Νέα επαγγέλματα δημιουργούνται και άλλα χάνονται, ανατρέποντας όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι σήμερα. Πλέον, είναι νομοτελειακή η ανάγκη της διασύνδεσης της σύγχρονης αγοράς εργασίας με τις σπουδές, δηλαδή της προσαρμογής της μεταλυκειακής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νέα εποχή.
Η επαγγελματική εκπαίδευση προσφέρει ένα τεράστιο πεδίο γνώσεων και ευκαιριών και όσο πιο εξειδικευμένη μόρφωση παρέχει τόσο πιο χρήσιμη είναι για τις νέες γενιές, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Μετά την κατάργηση εν μια νυκτί των ΤΕΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ένα τεράστιο κενό.
Η αναβάθμιση του ρόλου των επαγγελματικών λυκείων και των δημόσιων ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε μια καλά μελετημένη και στοχευμένη απόφαση, που συμβαδίζει και απαντά στις προκλήσεις της νέας εποχής. Αλλωστε, δεκάδες έρευνες και μελέτες καταδεικνύουν πως υπάρχουν χιλιάδες κενά σε θέσεις εργασίες, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν τους κατάλληλους επαγγελματίες, κυρίως επειδή λείπουν οι κατάλληλες δεξιότητες.
Στόχος της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι η παροχή τεχνικών, οργανωτικών και μαθησιακών δεξιοτήτων που οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Το σημερινό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για τους πρώτους μάστορες τρακτέρ με πτυχίο στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό. Αντίστοιχες ειδικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς δίνουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να εργαστούν άμεσα και μάλιστα με ανταγωνιστικούς μισθούς σε επαγγέλματα που έχουν σταθερότητα και προοπτική ή και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.