Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοκ στον Άγιο Παντελεήμονα: Εντοπίστηκε πτώμα μέσα σε βαλίτσα

NYT: Ο Νετανιάχου επιταχύνει τις επιθέσεις στο Ιράν φοβούμενος για προσωρινή εκεχειρία – Εντολή στους IDF να πλήξουν κρίσιμους στόχους μέσα σε 48 ώρες

3 λεπτά
NYT: Ο Νετανιάχου επιταχύνει τις επιθέσεις στο Ιράν φοβούμενος για προσωρινή εκεχειρία – Εντολή στους IDF να πλήξουν κρίσιμους στόχους μέσα σε 48 ώρες

Το Ισραήλ φαίνεται να εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά στόχων στο Ιράν, επιδιώκοντας να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερες κρίσιμες υποδομές πριν από οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους και δύο ακόμη πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, και τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι σύντομα ενδέχεται να ανακοινωθούν συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Την Τρίτη (24/3), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή να εντατικοποιηθούν οι επιθέσεις εντός των επόμενων 48 ωρών, με στόχο να πληγούν όσο το δυνατόν περισσότερες εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη στρατιωτική και εξοπλιστική βιομηχανία του Ιράν.

Η απόφαση ελήφθη αφού η ισραηλινή κυβέρνηση απέκτησε αντίγραφο ενός αμερικανικού σχεδίου 15 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο φέρεται να έχει διαβιβαστεί στην Τεχεράνη.

Τρεις στόχοι που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ πριν τερματιστεί ο πόλεμος

Η επιτάχυνση των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζει την ανησυχία του Ισραήλ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανακοινώσει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, κάτι που θα μπορούσε να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι στόχοι της ισραηλινής πλευράς είναι:

  • Η εξουδετέρωση της απειλής από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν
  • Η αποτροπή της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη
  • Η δημιουργία συνθηκών που, σύμφωνα με την ισραηλινή εκτίμηση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ιράν

Όπως δήλωσε ο Μποάζ Μπισμούθ, βουλευτής του κόμματος του Νετανιάχου και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας, «Εάν δεν επιτευχθούν αυτοί οι τρεις στόχοι, δεν θα είναι δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος».

Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και αρκετά σημεία παραμένουν ανοιχτά, θεωρήθηκε αρκετά συγκεκριμένο ώστε να προκαλέσει ανησυχία στην ισραηλινή κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι το προτεινόμενο πλαίσιο δεν εξασφαλίζει επαρκώς τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και των βαλλιστικών πυραύλων.

Η εντολή για την επιτάχυνση των αεροπορικών επιδρομών δόθηκε σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε υπόγειο χώρο του στρατιωτικού αρχηγείου στο Τελ Αβίβ, με την παρουσία κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας και των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]