Αθήνα Καιρός

Λίβανος: Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός; – Συμφώνησε σε εκεχειρία το Ισραήλ; – Δε θέλουν να δώσουν χρόνο στη Χεζμπολάχ να «συνέλθει»

7 λεπτά
Λίβανος: Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός; – Συμφώνησε σε εκεχειρία το Ισραήλ; – Δε θέλουν να δώσουν χρόνο στη Χεζμπολάχ να «συνέλθει»

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ που έχει κλονίσει τη χώρα του και έχει προκαλέσει φόβους για χερσαία εισβολή .


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και αρκετοί σύμμαχοι κάλεσαν για άμεση εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από έντονες συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη.
Ο Μικάτι χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά είπε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι εάν το Ισραήλ, το οποίο έχει μετακινήσει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι αφοσιωμένο στην επιβολή διεθνών ψηφισμάτων.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα κατάπαυση του πυρός, ο Μικάτι είπε στο Reuters: «Ελπίζουμε, ναι».
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που επιλέγονται από τη Χεζμπολάχ, που θεωρείται ευρέως ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Σε νέα δήλωση, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις λένε ότι έπληξαν περίπου 75 στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λέει ότι οι επιδρομές σημειώθηκαν στην Beqqa, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και στο νότιο Λίβανο, και είχαν στόχο αποθήκες όπλων, εκτοξευτές πυραύλων, στρατιωτικά κτίρια και υποδομές.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι «συνεχίζει να επιχειρεί για να διαλύσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες και τις τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ».

O ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid λέει ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός Μπάιντεν-Μακρόν, αλλά μόνο για 7 ημέρες».

Αυτή την άποψη δεν συμμερίζεται ο Bezalel Smotrich, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu.

Λέει ότι στη Χεζμπολάχ δεν πρέπει «να δοθεί χρόνος για να συνέλθει» και ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ είναι «η παράδοση της Χεζμπολάχ – ή ο πόλεμος».

Λέει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ «πρέπει να τελειώσει σε ένα σενάριο – να συντρίψει τη Χεζμπολάχ και να αρνηθεί την ικανότητά της να βλάψει τους κατοίκους στο βορρά».

Η κατάπαυση του πυρός θα ισχύει για τη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, και θα επιτρέψει στα μέρη να διαπραγματευτούν για μια πιθανή διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εσωτερική εικόνα άρθρου
Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Jeanine Hennis-Plasschaert, χαιρέτισε την Πέμπτη την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, ώστε να επιτραπεί η επιτυχία της διπλωματίας.

Το Ισραήλ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του και την επιστροφή εκεί περίπου 70.000 κατοίκων που έχουν εκτοπιστεί από σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορα του Ισραήλ.
Το Ισραήλ επέκτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο την Τετάρτη και τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters από δηλώσεις του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. Το υπουργείο ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 τραυματίστηκαν.
Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ είπε ότι είναι πιθανή μια χερσαία επίθεση, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ και τον Λίβανο για να μειώσει τις εχθροπραξίες, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Μπάιντεν.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα χαιρετίσει μια κατάπαυση του πυρός και προτιμά μια διπλωματική λύση. Στη συνέχεια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράν ήταν ο σύνδεσμος της βίας στην περιοχή και η ειρήνη απαιτούσε την εξάρθρωση της απειλής.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η σύγκρουση – που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ενάντια στους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς που υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν – κλιμακώνεται ραγδαία καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στον Λίβανο και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]