Αθήνα Καιρός

Κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη: Τι αποκαλύπτουν οι συνομιλίες του 59χρονου με τον άνθρωπο που τον στρατολόγησε

4 λεπτά
Κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη: Τι αποκαλύπτουν οι συνομιλίες του 59χρονου με τον άνθρωπο που τον στρατολόγησε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για υπόθεση κατασκοπείας στην Αλεξανδρούπολη, μετά τη σύλληψη ενός 59χρονου, με τις ελληνικές αρχές να διερευνούν όλα τα πιθανά νήματα της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αρχές της Λιθουανίας προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση, ενδεχομένως με ρόλο-κλειδί στη στρατολόγηση του 59χρονου. Μετά τη σύλληψη 59χρονου για κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Λιθουανίας, που προχώρησαν σε μία ακόμη σύλληψη. Εξετάζεται αν ο συλληφθείς είναι το άτομο που έδινε εντολές στον 59χρονο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κατηγορούμενος είχε λάβει σαφείς οδηγίες από τον άνθρωπο που τον στρατολόγησε, προκειμένου να μην κινεί υποψίες κατά τη συλλογή πληροφοριών.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ τους, κατά τον οποίο ο 59χρονος φέρεται να ρώτησε:

59χρονος: «Καλά, πώς να πάω να φωτογραφίζω χωρίς να με καταλάβουν;»
Άτομο που τον στρατολόγησε: «Φόρα αθλητικά, ντύσου ανάλογα, πάρε και ένα ξύλο μαζί, να φαίνεται ότι πας για πεζοπορία – για καμουφλάζ».

Στελέχη της ΕΥΠ προχώρησαν σε εξονυχιστικές έρευνες τόσο στην κατοικία του συλληφθέντα όσο και σε μια αποθήκη που χρησιμοποιούσε. Το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του τηλεφώνου αφορούσε καταγραφές του τελευταίου μήνα. Ωστόσο, η συνολική εικόνα από την έρευνα δείχνει ότι δρούσε για τουλάχιστον έξι μήνες! Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση της ΕΥΠ, παρά το εύρος και την ευαισθησία της, δεν έφερε κάποια κωδική ονομασία.

Ο ομογενής από τη Γεωργία παραδέχθηκε πως κατέγραφε στρατιωτικό υλικό για πάνω από τρεις μήνες και το έστελνε μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής. Η έρευνα συνεχίζεται με τη συνεργασία της ΕΥΠ και των λιθουανικών αρχών. Στο κινητό του 59χρονου βρέθηκε υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, εθνικού και νατοϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και κινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού με προορισμό την Ουκρανία.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έστελνε το υλικό σε άτομο στη Λιθουανία, το οποίο του είχε υποσχεθεί αμοιβή. Ωστόσο, δήλωσε πως δρούσε οικειοθελώς «για τη μαμά Ρωσία», στην οποία είχε υπηρετήσει στρατιωτικά. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν μηνύματα που έλεγαν χαρακτηριστικά: «Αγαπώ τη μαμά πατρίδα… δεν το κάνω για τα λεφτά, το κάνω για τη μαμά πατρίδα», γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ρόλος του στην υπόθεση ήταν σοβαρός. Ερευνάται μάλιστα η συνεργασία του με άλλα δύο άτομα.

Η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ εξετάζουν το κατά πόσο ο στρατολόγος διατηρεί επαφές με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU και εάν τελικά ο στόχος ήταν το ΝΑΤΟ και τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]