Οι φάλαινες-πιλότοι (Globicephala), γνωστές και ως «pothead whales» λόγω του στρογγυλού κεφαλιού τους, ζουν σε κοινωνικές ομάδες και ακολουθούν την πιο έμπειρη φάλαινα ως «πιλότο».
Οι ξεβρασμένες φάλαινες συχνά παραπλανούνται από ήπιες κεκλιμένες παλιρροιακές πεδιάδες και ταχεία φθίνουσα παλίρροια, μερικές φορές λόγω υποβρύχιων θορύβων ή σεισμικών δραστηριοτήτων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας έχει στείλει δασοφύλακες, σκάφος και drone για να παρακολουθούν την κατάσταση.
Το Farewell Spit θεωρείται «φυσική παγίδα φαλαινών», καθώς σε παλιότερο περιστατικό το 2017 περισσότερα από 400 θηλαστικά είχαν ξεβραστεί στην ίδια περιοχή.
Οι εθελοντές προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις 15 ζωντανές φάλαινες σε μία ομάδα και να τις επαναφέρουν στη θάλασσα πριν αλλάξει η παλίρροια.

