«Ζεύγη μαχητικών ταχείας αντίδρασης και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης απογειώθηκαν εσπευσμένα και χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και επιτήρησης του εναέριου χώρου τέθηκαν στο μέγιστο επίπεδο επιφυλακής», εξήγησε η διοίκηση μέσω X.
Στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σχεδόν όλη η Ουκρανία βρισκόταν σε συναγερμό εξαιτίας προειδοποίησης της πολεμικής αεροπορίας για επιδρομές της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης.
Ουκρανοί που εργάζονταν για τη Ρωσία ήταν πίσω από τις εκρήξεις στις σιδηροδρομικές γραμμές, ισχυρίζεται ο Πολωνός πρωθυπουργός
Οι πολωνικές αρχές αναγνώρισαν δύο Ουκρανούς άνδρες, οι οποίοι φέρονται να εργάζονται για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ως τους βασικούς υπόπτους σε δύο υποθέσεις δολιοφθοράς σε σιδηροδρομικές γραμμές, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι άνδρες φέρονται να έχουν τοποθετήσει έναν στρατιωτικού τύπου εκρηκτικό μηχανισμό και να έχουν συνδέσει έναν χαλύβδινο σφιγκτήρα σε σιδηροδρομικές γραμμές σε δύο περιστατικά σε μια στρατηγική σιδηροδρομική διαδρομή που χρησιμοποιείται για παραδόσεις βοήθειας στην Ουκρανία .
Τα εκρηκτικά εξερράγησαν το βράδυ του Σαββάτου κάτω από μια εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία υπέστη μικρές ζημιές στο κάτω μέρος του αμαξώματος, και προκάλεσαν ζημιές στις γραμμές, θέτοντας σε κίνδυνο άλλα τρένα που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή, δήλωσε ο Τουσκ.
Μιλώντας στο πολωνικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Τουσκ δήλωσε ότι τα δύο περιστατικά ήταν «άνευ προηγουμένου» και «ίσως η πιο σοβαρή, όσον αφορά την ασφάλεια του πολωνικού κράτους, κατάσταση από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία».
«Έχουμε να κάνουμε με μια πράξη δολιοφθοράς, η συνέπεια της οποίας θα μπορούσε να είναι – και εδώ μας βοήθησε και το λάθος των δραστών – … μια σοβαρή καταστροφή με θύματα. Γι’ αυτό λέω ότι έχει ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο», είπε.
«Και στις δύο περιπτώσεις είμαστε βέβαιοι… ότι η προσπάθεια ανατίναξης των σιδηροτροχιών και η παραβίαση της σιδηροδρομικής υποδομής ήταν σκόπιμες… και ο στόχος τους ήταν να προκαλέσουν σιδηροδρομική καταστροφή», είπε.
Είπε ότι αποτελούσαν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου «πράξεων δολιοφθοράς και ενεργειών ρωσικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη , όχι μόνο στην Πολωνία, [οι οποίες] δυστυχώς κερδίζουν δυναμική».
Οι ύποπτοι, των οποίων οι ταυτότητες είναι γνωστές στις πολωνικές αρχές αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, πιστεύεται ότι έφτασαν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία λίγο πριν από τις επιθέσεις και επέστρεψαν στη Λευκορωσία λίγο αργότερα.
Ο ένας από τους δύο άνδρες είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για δολιοφθορά στην Ουκρανία και ο άλλος προερχόταν από την κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Ντόνετσκ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τουσκ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών από τη Ρωσία «υποδαύλισε ενδεχομένως ριζικά αντιουκρανικά αισθήματα», τα οποία, όπως είπε, ήταν «ιδιαίτερα επικίνδυνα» σε χώρες όπως η Πολωνία , η οποία φιλοξενεί μεγάλες κοινότητες Ουκρανών μεταναστών και προσφύγων.
Ο ισχυρισμός ότι οι ύποπτοι διέφυγαν στη Λευκορωσία ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου η Πολωνία άνοιξε δύο συνοριακά σημεία διέλευσης με τη χώρα, τα οποία ήταν κλειστά εδώ και χρόνια λόγω πολιτικών εντάσεων. Η Πολωνία επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους για το άνοιγμα των σημείων ελέγχου.
Στο πέρασμα Μπομπροβνίκι την Τρίτη, αρκετές δεκάδες φορτηγά περίμεναν από την πολωνική πλευρά για να περάσουν στη Λευκορωσία.
Η Πολωνία έχει υποστεί ένα κύμα απόπειρων δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους μήνες, με τις αρχές της χώρας να κατηγορούν συνήθως τη Ρωσία. Οι πολωνικές αρχές έχουν συλλάβει 55 άτομα σε σχέση με τέτοια αδικήματα, δήλωσε ο Τουσκ, ενώ 23 έχουν συλληφθεί για πράξεις δολιοφθοράς.
Τα δικαστικά αρχεία που είδε η Guardian έδειξαν ότι οι δράστες συχνά στρατολογούνται στην ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram από λογαριασμούς που πιστεύεται ότι λειτουργούν από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τους υπόσχονται χρήματα για την εκτέλεση εμπρησμών ή άλλων εργασιών.
Μετά την απέλαση εκατοντάδων Ρώσων κατασκόπων που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη από την Ευρώπη μετά την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, πιστεύεται ότι η Ρωσία στράφηκε ολοένα και περισσότερο σε αυτό το είδος «μοναδικού» πράκτορα.
Οι ρωσικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν επίσης την ίδια τακτική στην Ουκρανία, όπου έφηβοι έχουν στρατολογηθεί ως ανυποψίαστοι βομβιστές αυτοκτονίας , πληρωμένοι για να μεταφέρουν δέματα με εκρηκτικά, τα οποία στη συνέχεια πυροδοτούνται εξ αποστάσεως όταν ο κούριερ βρίσκεται κοντά σε αστυνομικό τμήμα ή άλλο ευαίσθητο χώρο.
Ωστόσο, η ασαφής αλυσίδα διοίκησης για τέτοιες επιθέσεις και η δυσκολία να προσδιοριστεί ποιος ακριβώς βρίσκεται στο τέλος της συνομιλίας στο Telegram έχουν συχνά καταστήσει δύσκολη την απόδειξη πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ρωσία εμπλέκεται.
Στην περίπτωση των επιθέσεων αυτής της εβδομάδας, οι αρχές δεν έχουν ακόμη εξηγήσει ποια στοιχεία έχουν συγκεντρώσει για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση.
Η Πολωνία φέρεται να εργάζεται πάνω σε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, να δηλώνει ότι θα απαιτήσει από τις χώρες να συνεργαστούν με τις πολωνικές αρχές και να παραδώσουν τους υπόπτους.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι αποτελούν απλώς ένα ακόμη παράδειγμα της «ρωσοφοβίας» της Πολωνίας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Καταδικάστηκε η stalker του Πλούταρχου – Τι είπε στη δίκη η σύζυγός του
- Αλέξης Τσίπρας: Πανηγυρίζει για το δημοψήφισμα της καταστροφής – Τι δεν… θυμάται
- Επενδυτική «απόβαση» των ΗΠΑ στην Ελευσίνα – Στρατηγική συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου
- Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου

