Όπως ανέφερε, το λεγόμενο «ατμοσφαιρικό βουνό» παραμένει σταθερό πάνω από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί τα ισχυρότερα κύματα ζέστης προς εκείνες τις περιοχές, αφήνοντας την Ελλάδα μακριά από ακραίες θερμοκρασίες και με τιμές κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.
Η εικόνα του καιρού σήμερα και τις επόμενες ημέρες
Για σήμερα, Τρίτη (16/6), προβλέπονται γενικά αίθριες συνθήκες, με λίγες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές εστίες αστάθειας σε κεντρική Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, με πιθανότητα για πρόσκαιρες μπόρες ή καταιγίδες.
Από την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη, η αστάθεια θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασίες και τοπικές διαφορές
Η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, στην κεντρική Μακεδονία και σε περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης. Στα παράκτια τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 30 και 33 βαθμών.
Στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 34 με 35 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αντίστοιχες θερμοκρασίες με ήπια θαλάσσια αύρα.
Οι άνεμοι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά ασθενείς έως μέτριοι, με τη θαλάσσια αύρα να δίνει πρόσκαιρη δροσιά κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Ωστόσο, από την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη, τα μελτέμια στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας κατά τόπους σε θυελλώδεις εντάσεις. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Παράλληλα, η θερμοκρασία από την Πέμπτη θα περιοριστεί στα ανατολικά και βόρεια, ενώ πιο ζεστές συνθήκες θα επικρατήσουν στα δυτικά και νότια.

