Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο. Στο μήνυμά του ο ιερέας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Όσο αφήνουμε το αίμα να κυλά ο τόπος μας μαυρίζει. Μόνο όταν αφήσουμε τον Χριστό να μπει στην καρδιά μας θα πάψει ο τόπος μας να θρηνεί νεκρούς».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της κηδείας, η κουμπάρα της 56χρονης είπε: «Ήταν μια πάρα πολύ καλή κοπέλα, καλή υπάλληλος στη δουλειά της, καλή μάνα. Ήσυχη, πήγε άδικα. Είχε φύγει από τα Βορίζια και είχε έρθει εδώ μόλις τελείωσε τις σπουδές της, διορίστηκε εδώ στο νοσοκομείο μας, παντρεύτηκε εδώ στο χωριό», προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τις αντιπαραθέσεις στα Βορίζια.
Πρωτοφανή ήταν τα μέτρα ασφαλείας που περιλάαμβαναν μέχρι και ανιχνευτή μετάλλων έχει λάβει η ΕΛΑΣ για την κηδεία της 56χρονης Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη που σκοτώθηκε στην αιματηρή συμπλοκή στα Βορίζια.
Από νωρίς το πρωί, το σημείο γύρω από την εκκλησία είχε περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα, είναι η εγκατάσταση ανιχνευτή μετάλλων στην είδοδο του ναού, για λόγους ασφαλείας. Νωρίτερα, σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών ερεύνησε τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές. Επίσης, πάνω από την εκκλησία, πετούν ήδη drone προκειμένου η Αστυνομία να έχει τον πλήρη έλεγχο για όσο διαρκέσει η τελετή.

Δημογλίδου για Βορίζια: Χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 3 τύποι όπλων – Η αστυνομία θα παραμείνει μέχρι να βεβαιωθεί ότι όλοι οι κάτοικοι είναι ασφαλείς
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε πως συνεχίζονται οι εκτεταμένες έρευνες στην Κρήτη για τον εντοπισμό των τριών δραστών που καταζητούνται στο πλαίσιο της βεντέτας στα Βορίζια, μετά το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό.
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται έρευνες από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συμμετοχή και αστυνομικών του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Κρήτης, όπως και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων του Ηρακλείου για των εντοπισμό των τριών δραστών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου για τις έρευνες που λαμβάνουν χώρα στην Κρήτη, στο πλαίσιο της βεντέτας στα Βορίζια, μιλώντας στην εκπομπή LIVE NOW, του ΕΡΤnews.
Η κ. Δημογλίδου σημείωσε ότι δεν έχουν συλληφθεί ακόμα, σημειώνοντας ότι αναζητούνται στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στο συγκεκριμένο χωριό. Πρόσθεσε δε, ότι χθες έγιναν και τρεις κατ οίκον έρευνες στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπως επίσης έρευνες έγιναν και στις φυλακές σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες για να διαπιστωθεί εαν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο μπορεί να συσχετιστεί με αυτήν την υπόθεση και να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε ότι έχει να κάνει τις έρευνες που έλαβαν χώρα στις φυλακές, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ανέφερε ότι υπήρξε η ανάγκη, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί του Ηρακλείου, να πραγματοποιηθούν έρευνες και εκεί, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο που θα προχωρούσε την υπόθεση, σημείωνοντας ότι «έχει βρεθεί ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα δείξει εάν θα μας αποδώσει τα στοιχεία που επιθυμούμε ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο και να ξεκαθαρίσουμε και πόσοι ακόμα μπορεί να είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το περιστατικό, κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει».
Επιπλέον, η κ. Δημογλίδου σημείωσε ότι γίνονται ταυτόχρονες έρευνες. Η μία έρευνα αφορά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, όπου εκεί αναμένονται αποτελέσματα από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, όπως και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών, για να διαπιστωθεί και ποια ήταν η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς ο μηχανισμός και δεν υπάρχει εικόνα της εκρηκτικής ύλης. Συμπλήρωσε δε, ότι εξετάζονται και κάποια δεδομένα ώστε να βρεθεί τουλάχιστον αρχικά αυτός που τοποθέτησε τον μηχανισμό και αν υπήρχαν και άλλοι εμπλεκόμενοι σε αυτό.
Αναφορικά με το πόσο καιρό μπορεί να μείνει η Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη και με εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο αφοπλισμού, η κ. Δημογλίδου απάντησε ότι η νομοθεσία περί όπλων ισχύει για όλους, οπουδήποτε και αν κατοικούν σε αυτή τη χώρα, αναφέροντας ότι όποιος διαπιστώνεται ότι κατέχει παράνομα οπλισμό ή τον χρησιμοποιεί θα συλλαμβάνεται. Ενώ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των κατ οίκον ερευνών προέκυψαν τέτοια περιστατικά, παράνομης οπλοκατοχής και οι δράστες συνελήφθησαν με ξεχωριστή δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
«Η αστυνομία φυσικά και θα παραμείνει, όταν μιλάμε για την ασφάλεια των πολιτών όσο χρειαστεί. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρονικό διάστημα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα είναι ασφαλείς και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή» τόνισε.
Ως προς το εάν προέκυψε από τις έρευνες κάποιο στοιχείο που δείχνει το ενδεχόμενο αυτή η ιστορία να ξεκίνησε από επιθυμία ή με τη συναίνεση έγκλειστου μέσα στις φυλακές, η κ. Δημογλίδου απάντησε «Είναι ένα δεδομένο που μπορούμε να εξετάσουμε, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποιο στοιχείο για αυτό, αλλά είναι ένα δεδομένο που μπορεί να εξεταστεί από τη στιγμή που βρίσκουμε ένα κινητό τηλέφωνο και μάλιστα σε κοινόχρηστο χώρο, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας κρατούμενοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ίσως μας δώσει κάποια δεδομένα που να βοηθήσουν σε αυτή την έρευνα, ίσως όμως να μην υπάρχει και τίποτα πάνω σε αυτό. Αυτό θα το εξετάσουν οι υπηρεσίες».
Αναφορικά με το εάν ο 36χρόνος ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο την ώρα των πυροβολισμών, η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστωθεί από τα στοιχεία της προανάκρισης να υπήρχε δεύτερο άτομο, καθώς δεν υπήρχε και βιντεοληπτικό υλικό. Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι συμμετείχαν και άλλα άτομα που εμπλέκονται στο περιστατικό, ακόμα και με πυροβολισμούς ή και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα.
Για τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στο περιστατικό, η κ. Δημογλίδου, ανέφερε ότι «Έχουμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους που έχουν χρησιμοποιηθεί. Δεν αφορούν μόνο τα τραύματα που έχουν οι δύο νεκροί, αλλά και διάφορα σημάδια που υπάρχουν στο σημείο όπου έγινε η συμπλοκή και σε οχήματα και σε οικίες, ακόμη και στο οδόστρωμα». Σημείωσε δε, ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποίηθηκαν και ότι αυτά δεν έχουν βρεθεί.
Τέλος, αναφορικά με το εάν υπάρχουν πληροφορίες στην αστυνομία ότι τα τρία άτομα που αναζητούνται διατίθενται να παραδοθούν τις επόμενες ώρες, μετά το πέρας της κηδείας, η κ. Δημογλίδου απάντησε «Επίσημα στην αστυνομία δεν έχουμε φτάσει τέτοιου είδους πληροφορίες, αλλά ακόμη και αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι εμείς θα παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα αναζητήσουμε τους τρεις για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους».
Βορίζια: Βαρύ πένθος και φόβος για αντίποινα – Ποια τα λάθη της ΕΛΑΣ
Από δύο συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή και παραβίαση περιοριστικών όρων έχουν στο «βιογραφικό» τους, τα δύο από τα τρία αδέλφια που αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου. Περισσότερες από 10 φορές είχε συλληφθεί και ο 39χρονος άνδρας από τη δεύτερη οικογένεια, ο οποίος έπεσε νεκρός την ώρα των πυροβολισμών. Μάλιστα είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τρεις φορές με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά και για εκβίαση και εγκληματική οργάνωση. Μέχρι και αυτή την ώρα τα τρία αδέλφια παραμένουν άφαντα, με τις έρευνες να επεκτείνονται καθημερινά σε γειτονικές περιοχές. Από το περιβάλλον των τριών ανδρών υπάρχουν αναφορές για παράδοσή τους πριν από την εκτέλεση των ενταλμάτων, ωστόσο οι Αρχές συνεχίζουν τις αναζητήσεις.
Οι αξιωματικοί του Ελληνικού FBI που έχουν μεταβεί στην Κρήτη, αναμένουν τις απολογίες των άλλων δύο μελών της οικογένειας που παραμένουν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκειμένου να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα για τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Σε μια παράλληλη έρευνα, οι αστυνομικοί αναζητούν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών. Δεν αποκλείουν η μία από τις καραμπίνες, να είναι εκείνη που κατασχέθηκε κατά τις έρευνες στα σπίτια του χωριού. Απαντήσεις θα δοθούν και μετά την εξερεύνηση στο όχημα που οδηγούσε ο 39χρονος, το οποίο δέχτηκε βροχή από σφαίρες και σκάγια. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, παρουσία ειδικού πραγματογνώμονα. «Τα στόματα παραμένουν κλειστά», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, που επιχειρούν να λάβουν καταθέσεις από τα μέλη των δύο εμπλεκόμενων οικογενειών.
«…θα σκοτώσουν και το FBI»
«Αυτό δεν θα τελειώσει. Δε πα να ‘ρθει το FBI που λένε κατεβαίνει το FBI, κατεβαίνει ο ένας, ο άλλος, θα σκοτώσουν και το FBI. Αν ακούς μια μάνα και σπαράζει και να λέει στα παιδιά της να πάρετε εκδίκηση για το πατέρα σας, αυτό να ξέρετε ότι κανείς Χρυσοχοΐδης και κανείς υπουργός και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει», αναφέρει με νόημα φίλος του 39χρονου άνδρα, που έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.
«Με το που άκουσα τους πυροβολισμούς έτρεξα να δω τι γίνεται και το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν η αδερφή μου στην άσφαλτο. Πήραμε την αδερφή μου και την πήγαμε στο νοσοκομείο με έναν ανιψιό μου. Την κρατούσα στα χέρια μου ελπίζοντας ότι θα συνέλθει», περιγράφει ο αδελφός της 56χρονης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Αστυνομία δεν εκτίμησε καλά την κατάσταση: «Το βράδυ της Παρασκευής έγινε μια έκρηξη. Δεν ξέρω ποιος την έκανε, έγινε μια έκρηξη. Πήραμε τηλέφωνο την ΕΛ.ΑΣ. να έρθει να καταγράψει το περιστατικό. Να μη σας λέω λεπτομέρειες, ήρθαν δύο αστυνομικοί, έκαναν καταγραφή, πήραν κάποιες φωτογραφίες, είδαν ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη, υπήρχε μεγάλη ένταση. Μετά ήρθαν άλλοι δύο αστυνομικοί για να βοηθήσουν τους δύο πρώτους και στη συνέχεια έφυγαν και οι τέσσερις».
ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στο ίδιο γυμνάσιο τα παιδιά των δύο οικογενειών
«Το θέμα είναι τώρα πολύ πολύπλοκο γιατί πηγαίνουν παιδιά και των δύο οικογενειών και δεν μιλάμε για δημοτικό, μιλάμε για γυμνάσιο. Πηγαίνουν στο ίδιο γυμνάσιο. Θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Εδώ βράζει το αίμα», παραδέχεται άτομο από το περιβάλλον της μίας οικογένειας, εκφράζοντας ανησυχίες για κλιμάκωση της βεντέτας. Τα σχολεία σε Φαιστό και Ζαρό θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην Κρήτη μεταβαίνει ειδική ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, μετά από εντολή της υπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη. Ταυτόχρονα το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη δημοτική αρχή αλλά και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, δίνοντας χρόνο έτσι ώστε οι ειδικοί επιστήμονες να μπορέσουν να συνομιλήσουν με παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Δρακόντεια μέτρα στην κηδεία του 39χρονου
Το μεσημέρι της Δευτέρας, συγγενείς, συγχωριανοί και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 39χρονο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Την ώρα που η νεκρική πομπή κινούταν στους δρόμους του χωριού, πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονταν ακροβολισμένοι σε ταράτσες, σε ένα απόκοσμο σκηνικό. Μέχρι και αυτή την ώρα τα Βορίζια παραμένουν βυθισμένα στο πένθος και τον φόβο.
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η κηδεία της 56χρονης νοσηλεύτριας στον Αλικιανό Χανίων. Η νεκρή της δεύτερης οικογένειας που βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, είχε πάει στα Βορίζια για το ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα της.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
«Ατιμωρησία και ελλείψεις»
«Δύο είναι τα βασικά αίτια που συνέβαλαν στο τραγικό γεγονός των Βοριζίων. Η ατιμωρησία και τα υπηρεσιακά λάθη και ελλείψεις της Αστυνομίας στη Κρήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης. Το κείμενο έρχεται σε συνέχεια της ανησυχητικής αδράνειας που οδήγησε στα γεγονότα του Σαββάτου. Οπως διαπιστώθηκε οι αστυνομικοί βρέθηκαν από την Παρασκευή στο χωριό, περιπολούσαν όλο το βράδυ για την αποφυγή εντάσεων, βρέθηκαν εν μέσω λεκτικών διαξιφισμών ανάμεσα στις δύο οικογένειες, όμως όταν ξεκίνησαν να πέφτουν οι πυροβολισμοί, έμειναν απλοί θεατές. Ακόμα και μετά το μακελειό, καθυστέρησαν να προσεγγίσουν το σημείο, με αποτέλεσμα να χαθούν κρίσιμα στοιχεία.
«Η οπλοκατοχή στην Κρήτη παραμένει, δυστυχώς, ένα φαινόμενο που δεν τιμωρείται ουσιαστικά. Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία, ελάχιστες οδηγούν σε πραγματικές ποινές φυλάκισης. Οι περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν σε ποινές με αναστολή, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ατιμωρησίας και επιτρέπει τη διαιώνιση της παρανομίας», αναφέρει σε άλλο σημείο με νόημα η ανακοίνωση των Ειδικών Φρουρών.
Παράλληλα αναφέρεται ότι η μείωση του προσωπικού των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων την τελευταία οκταετία αγγίζει το 50% με 60%. Ενδεικτικά, μέχρι το 2017 το ΤΑΕ Ηρακλείου αριθμούσε 113 άτομα και τώρα αριθμεί μόλις 47. Σε αρκετές περιπτώσεις τα στελέχη της Υπηρεσίας φαίνεται ότι απασχολούνται με σκοπιές, μέτρα τάξης, φυλάξεις, ακόμη και με τροχονομικούς ελέγχους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το Α.Τ. Φαιστού που έχει εδαφική αρμοδιότητα στην περιοχή, μέχρι και τον Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιήσει 13.359 ελέγχους σε οχήματα και άτομα, 33 έρευνες σε σπίτια και 27 σε ποιμνιοστάσια. Για αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 2.151 παραβάσεις και συνελήφθησαν 345 άτομα. Όμως, όπως σημειώνεται, οι 1.700 από τις παραβάσεις ήταν τροχονομικές. Την ίδια ώρα από τις περιοχές του Δήμου Φαιστού, είχαν κατασχεθεί 104 πυροβόλα όπλα.
![Αγρότες: Κλειστό ξανά το αεροδρόμιο Ηρακλείου – Βαριές κατηγορίες για όσους συμμετείχαν στα επεισόδια [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/12/epeisodia-agrotes-kriti6-150x150.jpg)
