Σύμφωνα με πληροφορίες του ET Magazine του EleftherosTypos.gr, οι ανατιμήσεις δεν έχουν τελειωμό σε αρνί, κατσίκι και πρόβατο, εξαιτίας της ευλογιάς, αλλά και των φυσικών καταστροφών που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται σε χοιρινό κρέας και κοτόπουλο, μιας και το μοσχαρίσιο κρέας είναι… «χρυσό» στις μέρες μας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο και οι πολίτες στραφούν σε αυτές τις λύσεις για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους, είναι σίγουρο πως θα υπάρξει μία μικρή αύξηση των τιμών σε χοιρινό κρέας και κοτόπουλο.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι το μοσχάρι πωλείται μέχρι και 34,50 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ, ενώ η λιανική μέση τιμή του διαμορφώνεται στα 15-17 ευρώ το κιλό από 12-13 ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Το ET Magazine του EleftherosTypos.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββα Κεσίδη, ο οποίος έδωσε απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα και τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται για έλλειψη προϊόντων κρέατος, διότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υποσχεθεί ότι στις γιορτινές ημέρες δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Μειωμένη η αγορά μοσχαρίσιου κρέατος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι
«Η τρίχα γίνεται τριχιά. Στο χέρι του καταναλωτή είναι να μην ανέβει το μοσχάρι. Όταν σταματήσουν να αγοράζουν μοσχάρι, δεν θα αγοράζει και ο κρεοπώλης, οπότε θα αναγκαστούν οι από «πάνω» να σταθεροποιήσουν τις τιμές. Ο κόσμος ζητάει μοσχάρι γιατί είναι ανώτατης θρεπτικής αξίας, αλλά επειδή όλα είναι προσφορά και ζήτηση, είναι λογικό η τιμή να είναι αυξημένη» σημείωσε στο ET Magazine του EleftherosTypos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ.

Στη συνέχεια ο Σάββας Κεσίδης τόνισε ότι όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030 να μειωθεί η παραγωγή των βοοειδών κατά 30%, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι επιχορηγήσεις και αυτό να ξεκινήσει να φαίνεται στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια. «Δηλαδή, είχαμε 100 κιλά και πουλούσαμε 100 κιλά, ωστόσο πια ο κόσμος ζητάει 90 κιλά, ενώ εμείς μπορούμε να του προσφέρουμε 70 κιλά και έτσι ανεβαίνει η τιμή. Παρόλα αυτά, από το καλοκαίρι και μετέπειτα ο κόσμος σιγά σιγά σταμάτησε να παίρνει μοσχάρι και σε σχέση πέρυσι έχουμε δει μία πτώση περίπου 10% στα κιλά που πουλάμε».
Όσον αφορά τις τιμές μεταξύ κρεοπωλείων και σούπερ μάρκετ, οι τιμές στα πρώτα είναι κατά 1 με 1,5 παρακάτω σε σχέση με τις αλυσίδες.
Δείτε παρακάτω τη μέση τιμή στα κρέατα ανά κιλό:
- Μοσχάρι: 15€ – 34,50€ /κιλό
- Κοτόπουλο: 4,50€ – 19,30€ /κιλ
- Χοιρινό: 5€ – 13,90€ /κιλό
- Αρνί: 13,60€ – 13,80€ /κιλό
- Κατσίκι: από 14€ – 14,20€ /κιλό
- Παϊδάκια: έως 19€/κιλό.
Τι θα συμβεί με τις τιμές του κρέατος τα Χριστούγεννα
Παράλληλα, ο κ. Κεσίδης επιβεβαιώνει ότι οι τιμές σε χοιρινό και κοτόπουλο δεν έχουν ανέβει καθόλου, ενώ όταν το κοτόπουλο πήρε μία μικρή αύξηση 1,5%, αφομοιώθηκε απευθείας από το κέρδος των κρεοπωλών και δεν φάνηκε ποτέ στον καταναλωτή.
«Για τα αμνοερίφια υπάρχει φυσικά προβληματισμός, επειδή έχουν χαθεί χιλιάδες αρνιά και κατσίκια από την αγορά, λόγω «Ντάνιελ» και ευλογιάς. Γι’ αυτό τον λόγο ο κόσμος δεν το «εμπιστεύεται» και από εκεί που το έβαζε στο τραπέζι του μία φορά την εβδομάδα περίπου, τώρα το κάνει κάθε μήνα και πάλι με καχυποψία. Το μόνο που φοβόμαστε είναι πως επειδή έρχονται Χριστούγεννα και πάντα ο κόσμος ξεχνάει, να αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση σε αρνί και κατσίκι και να φτάσουμε στο σημείο για φέτος να ξεπεράσουν τα 20 ευρώ τα κιλό, εξαιτίας και της μειωμένης παραγωγής» συμπλήρωσε στο ET Magazine του EleftherosTypos.gr ο πρόεδρος των Κρεοπωλών.


