ασφαλείας σε 4 ξενοδοχεία που έχει δώσει η αμερικανική πλευρά ως πιθανά για τη διαμονή του κ. Ομπάμα. Η τελική επιλογή όπως και το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου θα κοινοποιηθούν στις ελληνικές αρχές σήμερα το βράδυ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ – Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

dgatsios@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

obama-athena-0