Αθήνα Καιρός

43ος αυθεντικός Μαραθώνιος: Σήμερα η κλασσική διαδρομή – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
12 λεπτά
43ος αυθεντικός Μαραθώνιος: Σήμερα η κλασσική διαδρομή – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

43ο Μαραθώνιος της Αθήνας: Σήμερα Κυριακή 8 Νοεμβρίου, τα βλέμματα στρέφονται στην κλασική διαδρομή των 42.195 μέτρων, η οποία ξεκινάει από τον Μαραθώνα στις 08:30, καθώς και στον αγώνα των 10 χλμ. Allwyn που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας μισή ώρα νωρίτερα.

Η εκκίνηση του 43ου Αυθεντικού Μαραθωνίου θα δοθεί στις 08:30 από τον Μαραθώνα, ενώ η διοργάνωση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 18:15. Οι αθλητές θα κινηθούν στη λεωφόρο Μαραθώνος, θα περάσουν από τον Τύμβο Μαραθώνα και θα συνεχίσουν προς τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Από εκεί θα ακολουθήσουν τη λεωφόρο Μεσογείων, τη Μιχαλακοπούλου, τη Φειδιππίδου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, πριν φτάσουν στην Ηρώδου Αττικού και τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Την ίδια ημέρα, από τις 08:00 έως τις 10:10, θα διεξαχθεί και ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων, με εκκίνηση από το Σύνταγμα. Η διαδρομή θα περάσει από την Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Μεσογείων, με αναστροφή στο ύψος της Σχολής Αστυνομίας.

Κυριακή – Οι ώρες αποκλεισμού στη λεωφόρο Μαραθώνος και τη Μεσογείων

Οι δρόμοι της μαραθώνιας διαδρομής θα κλείνουν σταδιακά, ανάλογα με την ώρα διέλευσης των αθλητών. Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από την αφετηρία έως τη λεωφόρο Κάτω Σουλίου στην Αγία Μαρίνα, η κυκλοφορία θα διακοπεί και στα δύο ρεύματα από τις 05:00 έως τις 13:30. Στην Αγίας Παρασκευής, μεταξύ Τύμβου Μαραθώνα και λεωφόρου Μαραθώνος, ο αποκλεισμός θα ισχύει επίσης από τις 05:00 έως τις 13:30. Στη λεωφόρο Κάτω Σουλίου, από την Αγίου Αθανασίου έως τη Μαραθώνος, τα μέτρα θα ισχύουν από τις 05:00 έως τις 10:30. Στο τμήμα της Μαραθώνος από τη λεωφόρο Κάτω Σουλίου έως τη λεωφόρο Διονύσου, η διακοπή θα διαρκέσει από τις 07:30 έως τις 15:00. Από τη λεωφόρο Διονύσου έως τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στη συμβολή με Λαυρίου και Κλεισθένους, η κυκλοφορία θα διακοπεί από τις 08:00 έως τις 16:45. Στη λεωφόρο Μεσογείων, από τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως την Κατεχάκη, και στα δύο ρεύματα, ο αποκλεισμός θα ισχύει από τις 08:30 έως τις 18:30. Αυτό σημαίνει ότι η μετακίνηση ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μαραθώνος και της Μεσογείων θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, με την Τροχαία να επιτρέπει κάθετη διέλευση μόνο σε συγκεκριμένους ελεγχόμενους κόμβους.

Κυριακή – Ποιοι δρόμοι κλείνουν στην Αθήνα

Από τις 05:00 έως τις 13:00 θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Ακαδημίας, στην Αμαλίας, στη Φιλελλήνων, στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα κλείσουν η Αθανασίου Διάκου, η οδός Καρέα, η Ηλιουπόλεως μεταξύ Υμηττού και Καρέα, καθώς και το τμήμα της Συγγρού από τη Φραντζή έως την Αμαλίας. Από τις 05:00 έως τις 19:30 θα παραμείνουν κλειστές η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Αρδηττού και η Βασιλίσσης Όλγας, σε όλο το μήκος τους και στα δύο ρεύματα. Από τις 05:00 έως τις 18:30 θα διακοπεί η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας, από την Αμαλίας έως τη Ζαχάρωφ, στη Ριζάρη και σε τμήματα της Βασιλέως Γεωργίου Β΄, της Μελεάγρου και της Κλεάνθους. Η Βασιλέως Γεωργίου Α΄ θα είναι κλειστή από τις 04:00 έως τις 13:00. Στην Αρχιμήδους, μεταξύ πλατείας Πλαστήρα και Μάρκου Μουσούρου, η κυκλοφορία θα διακοπεί από τις 05:00 έως τις 19:30.

Μεσογείων, Κηφισίας και Αλεξάνδρας – Τι ισχύει την Κυριακή

Από τις 06:00 έως τις 18:30 θα κλείσει η λεωφόρος Μεσογείων, στο τμήμα από την Κατεχάκη έως τον Πύργο Αθηνών, και στα δύο ρεύματα. Στο ίδιο διάστημα θα ισχύσουν αποκλεισμοί στη Φειδιππίδου, μεταξύ Μιχαλακοπούλου και Κηφισίας, στη Μιχαλακοπούλου, μεταξύ Ιλισίων και Μεσογείων, και στην οδό Θηβών, από τη Μικράς Ασίας έως τη Λεβαδείας, στο ρεύμα προς Μεσογείων. Κλειστό θα είναι επίσης το τμήμα της Κηφισίας από την Πανόρμου έως τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και η Αλεξάνδρας από την Πανόρμου έως την Κηφισίας.

Αττική Οδός – Ποιες έξοδοι κλείνουν την Κυριακή

Οι ρυθμίσεις επηρεάζουν και τρεις εξόδους της Αττικής Οδού. Ο κλάδος εξόδου προς Ραφήνα θα παραμείνει κλειστός από τις 07:00 έως τις 15:00. Ο κλάδος εξόδου προς Παλλήνη θα κλείσει από τις 07:00 έως τις 16:30. Η έξοδος 15, προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, θα είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα από τις 08:00 έως τις 17:00. Οι οδηγοί που σχεδιάζουν να κινηθούν προς Ραφήνα, Παλλήνη ή τις περιοχές της λεωφόρου Μαραθώνος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους συγκεκριμένους περιορισμούς.

Πού θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση της μαραθώνιας διαδρομής

Η κάθετη διέλευση των οχημάτων θα απαγορεύεται κατά τις ώρες αποκλεισμού της διαδρομής, με εξαίρεση ορισμένους ελεγχόμενους κόμβους. Στη λεωφόρο Μαραθώνος προβλέπονται ελεγχόμενες διελεύσεις στις διασταυρώσεις με τη Διονύσου, την Αρτέμιδος – Φειδιππίδου, την Αγίας Μαρίνας και τη Φλέμινγκ. Στην περιοχή της Παλλήνης και του Γέρακα θα λειτουργούν ελεγχόμενες διελεύσεις στους κόμβους Μαραθώνος με Αγίου Δημητρίου – Ελευθερίου Βενιζέλου και Μαραθώνος με Πατριάρχου Γρηγορίου – Εθνικής Αντιστάσεως. Στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής προβλέπεται ελεγχόμενη διέλευση στον κόμβο Μαραθώνος, Λαυρίου, Κλεισθένους και Κυκλάδων. Στη Μεσογείων θα υπάρχουν ελεγχόμενες διελεύσεις στη συμβολή με Αγίου Ιωάννου – Ελπίδος και στον κόμβο της Κατεχάκη. Στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, η διέλευση από τη Βασιλέως Γεωργίου Β΄ θα επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Η δυνατότητα διέλευσης από τους συγκεκριμένους κόμβους θα εξαρτάται από τις οδηγίες των αστυνομικών και την εξέλιξη των αγώνων.

Πώς θα κινηθούν οι οδηγοί – Οι εναλλακτικές διαδρομές

Η τροχαία έχει ανακοινώσει ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια για όσους πρέπει να μετακινηθούν το Σαββατοκύριακο. Για τη διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας προς Ζωγράφου, Παγκράτι, Καισαριανή και Βύρωνα, προτείνεται η κίνηση μέσω λεωφόρου Αλεξάνδρας, Πανόρμου, Κηφισίας και Κατεχάκη. Για την αντίστροφη διαδρομή, από τις συγκεκριμένες περιοχές προς το κέντρο, προτείνεται η διαδρομή Ούλωφ Πάλμε, Κοκκινοπούλου, Κατεχάκη, Κηφισίας, Πανόρμου και Αλεξάνδρας. Για μετακινήσεις από το κέντρο προς τα νότια προάστια, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν την Πειραιώς, τη Χαμοστέρνας και τη Συγγρού προς Ποσειδώνος ή, εναλλακτικά, τη Χαμοστέρνας, την Καλλιρρόης και τη Βουλιαγμένης. Όσοι κινούνται από το λιμάνι της Ραφήνας προς την Αθήνα μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Αρτέμιδος, χρησιμοποιώντας τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, τη λεωφόρο Καραμανλή, τη λεωφόρο Σπάτων και τον περιφερειακό Δημάρχου Χρήστου Μπέκα. Από εκεί, για Χαλάνδρι και Βριλήσσια, η τροχαία προτείνει τη συνέχεια προς τον κόμβο Λεονταρίου, τη λεωφόρο Λαυρίου και την Κλεισθένους. Για Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου και Ηλιούπολη, προτείνεται η κίνηση μέσω Λαυρίου, Τρικάλων, Γραβιάς, Αγίου Ιωάννου και Τασσοπούλου. Για τα νότια προάστια από την ανατολική Αττική, προβλέπεται η χρήση της λεωφόρου Λαυρίου και της Βάρης-Κορωπίου. Από τον Μαραθώνα προς τα βόρεια προάστια, το λιμάνι του Πειραιά και το Παναθηναϊκό Στάδιο, η προτεινόμενη διαδρομή περνά από Δημοκρατίας, λεωφόρο Λίμνης Μαραθώνος, Χελμού, Κρυονερίου και στη συνέχεια από τον Κηφισό. Από τη Νέα Μάκρη προς τα βόρεια προάστια, οι οδηγοί μπορούν να κινηθούν μέσω λεωφόρου Διονύσου και Αγίου Πέτρου. Οι διαδρομές αυτές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να επηρεαστούν από την αυξημένη κίνηση ή από πρόσθετες οδηγίες της Τροχαίας.

Ειδικές ρυθμίσεις στον Μαραθώνα για τη μεταφορά των αθλητών

Την Κυριακή, από τις 05:00 έως τις 07:30, στη λεωφόρο Μαραθώνος, μεταξύ Μαραθωνομάχων και λεωφόρου Κάτω Σουλίου, θα ισχύσει ειδική αντιδρόμηση για τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αθλητές. Η αριστερή λωρίδα του ρεύματος προς Αθήνα θα χρησιμοποιείται με αντίθετη κατεύθυνση για τα λεωφορεία, ενώ η δεξιά λωρίδα θα διατίθεται αποκλειστικά σε οχήματα της διοργάνωσης, διαπιστευμένα οχήματα και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Στο συγκεκριμένο τμήμα το ανώτατο όριο ταχύτητας θα είναι 30 χιλιόμετρα την ώρα. Από τις 05:00 έως τις 09:00 θα εφαρμοστεί επίσης αντιδρόμηση στη λεωφόρο Κάτω Σουλίου, για τη μεταφορά των αθλητών. Όσοι μεταφέρουν συμμετέχοντες με ιδιωτικά αυτοκίνητα θα πρέπει να ακολουθούν τις ειδικές διαδρομές προσέγγισης και αποβίβασης που έχει καθορίσει η τροχαία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν πεζοί και ποδηλάτες

Οι περιορισμοί δεν αφορούν αποκλειστικά τα μηχανοκίνητα οχήματα. Κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου απαγορεύεται η κίνηση και η διέλευση πεζών, ποδηλατών και χρηστών ηλεκτρικών πατινιών πάνω στο οδόστρωμα της μαραθώνιας διαδρομής. Η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όλους τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων, ώστε να μην παρεμποδίζεται η διεξαγωγή των αγώνων.

Τα τηλέφωνα για πληροφορίες

Για πληροφορίες σχετικά με τους αποκλεισμούς και τις κυκλοφοριακές αλλαγές θα λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Μαραθωνίου. Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα παρέχει ενημέρωση από τις 15:00 έως τις 23:00 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου από τις 06:00 έως τις 20:00. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8708 237, 210 8708 238 και 210 8708 239.

Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν τη διέλευση και τη στάθμευση στις περιοχές των αγώνων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται σταδιακά.

43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Το μήνυμα του Μητσοτάκη – «Μεγαλύτερη αξία από τον τερματισμό έχει το πρώτο βήμα»

«Στον δρόμο για το γραφείο ακολουθώ την ‘μπλε γραμμή’. Είναι η γραμμή που συνδέει την αφετηρία του Μαραθωνίου με το Καλλιμάρμαρο. Και αυτή η συγκίνηση, που αισθάνεται κάθε δρομέας όταν τερματίζει σε αυτόν τον ιερό χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού, νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να περιγραφεί», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τον 43ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

«Περιμένουμε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, από όλο τον κόσμο, να νιώσουν αυτήν την ξεχωριστή συγκίνηση στον 43ο Μαραθώνιο της Αθήνας. Είναι η κλασσική διαδρομή που ενώνει την ιστορία μας με τη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα σε όλους: Μεγαλύτερη αξία από τον τερματισμό έχει το πρώτο βήμα. Είτε τρέχετε στα 5 χιλιόμετρα, είτε τρέχετε στα 10 χιλιόμετρα, είτε τρέχετε στον μαραθώνιο κάνετε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εσάς και για την υγεία σας.

Μη διστάσετε λοιπόν να κάνετε το πρώτο βήμα. Να σηκωθούμε από τον καναπέ να βγούμε έξω. Να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να κάνουμε ποδήλατο. Να βάλουμε την άθληση στη ζωή μας.

Ξέρω καλά ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και το τρέξιμο της καθημερινότητας δεν τελειώνει ποτέ. Όμως πάντα μπορεί να βρεθεί λίγος χρόνος για λίγη άσκηση που προσφέρει υγεία και ευεξία. Και δεν είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι μαραθωνοδρόμοι. ‘Αλλωστε, αυτό που ξεχώρισα πέρυσι από τη γνωριμία μου με αθλητές του Μαραθωνίου είναι ότι όλοι ξεκινούν από μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς. Ας χειροκροτήσουμε λοιπόν τους δρομείς που αυτό το Σαββατοκύριακο θα γεμίσουν με χαμόγελα την Αθήνα. Και ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Στην άθληση και στη ζωή μας! Καλή επιτυχία και καλό τερματισμό σε όλους!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]