Η εξέλιξη, εκτός από το προμήνυμα για υπερπλεόνασμα και στον Προϋπολογισμό του 2025, δίνει μια πολύ γερή βάση και για το πακέτο των μέτρων τα οποία θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες, από τη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Αλλωστε, εκτός από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει την εικόνα ότι, εκτός από τους άμεσους φόρους, πολύ καλή πορεία έχει και η είσπραξη έμμεσων φόρων, κατηγορία που συνδέεται και με την εξέλιξη της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Εισπράξεις
Ειδικότερα, η κατανομή των φορολογικών εσόδων ανά κατηγορία για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είχε ως εξής:
* Τα έσοδα από ΦΠΑ έφτασαν τα 15,7 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 357 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση θα ήταν υψηλότερη αν δεν είχαμε τις μειώσεις στις τιμές της ενέργειας μετά την εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, τον περασμένο Ιούνιο.
* Τα έσοδα των ΕΦΚ έφτασαν τα 4,16 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ.
* Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας έφτασαν τα 1,87 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 90 εκατ. ευρώ.
* Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος έφτασαν τα 14,93 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 907 εκατ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 59 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι αναφορικά με τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, μέρος των εισπράξεων εμφανίζεται εμπροσθοβαρές, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Επιστροφές εσόδων
Οι επιστροφές εσόδων έφτασαν τα 5,05 δισ. ευρώ και ενσωματώνουν το ποσό επιστροφής ΦΠΑ ύψους 784,8 εκατ. ευρώ από τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, ποσό το οποίο, δημοσιονομικά, επηρεάζει το έτος 2024. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, οι επιστροφές φόρων έφτασαν τα 4,26 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 252 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.
Δαπάνες
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο έφτασαν στα 40,69 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,31 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (44 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Επίσης, είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 κατά 1,36 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών έφτασαν στα 6,13 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 34 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές του 2024 κατά 32 εκατ. ευρώ.

