Πηγή με γνώση των λεπτομερειών τόνισε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι ακόμα και το Σάββατο, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της μερικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας εντός 24 ωρών από την υπογραφή της συμφωνίας.
Η υπογραφή προβλέπεται σήμερα στις 12:00 ώρα Ισραήλ και Ελλάδας, ενώ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει στις 17:00 για να συζητήσει τη συμφωνία. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 5 μ.μ. ενώ μία ώρα αργότερα θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο για την τελική έγκριση.
Οι όμηροι ενδέχεται να απελευθερωθούν ήδη από το Σάββατο, το αργότερο όμως έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αν και ο στρατός έχει ήδη ξεκινήσει τις επιχειρησιακές προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας, συνεχίζει να παραμένει ανεπτυγμένος στην περιοχή, μεταδίδει το Reuters.
Αντιδράσεις στη Γάζα
Στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από τους 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους κατοίκους ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, παρά τη συνέχιση ορισμένων ισραηλινών βομβαρδισμών. Ο Αμπντούλ Μαζίντ Αμπντ Ράμπο από τη Χαν Γιούνις δήλωσε: “Δόξα τω Θεώ για την εκεχειρία, για το τέλος της αιματοχυσίας και των σκοτωμών”.
Νεαροί άνδρες χειροκροτούσαν και φώναζαν “Αλλάχου άκμπαρ“, εκφράζοντας την ελπίδα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Άλλοι, όπως η Ζακέγια Ρεζίκ, τόνισαν ότι η καταστροφή των σπιτιών τους σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα για χρόνια, εάν η συμφωνία κρατήσει.
Το γραφείο Τύπου της Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός συνέστησαν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν ακόμη στις περιοχές που παραμένουν επικίνδυνες.
Αντιδράσεις στο Ισραήλ
Στο Τελ Αβίβ, στην πλατεία των Ομήρων, οι οικογένειες των απαχθέντων από τη Χαμάς εκφράζουν ανακούφιση και συγκίνηση.
Η Εϊνάβ Ζαουγκάουκερ, μητέρα ενός ομήρου, δήλωσε: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να εξηγήσω τι αισθάνομαι – είναι τρελό”. Ο πρώην όμηρος Ομέρ Σεμ-τοβ πρόσθεσε: “Δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις”, αναδεικνύοντας τη βαθιά συγκίνηση και ανακούφιση μετά από μήνες αιχμαλωσίας.
Ανάλυση Guardian: Η συμφωνία για τη Γάζα, κρίσιμη στιγμή αλλά με δύσκολες λεπτομέρειες
Για τον Ντόναλντ Τραμπ, μια ειρηνευτική συμφωνία – ή έστω μια σταθερή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς – θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα της προεδρίας του. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι λεπτομέρειες και η αλληλουχία των βημάτων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα παραμένουν ασαφείς, όμως η κοινή πρόθεση που εκφράζουν Ισραήλ και Χαμάς είναι σημαντική. Με τη συμφωνία αυτή, που έχει την πολιτική στήριξη αραβικών κρατών και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, ανοίγει το πιο ρεαλιστικό παράθυρο για τερματισμό των εχθροπραξιών από τότε που η προηγούμενη εκεχειρία κατέρρευσε τον Μάρτιο, επαναφέροντας τη Γάζα σε ατελείωτο πόλεμο.
Από τότε υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή συμφωνία, όμως ποτέ δεν είχε υπάρξει κάτι τόσο κοντά. Η πρώτη φάση του σχεδίου είναι σαφής: η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, με αντάλλαγμα έναν περιορισμένο αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Ωστόσο, ο εντοπισμός όλων των ομήρων και η διαχείριση της αποχώρησης ενδέχεται να αποδειχθούν περίπλοκα.
Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Το ειρηνευτικό σχέδιο των 20 σημείων που πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημιουργία συνθηκών για εκεχειρία και στη διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης. Τα δύσκολα ερωτήματα για το μέλλον της Χαμάς —και το αν θα αφοπλιστεί— καθώς και για το πώς οραματίζεται το Ισραήλ τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, παραμένουν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων. Έχουμε ξαναβρεθεί σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο αυτή τη φορά η στιγμή μοιάζει πραγματικά καθοριστική.

