Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο UNN, η επιχείρηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε από την 13η Κεντρική Διεύθυνση Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας της SBU σε συνεργασία με το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα μέσα επικαλούνται βίντεο που δείχνουν την προσέγγιση και τα πλήγματα, ενώ αναφέρουν ότι και τα δύο πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι τα αναβαθμισμένα Sea Baby έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και ισχυρότερες πολεμικές κεφαλές.
Το πετρελαιοφόρο Virat δέχθηκε δεύτερο πλήγμα σήμερα, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών: «Το πλοίο Virat, το οποίο είχε δεχθεί επίθεση από μη επανδρωμένα σκάφη σε απόσταση περίπου 35 ναυτικών μιλίων στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, δέχθηκε και πάλι επίθεση σήμερα το πρωί από θαλάσσια οχήματα χωρίς πλήρωμα». Το υπουργείο σημείωσε ότι «υπέστη ελαφρές ζημιές στη δεξιά πλευρά, πάνω από την ίσαλο γραμμή», ότι «δεν έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά πάνω στο πλοίο και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους» και ότι «Ομάδες διάσωσης διατηρούν απόσταση ασφαλείας από το πλοίο, καθώς δεν έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου». Η τουρκική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων (DGM) δημοσίευσε εικόνες με το Kairos να φλέγεται και πυκνό μαύρο καπνό.
Και τα δύο δεξαμενόπλοια, που φέρονται να ανήκουν στον λεγόμενο ρωσικό «σκιώδη» στόλο, υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Αναφέρεται ότι έχουν δυνατότητα μεταφοράς προϊόντων αξίας περίπου 70 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αναδεικνύει την αυξανόμενη στόχευση ναυτιλιακών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα, με επιπτώσεις στην ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας και την ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.