ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΝΩ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ο Τσίπρας αναγγέλλει από την Ιθάκη την… έξοδο του Μεσολογγίου

21/08/18 • 08:09 | UPD 21/08/18 • 09:21

Γιάννης Καμπουράκης

Με πρωθυπουργικό διάγγελμα θα κηρυχθεί σήμερα το «τέλος» των Μνημονίων, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το τυπικό τέλος του προγράμματος και να προαναγγέλλει ως δεδομένη τη μη εφαρμογή της ψηφισμένης από τον Μάιο του 2017 μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019.

Με πρωθυπουργικό διάγγελμα θα κηρυχθεί σήμερα το «τέλος» των Μνημονίων, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το τυπικό τέλος του προγράμματος και να προαναγγέλλει ως δεδομένη τη μη εφαρμογή της ψηφισμένης από τον Μάιο του 2017 μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019.

Στόχος να ξεφύγει από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και παράλληλα να βγάλει από το κάδρο τους αυστηρούς όρους μεταμνημονιακής εποπτείας, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε πρώτη φάση έως το 2022 και κατόπιν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% έως το 2060 και την αδυναμία της οικονομίας να βγει στις αγορές με απαγορευτικό το ύψος των ελληνικών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση στο πλέον επίσημο επίπεδο, αυτό του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού και εξαδέλφου του κ. Γιώργου Τσίπρα, υποβαθμίζει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αδυνατεί να βγει στις αγορές, όπως έκαναν οι άλλες οικονομίες που βγήκαν από Μνημόνια την αμέσως επόμενη ημέρα του τέλους του δικούς τους προγράμματος ή και πριν από αυτό, όπως έκανε η Πορτογαλία.

Είμαστε προστατευμένοι για δύο ή τρία χρόνια, είπε, αναφερόμενος στο «μαξιλαράκι» των 24 δισ. αγνοώντας σκοπίμως τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις, τι σημαίνει για την ανάπτυξη που όλοι στην κυβέρνηση ευαγγελίζονται να μην μπορεί να δανειστεί ο ιδιωτικός τομέας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, επειδή τα επιτόκια δανεισμού της χώρας παραμένουν στα ύψη.

Αν ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει τις εισηγήσεις των συνεργατών του, θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από την Ιθάκη, για να συμβολίσει το τέλος της Οδύσσειας για τον ελληνικό λαό, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη. Τη γραμμή «φρόντισαν» να δώσουν τα στελέχη της κυβέρνησης.

«Περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», είπε ενδεικτικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Real fm.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια ενώ άλλοι με τις πολιτικές τους επί χρόνια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η αντιστροφή της πραγματικότητας, δηλαδή να συζητάμε με βάση το αφήγημα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε βγει πριν από τρία χρόνια από το Μνημόνιο, είναι μόνο ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός», δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

«Παίζουν» με τις συντάξεις

Τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019, παρά το γεγονός ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2017, προαναγγέλλει και επισήμως η κυβέρνηση -η… πληροφορία υπήρχε και στο sms του Μαξίμου- χωρίς να διευκρινίζει αν έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, αρκετούς βουλευτές και τελευταίο τον εξάδελφο του πρωθυπουργού και οικονομικό του σύμβουλο, Γιώργο Τσίπρα, που είπε ότι το θέμα αυτό θα ανοίξει και θα κλείσει τον Οκτώβριο, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο 24/7, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, παρουσίασε τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων ως δεδομένη.

«Μετά το τέλος του προγράμματος μπορούμε να κάνουμε ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά μας, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της ευρωζώνης. Εχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίστηκε στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ ότι δεν μπορούμε αλλιώς να πιάσουμε τους στόχους.

Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν και αν τώρα πάρουμε τέτοια μέτρα, αυτό θα βλάψει την πορεία ανάκαμψης της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων», δήλωσε σχετικά. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη δήλωση του κ. Δραγασάκη. Δεν διευκρινίζουν ωστόσο αν στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβολή για ένα ή περισσότερα χρόνια ή η κατάργηση του μέτρου, για το οποίο χρειάζεται κατάθεση νέου νόμου που θα καταργεί την ψηφισμένη διάταξη.

«Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% το 2019 δεν είναι αναγκαία», δήλωσε χθες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Real fm, ενώ στον ίδιο σταθμό ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, σημείωσε: «Ολα τα μέτρα, και αυτό της μείωσης των συντάξεων, αποφασίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Οταν αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα ήμασταν υπό καθεστώς Μνημονίου και υπό την πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τώρα τα όπλα στα φαρέτρα είναι περισσότερα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δίνει μάχες».

ΑΝ.ΕΛ.

Εν τω μεταξύ, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος. Η κοινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 13:00 στα γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού και προφανώς στόχος της είναι να δοθεί πανηγυρικός τόνος για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου