Γιουβαρλάκια
Υλικά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 150 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές άνηθο
- 2 κουταλιές μαϊντανό
- 30 ml ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι & πιπέρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- ½ πράσο
- 2 πατάτες (προαιρετικά)
- Για το αυγολέμονο: 2 αυγά, Χυμό από 2 λεμόνια
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ρύζι, το αυγό, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο. Αν βάλουμε πατάτα, την ρίχνουμε τώρα σε μικρά κυβάκια. Προσθέτουμε 1,5-2l νερό και αφήνουμε μέχρι να βράσει. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μέσα στο ζωμό και αλατίζουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού και τέλος ρίχνουμε ζωμό από το φαγητό και χτυπάμε. Περιχύνουμε το φαγητό μας και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα. Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και μία από τις πιο νόστιμες σούπες είναι έτοιμη!

Τραχανάς με κρέας
Υλικά
- 500 γρ. χοιρινό (σπάλα, πανσέτα)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 ώριμες ντομάτες
- 2 μέτριες πατάτες
- 200 γρ. τραχανά (ξινόχοντρο )
- 1 λίτρο νερό
- Ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια (συνήθως βάζω κομμάτια σπάλα) και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες, αν οι ντομάτες μας δεν είναι αρκετά ώριμες ρίχνουμε και μια κουταλιά πελτέ. Ρίχνουμε λίγο ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε για λίγο να ψηθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό, κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και αλατίζουμε λίγο ακόμα. Ξανά βάζουμε στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε με μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Οι σούπες με τραχανά μας θυμίζουν τη γιαγιά και δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι.

Κοτόσουπα
Υλικά
- 1-1,5 κιλό κοτόπουλο
- 2,5 l νερό
- 20 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
- 2 αυγά
- Χυμό από δυο λεμόνια
- Ξύσμα λεμονιού
- Αλάτι πιπέρι
- 1 στακοβούτυρο (προαιρετικά για να σοτάρουμε το κοτόπουλο)
Διαδικασία
Μία από τις πιο παραδοσιακές σούπες είναι αυτή με κοτόπουλο! Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, ρίχνουμε το νερό , το ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Αφήνουμε να βράσει και ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα. Αλατίζουμε αν χρειαστεί ξανά το ζωμό και βάζουμε να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, αφήνουμε μέχρι να ψηθεί. Σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια από το αυγό μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια χτυπάμε και τους κρόκους. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια 3-4 κουταλιές ζωμό. Περιχύνουμε το φαγητό και κουνάμε κυκλικά τη κατσαρόλα. Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και ξύσμα από μισό λεμόνι. Αν θέλουμε το κοτόπουλο μας να είναι πιο γευστικό, μπορούμε να το σοτάρουμε με μια κουταλιά στακοβούτυρο. Είναι πιο βαρύ, αλλά οι παλιές νοικοκυρές το συνήθιζαν.
Ειδήσεις Σήμερα
«Έσκασε» ανακοίνωση για την Αγγελική Νικολούλη
Γιώργος Λάνθιμος: Οι σπάνιες δηλώσεις στην κάμερα και η Έμα Στόουν σε άψογα ελληνικά
Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας με τη Μαρία Κοζάκου – «Δεν ντρεπόμαστε….»
«Να μ’ αγαπάς»: Η νέα καθημερινή σειρά θα καθηλώσει
Τηλεθέαση: Η απόλυτη ανατροπή στη βραδινή ζώνη – Πώς έχασε ο ALPHA την πρωτιά
Βασίλης Μπισμπίκης: Δεν βγαίνει από το σπίτι – Η ψυχολογική του κατάσταση

