Ολο το πακέτο
Τα μέτρα του νομοσχεδίου για το ιδιωτικό χρέος είναι:
1 Εξωδικαστικός μηχανισμός
Με διάταξη το όριο ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών μειώνεται από τις 10.000€ στις 5.000€, διευκολύνοντας την πρόσβαση για σημαντικό αριθμό οφειλετών. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι αφορά περίπου 300.000 οφειλέτες που προκύπτουν από τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά είναι ενδεχόμενο να είναι ακόμη περισσότεροι, αφού υπάρχουν οφειλέτες με σχετικά μικρές οφειλές προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
2 Προστασία πρώτης κατοικίας
Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα διαχωρισμού πρώτης κατοικίας στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά, οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα μπορούν να διαχωρίζουν την κύρια κατοικία τους από την υπόλοιπη περιουσία τους. Επιλέγοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας, το ύψος του «κουρέματος» και οι μηνιαίες δόσεις θα υπολογίζονται περιλαμβάνοντας ως αξία ακίνητης περιουσίας μόνο την αξία της πρώτης κατοικίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη, και όχι βάσει του συνόλου της περιουσίας του, οδηγώντας σε σημαντικά βελτιωμένους όρους ρύθμισης. Η επιλογή διατήρησης της κύριας κατοικίας με ταυτόχρονη ρευστοποίηση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή των χρεών μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού αποτελεί μια ουσιαστική «δεύτερη ευκαιρία» για τους οφειλέτες, οι οποίοι θα καταφέρουν να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία.
3 Αρση κατάσχεσης λογαριασμού
Παρέχεται δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον ο οφειλέτης εξοφλήσει το 25% της οφειλής του και ρυθμίσει τις λοιπές βεβαιωμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση μέσω της πάγιας ρύθμισης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η δυνατότητα θα παρέχεται μόνο μία φορά.
4 Ακατάσχετο λογαριασμών
Αυξάνεται το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ για όλα τα χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες. Η αύξηση του ορίου έρχεται να καλύψει ένα κενό που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Το ακατάσχετο παρέμενε στα 1.250 ευρώ παρά την άνοδο του πληθωρισμού, των ενοικίων, των λογαριασμών ενέργειας και γενικότερα του κόστους διαβίωσης.
5 Ρύθμιση 72 δόσεων
Αλλη διάταξη του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τη ρύθμιση αποπληρωμής χρεών σε έως 72 μηνιαίες δόσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myAADE αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Ιουνίου 2026, προσφέροντας τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο έξι μηνών, καθώς η προθεσμία λήγει με το κλείσιμο του έτους. Στη ρύθμιση των 72 δόσεων υπάγονται μόνο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και παραμένουν ανεξόφλητες προς τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλη ρύθμιση έως τις 21 Απριλίου 2026 δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο νέο σχήμα. Κεντρική απαίτηση είναι η εξόφληση ή ρύθμιση όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, πριν από την υποβολή της αίτησης. Το επιτόκιο της ρύθμισης έχει οριστεί στο 5,84% και το κατώτατο ποσό κάθε δόσης είναι 30 ευρώ.

