Αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη γεωπολιτική αρένα και να διαμορφώσει τη δική της ασφάλεια και το μέλλον της, πρέπει να συνδυάσει τα δυνατά λόγια με αποφασιστική δράση.
Περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ (246 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία ρωσικής κεντρικής τράπεζας βρίσκονται παγωμένα στην Ευρώπη για έναν λόγο: Η Ρωσία επέλεξε έναν πόλεμο επιθετικότητας πλήρους κλίμακας. Και το διεθνές δίκαιο δεν αφήνει καμία ασάφεια. Το κράτος που παραβιάζει τον νόμο πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που προκαλεί. Αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια.
Το θέμα είναι στην επικαιρότητα εδώ και αρκετό καιρό και τώρα έχει φτάσει η στιγμή της απόφασης. Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27 στις αμέσως προσεχείς ημέρες πρέπει να λάβει αυτήν την απόφαση χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση. Η χρήση αυτών των πόρων θα έστελνε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που έχει δώσει η Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου: η επιθετικότητα έχει συνέπειες, ο επιτιθέμενος πληρώνει και η Ευρώπη είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει απέναντι στον πιο τρισάθλιο σύγχρονο δικτάτορα.
Θα έδειχνε ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να διαμορφώσει την ειρηνευτική διαδικασία Η Ρωσία ελπίζει ότι η Δύση θα υποχωρήσει. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για ειρήνη και αμέτρητες διπλωματικές προσπάθειες. Ωστόσο, η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι το κράτος που ξεκίνησε αυτήν την επιθετικότητα δεν έχει δείξει καμία προθυμία να σταματήσει.
Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τους στόχους που οδήγησαν στην πλήρη εισβολή της Αντίθετα, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία, να αναδιαμορφώσει την τάξη ασφαλείας της Ευρώπης και να αναβιώσει την αυτοκρατορική κυριαρχία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπως επεδίωκε και η αλήστου μνήμης πρώην Σοβιετική Ένωση.
Και αν η Ρωσία δεν σταματήσει στην Ουκρανία, θα πιέσει περαιτέρω προς Μολδαβία, Βαλτικές κα Βλέπουμε ήδη τα σημάδια. Η Ρωσία έχει εντείνει τις προκλήσεις εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ: παραβιάσεις του εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη, εκστρατείες παραπληροφόρησης και υβριδική πίεση στα σύνορα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλα αυτά στοχεύουν στον εκφοβισμό των κοινωνιών, στη διαίρεση των συμμάχων και στη διάβρωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, η μιλιταριστική Ρωσία ανασυγκροτεί τον στρατό της, επεκτείνει την παραγωγή αρμάτων μάχης και πυραύλων και προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση. Η Ευρώπη έχει ήδη πετύχει πολλά. Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η ΕΕ έχει υιοθετήσει 19 πακέτα κυρώσεων, έχει μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση δεκαετιών και έχει παράσχει κρίσιμη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο
Η Ευρώπη έχει διατηρήσει την πορεία της. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτει η Ευρώπη για να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο.
Η Ευρώπη πρέπει να δράσει για να διασφαλίσει το μέλλον της Η μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου της Ρωσίας. Το αποτέλεσμά του θα καθορίσει αν τα σύνορα στην Ευρώπη μπορούν να αλλάξουν με τη βία, αν η επιθετικότητα αποδίδει και εάν οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από κανόνες ή από βία.
Γι’ αυτό επιμένουμε σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας αντί να εξυπηρετεί τις νεο-αυτοκρατορικές και αναθεωρητικές φιλοδοξίες του ανεκδιήγητου ένοικου του Κρεμλίνου.

