Το διήμερο συνέδριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο: Να αποτελέσει έναν κοινό τόπο δράσης για πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, αναλυτές και την ίδια την κοινωνία των πολιτών.
Κατασκευασμένες ειδήσεις, λαϊκισμός, παραπληροφόρηση και διχαστικός λόγος υπήρχαν πάντα, ωστόσο στην εποχή μας η ταχύτητα του Διαδικτύου και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο των προκλήσεων και των κινδύνων.
Οι παντοδύναμοι αλγόριθμοι και η ανωνυμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια «ζούγκλα» ενημέρωσης, στην οποία πρώτα θύματα πέφτουν η αλήθεια και η κοινωνική συνοχή. Η αλλοίωση της πραγματικότητας και η κατασκευή ψευδών ειδήσεων, σε συνδυασμό με τον κινδυνολογικό και τοξικό λόγο, δηλητηριάζουν την κοινωνία, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς και δημιουργούν ένα κλίμα οργής που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.
Ωστόσο, η εποχή της αδράνειας και της αφέλειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε ακριβά το τίμημα των fake news από τους πάσης φύσεως «σωτήρες», που την εποχή των Μνημονίων διέσπειραν τερατολογίες και στοχοποιούσαν ιστορικά μέσα ενημέρωσης ως «συστημικά».
Η ελευθερία του λόγου είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί ως προκάλυμμα ασυδοσίας για εκείνους που θέλουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να παραπλανούν την κοινωνία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μία δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία και για την έγκυρη και αξιόπιστη δημοσιογραφία.