Αθήνα Καιρός

Καιρός: Θερμικός θόλος φέρνει καύσωνα διαρκείας – Μεγάλες θερμοκρασίες και κίνδυνος πυρκαγιάς

3 λεπτά
Καιρός: Θερμικός θόλος φέρνει καύσωνα διαρκείας – Μεγάλες θερμοκρασίες και κίνδυνος πυρκαγιάς

Καιρός: Προ των πυλών είναι, σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού, ένας πολυήμερος καύσωνας, ο οποίος θα διαρκέσει από την Κυριακή  μέχρι και την Πέμπτη, με θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καύσωνα των επόμενων ημερών: «Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων καλύπτει μεγάλο τμήμα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα την τροφοδότηση των εκεί περιοχών με πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής».

Ο ίδιος εξήγησε το φαινόμενο του θερμικού θόλου: «Θεωρείστε ότι έχουμε μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που έχει τη μορφή καμπάνας όπου από το κατώτερο τμήμα της με τα κινούμενα βέλη εισέρχεται πολύ θερμός αέρας και στην ουσία εγκλωβίζεται εντός της καμπάνας μη μπορώντας να εκτονωθεί σε μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας. Πιο επιστημονικά αυτό συμβαίνει διότι σε ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων ο ατμοσφαιρικός αέρας κινείται καθοδικά. Έτσι συσσωρεύεται πολύ θερμός αέρας στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας».

Εξήγησε, πως: «Γύρω από την καμπάνα μετατοπίζεται ο πιο ψυχρός αέρας με τη βοήθεια χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων ο οποίος δεν μπορεί να εισέλθει εντός της καμπάνας (ατμοσφαιρικό βουνό)».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια αυτή η καμπάνα ή αλλιώς ο θερμικός θόλος ή επιστημονικά το υψηλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων, θα στραφεί και προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη μεταφορά των πολύ θερμών αερίων μαζών ανατολικότερα» σημείωσε.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης πρόσθεσε πως: «Το διάστημα Δευτέρα με Πέμπτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από τους 40° βαθμούς κελσίου σε τοπικό επίπεδο. Οι πιο δύσκολες ημέρες όπως όλα δείχνουν θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη με θερμοκρασίες που ίσως προσεγγίσουν ακόμη και τους 42° με 43° βαθμούς».

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως: «Ο καύσωνας αυτός φαίνεται πως θα ολοκληρώσει τη δράση του με ακραίο και επικίνδυνο τρόπο. Αυτό γιατί μέσα στην Πέμπτη θα κατηφορίσει ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια όπου θα ενισχύσει σημαντικά τους βορειοδυτικούς ανέμους προσεγγίζοντας και τα επίπεδα θυέλλης και άρα λοιπόν η προσοχή μας εστιάζεται:

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]